Як створити дійсно релевантне резюме: гайд для кандидатів.

Зараз на просторах Linkedin і не тільки дуже шириться тема яка стосується саме резюме: як його створити, яку інформацію туди додати, що краще не додавати. Тема цікава, тому вирішила у даній статті розповісти свою думку та надати корисні поради. Що ж таке резюме і яка його мета?

Резюме - це короткий стислий опис про вас та ваш професійний досвід. Мета його - надати читачу короткий виклад професійної діяльності та зацікавити його своєю кандидатурою.

У даному реченні вже є декілька підказок як створити хороше резюме - зверніть увагу на словах “короткий” “професійний” та “зацікавити”

Саме відштовхуючись від цих слів ми розуміємо що резюме повинно бути коротким (не на 10 сторінок, будь ласка😅), стосуватись саме професійного досвіду (без інформації про ваш сімейний стан і інше) та цікавим (потрібно обрати гарний формат, гарні кольори та дизайн).

Розгляньмо ці підказки детальніше:

First step

Перш ніж ви почнете заповнювати зміст свого резюме, ви повинні переконатися, що воно буде eyecatching, воно повинно мати гарний вигляд.

Перше, на що звертають увагу рекрутери - це те, як виглядає ваше резюме, а вже потім вони починають його читати. Отже, це ваш найкращий шанс справити гарне перше враження.

Почніть з вибору правильного формату резюме.

Існує три типи форматів резюме:

Зворотньо-хронологічний тип - Це, безумовно, найпопулярніший формат резюме в усьому світі, і, як такий, він найкраще підходить для більшості кандидатів.

Функціональний тип. Цей формат резюме більше фокусується на навичках, ніж на досвіді роботи. Це хороший вибір, якщо ви тільки починаєте будувати свою кар'єру і не маєте досвіду роботи в даній сфері.

Комбінований тип. Комбінований формат резюме - чудовий вибір для досвідчених кандидатів з дуже різноманітним набором навичок. Він корисний, якщо ви претендуєте на посаду, яка вимагає досвіду в кількох різних сферах, і ви хочете показати все це у своєму резюме.

Найбільш популярним є саме зворотньо-комбінований тип, в якому потрібно вказувати свій досвід у хронологічному порядку (найпершим вказати місце роботи де ви працюєте на даний момент)

Ось ще декілька порад щодо формату резюме:

Обмежтеся однією-двома сторінками. Багатосторінкове резюме варто писати лише в тому випадку, якщо у вас за плечима десятки років досвіду і ви впевнені, що додатковий простір додасть вам значної цінності.

Додайте чіткі заголовки розділів. Виберіть заголовок і використовуйте його для всіх заголовків розділів, щоб рекрутер міг легко орієнтуватися у вашому резюме.

Відрегулюйте поля. Без достатньої кількості вільного місця ваше резюме буде виглядати переповненим інформацією. Встановіть поля в один дюйм з усіх боків, щоб ваш текст помістився на сторінці.

Виберіть професійний шрифт. Уникайте Times New Roman.

Встановіть правильний розмір шрифту. Як правило, вибирайте 11-12 пт для звичайного тексту і 14-16 пт для заголовків розділів.

Використовуйте файл у форматі PDF. Завжди зберігайте своє резюме у форматі PDF, якщо роботодавець не вимагає іншого. Файли Word популярні, але є велика ймовірність, що вони зіпсують форматування вашого резюме.

Ще одна річ, яку потрібно врахувати це кольорова гамма вашого резюме. Не використовуйте багато червоного чи чорного, оберіть стримані пастельні кольори.

У наш час є безліч платформ де є готові шаблони для резюме (canva, resume.io та інші. Вам потрібно тільки обрати найоптимальніший варіант. Про інструменти для створення резюме ви можете почитати у моєму пості.

Step 2

Додайте релевантну інформацію про вас.

Повне ім'я. Ваше ім'я та прізвище повинні виділятися у верхній частині резюме.

Адреса електронної пошти. Використовуйте професійну адресу, яку легко написати, наприклад, комбінацію вашого імені та прізвища.

Номер телефону. Додайте надійний номер, за яким рекрутер зможе легко з вами зв'язатися.

Місце знаходження. Додайте своє місто та країну. Якщо ви плануєте переїжджати заради роботи або хочете працювати віддалено, вкажіть це у своєму резюме.

Додаткова інформація:

Назва посади. Додайте нижче свою професійну назву. Напишіть її слово в слово, наприклад, "SEO specialist" або "Affiliate Manager". Тільки не вигадуйте назви на кшталт "SEO чарівник" або "Гуру SEO". Це не є професійно.

