Як знайти класного копірайтера, не витрачаючи пів життя і купи грошей на тестові

Хей! Я спеціалізуюсь на побудові корпоративних та маркетингових комунікацій, а до війни була головним редактором та директоркою агенції контент-маркетингу. Тож кількість переглянутих відгуків від копірайтерів точно можна рахувати сотнями. Де-коли клієнти навіть просили підібрати їм автора в штат, бо наші класні, але йти від нас не хочуть, а хочеться от саме таких класних.

Обійдемось без традиційних інструкцій, я опишу, чого не роблю, а що роблю для поповнення команди, а ви це зможете підлаштувати під себе. Якщо ви копірайтер, я вас як раз шукаю, там в кінці форма на відгук. Почнімо)

Який головний фокус у пошуках. Зазвичай, всі намагаються зменшити кількість нерелевантних відгуків, я ж зосереджена на іншому — збільшити кількість релевантних. На перший погляд здається, що це однакові напрямки, але ні. Нижче я поясню по ходу розповіді.

Що я не роблю з оголошеннями

Не зашифровую ніякі коди в тексті вакансії. Ось це «якщо ви точно прочитали, то почніть відгук зі слова БОБЕР» — відставити. Так, я знаю, що на будь-яку копірайтерську вакансію буде купа нерелевантних відгуків від тих, хто навіть не читає, що мені там треба. Так, я знаю, що це допомагає підсвітити ті відгуки, які навіть не варто дивитись, але ж самі по собі нерелевантні відгуки все одно є. А ще я знаю, що ось ці «бобри» можуть відлякувати тих, хто мені може бути цікавим.

Якось неприкольно виходить: релевантних відгуків потенційно поменшало, а нерелевантні нікуди не зникли.

Не пишу, шо по цінам. Так, я знаю, що обов’язково знайдеться хтось класний, який напише десь в коментах «тю, це неповага, щоб люди ото час витрачали, щоб дізнатись, чи є у вас гроші». Їх може бути навіть декілька, вони в коментах зі мною там ще й посваряться й образяться, при цьому для того мені не обов’язково навіть відповідати =)

Але ще я знаю, що наявність ціни збільшує кількість нерелевантних відгуків: люди бачать тільки цифру, вона їм цікава, а що я там хочу від автора — їм вже не цікаво, вони шлють відгук. При цьому я точно знаю, що цікавих мені людей відсутність ціни не дуже й відлякує, бо їм для початку важливо розібратися, з чим та як треба працювати. 

Я не шукаю найдешевший чи найдорожчий варіант, а шукаю людину, що зможе закрити певні завдання. Але я обізнана в сфері, тож зрозумію, чи адекватне ціноутворення мені пропонують. Побачу завищену ціну — чесно скажу, що це вище, ніж я очікувала, та попрошу аргументувати.

Якщо людина донесе мені цінність, чому мені вигідно заплатити більше, скоріш за все, я погоджусь на співпрацю за відсутності більш привабливих варіянтів.

Не дивлюсь портфоліо. Тут проста математика: уявімо, що на оголошення відгукнулись 50 авторів, 10 відгуків мене зацікавили, детально вивчити 10 портфоліо — це поховати робочий день. А якщо їх 100? Бррр.

Та найголовніше те, що портфоліо нічого мені не скаже. В ньому можна лише подивитись на результат, а мені більш цікаво, як цей результат з’явився. Максимум корисного — побачу, з якими проєктами працював автор, але це можна дізнатись й менш часопожираючими методами.

Не прошу резюме. Тут логіка та сама, що й з портфоліо. Мені нема часу то вивчати та здебільшого байдуже, де і скільки працювала людина.

Не даю тестових. Якщо я вирішила, що можна спробувати співпрацювати, починаємо з робочих задач без всіляких тестових. Так обидві сторони одразу зацікавлені: у мене — поточна робота, яка має бути зроблена, у автора — нормальне реальне завдання і відповідальність за нього, а не якесь там тестове, яке піде в стіл.

Що я роблю в оголошені

Детально описую, куди потрібна людина та що треба робити. Тим, кого я хочу бачити в команді, не все одно, з чим працювати. Розказую трохи про компанію чи проєкт та до яких цілей прямуватимемо з автором. Опис завжди роблю в контексті інтересів потенційного автора.

