Як розрахувати витрати на перенесення ІТ-інфраструктури в хмару і не переплатити за послуги після міграції

Говорячи про переваги хмарного розгортання, зазвичай згадують простоту використання, гнучкість, масштабованість і надійність. Однак міграція - це не просто перенесення інфраструктури в хмару, а перехід на іншу модель витрат.

Щоб зрозуміти, наскільки це вигідно, необхідно розрахувати поточні витрати на локальну інфраструктуру, плановані витрати на хмару, а також вартість міграції. У цьому матеріалі ми розповіли, як грамотно розрахувати витрати на перенесення інфраструктури і не переплатити за послуги після міграції.

Основні питання перед міграцією

Питання, які бізнес має поставити собі перед міграцією в хмару:

  1. Який простій для компанії не критичний? У хмарі немає необхідності, якщо бізнес може без особливих наслідків почекати один-два дні відновлення/заміни сервера та інших компонентів.
  2. Чи куплено обладнання? Як давно? З міграцією в хмару можна почекати, якщо серверам менше трьох років, а активне зростання компанія не планує.
  3. Хмарне рішення необхідне, якщо проєкт новий і обладнання ще немає. Або якщо воно вже працює, інфраструктурі більше трьох років, а простій в одну-чотири години для компанії критичний.

Витрати на локальну інфраструктуру

Щоб дізнатися потенційну фінансову вигоду від міграції в хмару, необхідно якомога точніше розрахувати поточні витрати на локальну інфраструктуру та отримати дані про її продуктивність. Тільки після цього вдасться визначити правильну конфігурацію хмарної інфраструктури і порівняти поточні локальні витрати з планованими витратами в хмарі.

Витрати діляться на прямі та непрямі.

Прямі витрати

Прямі витрати складаються з п'яти основних категорій:

  • придбання ІТ-обладнання;
  • оренда місця в дата-центрі або обслуговування своєї серверної;
  • купівля і продовження ліцензій;
  • витрати на налаштування і забезпечення роботи обладнання;
  • витрати на оновлення ПЗ і закупівлю сервісних контрактів на обладнання;
  • витрати на ІТ-персонал (з/п, податки, лікарняні, відпускні, премії, обладнання для робочих місць тощо).

Необхідно врахувати витрати на роботу відділу кадрів, закупівель і бухгалтерії. Вони теж витрачають частину своїх ресурсів на забезпечення працездатності корпоративної ІТ-інфраструктури.

Непрямі витрати

Непрямі витрати не такі очевидні, як прямі, і порахувати їх складніше. Основна частина непрямих витрат пов'язана з простоями, незадоволеністю клієнтів, шкодою діловій репутації та втраченим прибутком. Прикладом непрямих витрат може бути падіння або зависання корпоративного сайту в Чорну П'ятницю.

Один зі способів розрахунку непрямих витрат - це перегляд звітів про збої та деградації для з'ясування, як часто і на який час виходить з ладу обладнання. Щоб розрахувати розмір збитків, необхідно помножити час простою на середню годинну ставку співробітників.

Витрати на міграцію в хмару

На вартість міграції впливають кілька ключових чинників. До них належать:

  1. формулювання цілей міграції;
  2. визначення основних больових точок;
  3. обсяг даних для перенесення;
  4. вибір моделі хмарних послуг;
  5. вибір провайдера.

Необхідно оцінити готовність локальних додатків до роботи в хмарі. Це потрібно, щоб зрозуміти, що можна відразу перенести в хмару, що потрібно модернізувати, а що краще залишити в локальному середовищі. Розраховувати витрати доведеться для кожного сценарію.

Перенесення - найбільш трудомістка і витратна частина міграції. Витрати цього етапу складаються з частин:

  1. Початкові витрати на розгортання нових серверів і хмарних сервісів. При цьому організація нестиме додаткові часові та фінансові витрати на локальну інфраструктуру і синхронізацію даних.
  2. Модифікація додатків і коду, створення нової інфраструктури відповідно до потреб бізнесу. Значна частина витрат припадає на оплату праці.
  3. Вирішення потенційних проблем із конфіденційністю та безпекою даних під час переїзду.

Загалом розрахувати вартість міграції досить важко. Витрати на переїзд сильно залежать від навичок команди. Чим вона кваліфікованіша, тим нижча вартість переїзду. Зменшити час і вартість міграції може допомога хмарного провайдера або партнера з потрібними компетенціями.

Майбутні витрати на хмарну інфраструктуру

Після переїзду структура витрат змінюється. З'являється регулярна плата за обчислювальні ресурси. При цьому попередньо оцінити витрати на хмарну інфраструктуру можна лише приблизно, оскільки важко спрогнозувати точний обсяг потрібних ресурсів, які знадобляться для розміщення додатків у хмарі.

На щастя для замовника, розрахунок, як правило, виходить більшим, ніж витрати за фактом. Тому що оцінка робиться з власного обладнання, придбаного із запасом. Ресурси ВМ же за підсумком оптимізуються, і масштабування здійснюється за потребою.

Як уникнути непотрібних витрат

Іронія полягає в тому, що багато організацій переходять у хмару, щоб знизити витрати, але в реальності переплачують. Згідно зі звітом американської компанії Flexera за 2023 рік, опитані респонденти оцінили втрати своїх організацій від надлишкових витрат у 32%.

Тому перед міграцією потрібно розробити стратегію роботи та оптимізації в хмарі. Залежно від галузі стратегії можуть відрізнятися, тому важливо відштовхуватися від потреб бізнесу та реальних завантажень ВМ.

Оптимізувати витрати

Необхідно відстежувати щомісячні витрати на хмарні технології та своєчасно відключати невикористовувані сервіси, урізати ресурси ВМ, що "прохолоджуються".

Контролювати виділення ресурсів

Щоб уникнути перевитрат, важливо використовувати правильний обсяг хмарних ресурсів. Найчастіше частина обсягу хмарного сховища витрачається даремно через те, що їхній розмір більший, ніж необхідно. Згідно з даними Flexera, 40% хмарних екземплярів перевищують необхідні для роботи робочі навантаження.

Read more: 20 Easy Ways to Optimize Expenses on AWS and Save Over 80% of Your Budget

Порівнювати послуги хмарних провайдерів

Порівняння послуг - складне завдання, але воно допомагає скоротити перевитрату хмарних ресурсів. Організації, які працюють одночасно з кількома провайдерами, повинні регулярно переглядати контракти, це допомагає знизити їхню вартість.

Робити переоцінку активів

Проводити оцінку для виявлення та видалення активів, що стали непотрібними. Також варто використовувати інструменти оптимізації хмарних витрат.

Висновок

Міграція в хмару і перехід на нову модель витрат може бути вигідною для бізнесу, якщо підійти відповідально до цього процесу: заздалегідь порівняти витрати на локальну інфраструктуру і хмарну, розробити стратегію і ретельно контролювати витрати. Gart Solutions з радістю візьме на себе міграцію в хмару "під ключ", звільняючи час фахівців вашої компанії для реалізації важливіших проєктів.

375