Профіль у LinkedIn. Рекомендую додати посилання на ваш оновлений профіль LinkedIn, оскільки багато рекрутерів використовують цю платформу при оцінці кандидатів.

Релевантні посилання. Додайте посилання на особисті вебсайти або будь-які профілі в соціальних мережах, які мають відношення до вашої сфери діяльності. Наприклад, розробник може додати профіль на Github, дизайнер - свій акаунт на Behance або Driblle тощо.

Заголовок до резюме. Цей короткий абзац, розміщений поруч із контактною інформацією (або під нею), - це перше, що рекрутер прочитає у вашому резюме.

Тут я рекомендую описати 2-3 реченнями ваш досвід та ваші досягнення.

Наприклад: SEO specialist із 5 річним досвідом у (назва ніші). "За період роботи досяг (описати кількісно та якісно які результати вдалось досягти)". Описати ваші найбільш релевантні skills для позиції.

Яку інформацію краще не додавати у резюме:

  • сімейний стан - ця інформація не є важливою для рекрутера.
  • інформація про досвід який взагалі не стосується позиції на яку ви подаєтесь.

Step 3

Досвід роботи

Назва посади.

Вказуйте назву посаду над кожним записом про досвід роботи. Це дає розуміння рекрутер про вашу релевантність до посади.

Назва компанії/місцеперебування/опис. Вкажіть назву компанії та загальне місцеперебування, наприклад, місто і країну, де ви працювали.

Дати роботи. Додайте приблизний часовий проміжок вашої роботи в кожній компанії.

Досягнення та обов'язки. Це основна частина кожного пункту про досвід роботи. Залежно від вашої сфери, вам потрібно перерахувати або ваші досягнення, або результати.

Обов'язки. Перераховуйте їх у вигляді пунктів, а не абзаців, так їх буде легше читати

Тут хочу наголосити, що досягнення та результати кандидата є важливими, вказуйте все що вам вдалось досягти, не соромтесь цього. Оскільки, саме ці пункти є індикатором вашого успіху як для рекрутерів, так і для хайрінг менеджерів.

Вказуйте правильну кількість досвіду роботи

Якщо у вас за плечима понад десять років досвіду роботи, ви, напевно думаєте, чи варто вказувати весь цей досвід у своєму резюме. У більшості випадків, якщо перерахувати все, що ви коли-небудь робили, вийде цілий роман, а резюме не повинно бути таким довгим.

З іншого боку, якщо ви trainee чи junior у вас, ймовірно, немає ніякого досвіду, і ви думаєте над тим, що взагалі можна додати до цього розділу.

Отже, ось скільки інформації повинно містити ваше резюме, залежно від рівня вашого досвіду:

Без досвіду. Якщо ви шукаєте свою першу роботу, у вас не буде досвіду роботи, щоб заповнити цей розділ. Тому ви можете або залишити його порожнім і зосередитися на інших розділах, або заповнити його будь-яким досвідом, отриманим у студентських організаціях, позакласних заходах, волонтерстві та інших проєктах.

  • Junior. Перелічіть весь свій досвід роботи до цього часу. Хоча деякі з них можуть бути неактуальними, це все одно покаже рекрутеру, що ви дійсно маєте певний досвід роботи.
  • Middle. Вказуйте лише той досвід роботи, який має відношення до посади, на яку ви претендуєте. Не варто витрачати місце на роботу, яка не пов'язана з тим, на що ви претендуєте.
  • Senior. Вказуйте максимум років відповідного досвіду роботи.

Step 4

Додайте перелік soft та hard skills

Тут зверну увагу на те що потрібно додати справжні ваші soft skills, не просто взяти з інтернету, а поставити собі питання: якими скілами я дійсно володію і перерахувати їх. Щодо Hard skills - теж додавайте те чим дійсно володієте, з чим дійсно працювали.

Пам'ятайте, чесність - це важлива риса на яку звертають увагу рекрутери

Step 5

Додайте Інформація про освіту, навчання, персональні проєкти, знання мов.

Рекрутери поважають та звертають увагу на кандидатів, які інвестують у себе, і це саме те, що вони бачать, коли ви перераховуєте сертифікати чи навчання у своєму резюме.

Висновки

Отже, у даній статті я перерахувала пункти які, на мою думку, є важливі для резюме. Саме на них я звертаю увагу при перегляді резюме кандидатів. Моя головна порада - це бути чесним і додавати достовірну інформацію про себе, не експериментувати із дизайном та контекстом резюме. Описати все стисло, лаконічно та релевантно і у випадку якщо ваш досвід є релевантним для позиції - рекрутер обов'язково зв'яжеться з вами.

912