Тобто поменше отакого ⟶ 

Це найкрутіша компанія в світі з найкращими продуктами, ось наш тритомник філософії бренду, а ось наші плани по захопленню світу, від тебе треба круті тексти.

Людина з такого нічого не зрозуміє про свою майбутню роботу, і зовсім не факт, що вона захоче уточнювати.

І побільше такого ⟶ 

Ми продаємо рога та копита. У нас є блог, розсилка та соціальні мережі. Наші основні завдання: збільшувати кількість відвідувачів блогу, покращувати комунікацію та збільшувати кількість взаємодій в розсилках та соцмережах. Ти теж будеш працювати над цим в команді з маркетологом, редактором, дизайнером, seo-спеціалістом та коректором.

З таким описом я збільшую свої шанси на те, що відгукнеться людина, якій не просто текстики по ТЗ писати, а цікаво саме рухатись в напрямку конкретних цілей. 

Вказую конкретні формати текстів, які потрібні. Я ніколи не шукаю людину, яка вміє і лендінги, і статті для блогів, і розсилки, і соцмережі, і картки товарів. Навіть, якщо шукати автора в компанію, а не на проєкт, все одно є види текстів, яких буде найбільше, тому логічно шукати саме того, який вміє та любить робити пріорітетні формати. На це є декілька причин:

  • Звісно, є люди, які класно можуть робити все, але зазвичай ті люди вже не зовсім хочуть писати, а хочуть робити щось більш масштабне. Я не маю на меті затримувати розвиток людей.
  • Завжди є формат контенту, який людині подобається робити більше за все або досвіду в цих форматах у неї найбільше. Якщо автор бачить в переліку форматів ті, в котрих він сильний, це збільшує мої шанси отримати релевантний відгук.
  • Демонстрація пошуку на_всі_руки_майстра може відлякувати тих, хто мені цікавий. Від таких вимог віє або роботою на потоці без можливості підняти голову, або роботою на виснаження без конкретних цілей та планів.

Звичайно, зовсім не значить, що я буду до скону давати тільки конкретні формати одному автору. Після вдалого початку роботи я охоче даю в роботу інші формати та допомагаю з ними розбиратись в процесі.

Розповідаю про процеси і чого очікую. В цій частині вказую, як працюємо. Обов’язково, зазначаю моменти, на які може бурхливо зреагувати копірайтерська душа:

  • Необхідність спілкуватись голосом або з відео.
  • З ким потрібно буде комунікувати: лише зі мною чи ще з прямим замовником, дизайнером та верстальником.
  • Кількість правок. Одразу пишу, що двома колами навряд чи впораємось.

Про таке треба попереджувати. Є люди, що хочуть лише отримувати ТЗ, за ним писати і більше нічого не робити. Все інше вони не вважають своєю роботою. Мені таке для злагодженої роботи не підійде.

Прошу кілька прикладів робіт з коротким описом. Зазначаю, які саме приклади я б хотіла побачити, та прошу додати важливі для мене моменти: яке було завдання, як працювали над ним, які були складнощі, як їх вирішили. Тобто сформувати такий собі міні-кейс.

Саме ці короткі описи мене цікавлять найбільше. Неважливо, подобається мені текст в надісланому прикладі чи ні. Можливо, саме в такому вигляді він приніс круті результати, але отримати якісь відомості про результати, то як знайти квітку папороті на Івана Купала — велике щастя, але майже неможливо =) 

А от подивитись за описом роботи, чи розуміє сам автор, чому текст вийшов саме таким, а не іншим, як він працює над завданнями та в чому бачить цінність своєї роботи — те, що треба.

За часів роботи в агенції ми просили надіслати три роботи, якими людина пишається найбільше, та пояснити, чому саме вони. Завдяки цьому ми одразу бачили найкращі роботи та розуміли рівень пропрацювання завдань.

Прошу надіслати коротку розповідь про себе. Так, це як резюме, тільки краще: людина сама пише про те, що вважає важливим, а не все підряд, бо такі правила створення резюме. В розповіді «про себе» я очікую отримати інформацію в контексті мого оголошення. Базово копірайтер має це розуміти і вміти розказати про свій досвід і свої навички саме те, що покаже мені, що ось він — рішення моїх проблем.

Прошу дати посилання на соціальні мережі. Хто б що не казав, це найшвидший спосіб поверхнево познайомитись з людиною. При цьому ніяк не впливає на рішення те, чи пише людина щось про роботу. 

Що я роблю з відгуками

Працюю з ними за таким алгоритмом:

  1. Дивлюсь описи робіт, самі приклади за посиланнями теж дивлюсь, але тільки якщо мене зацікавив хід думок в описі. В процесі приховую ті, де мені щось не сподобалось. Також приховую, якщо описів немає, а є тільки посилання або людина просто дала посилання на портфоліо.
  2. Читаю розповідь про себе. «Мого» автора має хвилювати аудиторія тексту: чи буде зрозуміло, чи буде корисно, чи буде достатньо інформації, а якого рівня інформація потрібна. З розповіддю про себе те саме. Тож можна сказати, що та розповідь і є міні-тестовим. Якщо мені просто дадуть короткий переказ минулих серій життя від закінчення школи до сьогодення, мені така людина не підходить.
  3. Дивлюсь соціальні мережі. На цьому етапі я майже не приховую відгуки, а просто вже знайомлюсь заочно з тими, хто залишився. Мене насторожить, якщо посилання не дадуть, якщо дадуть посилання на фейк, якщо на сторінці буде забагато негативу та скарг.

❗️Буває таке, що вибір невеликий. Тому залишати тих, хто хоча б наполовину відповідає тому, про що я писала вище — це ок. На наступних етапах коло дуже сильно звужується.

Як починаю роботу

Пишу тим, чиї відгуки сподобались. Зазвичай першим повідомленням я пишу щось на кшталт такого 👇

В додаткових питаннях можу запитати детальніше про якусь з робіт або зачепитись за якусь інформацію з розповіді про себе. Моя мета — зав‘язати розмову, тож не дуже важливо, що питати, головне — відкрите питання в контексті роботи. Відкрите — таке, на яке неможливо відповісти просто так чи ні.

Якщо людина відповіла і погодилась, вибираємо зручний час для дзвінка. Додатково я скидаю ТЗ на перше завдання, щоб можна було ознайомитися та підготувати питання до зустрічі.

Спілкуємось в ZOOM. Тут більш розгорнуто розповідаю про те, що було написано в оголошенні, розказую про організаційні моменти, а також деталі про першу задачу. Після відповідаю на питання, що залишились, домовляємось про гроші, питаю скільки часу потрібно, щоб все переварити та дати остаточну відповідь, чи готова людина починати роботу. Далі чекаю на відповідь.

Чекаю на перший текст. А точніше на його план або тези. Ніколи після отримання завдання автор не віддає мені одразу готовий текст, завжди ділю роботу на етапи — план/тези, чернетка, фінал, але це вже для іншої статті тема)

За статистикою той текст надсилають десь 4 з 10, інші десь губляться по дорозі, це при тому, що завдання оплачуване. Мені не ок, якщо людина просто зникла, але якщо завчасно попередила, що затримується — я буду розглядати роботу.

Фіналимо перший текст та приймаємо остаточне рішення про співпрацю. Ура 🥳

На що звертаю увагу в спілкуванні

Як сприйнята пропозиція поспілкуватись голосом. Якщо людина відмовляється і каже, що їй взагалі незручний такий формат спілкування — ми так каші не зваримо. Для мене живе спілкування важливе, бо часто саме в ньому народжуються круті рішення.

Як складається діалог і в переписці, і в розмові. Зрозуміло, що зверхнє спілкування з нотками невдоволення — то одразу ні, але буває, нібито в переписці все ок, але відчувається «щось не те». Зазвичай, якщо при першому контакті є сумніви просто на рівні комунікації, краще не починати. З людиною, що робитиме контент, треба багато спілкуватись, тож це спілкування має бути приємним, а не просто «норм». Інакше злагоджено працювати не вийде.

Чи займає людина в діалозі активну позицію. Якщо складається монолог, а до мене питань нема, це ніфіга не значить, що я така класна і все розповіла. Це значить одне з двох:

  • По ту сторону всім пофіг на завдання, роботу і якість виконання;
  • У людини замало досвіду і вона сама не знає, що їй потрібно ще дізнатись, щоб впоратись з завданням.

Якщо у автора було багато доречних питань, навіть якщо у нас будуть проблеми з першим текстом, скоріш за все, я захочу продовжити працювати.

🤓 У мене все, якщо у вас є свої лайфхаки пошуків, діліться в коментарях. 

🤓  Якщо ви копірайтер і шукаєте нові проєкти, заповніть форму, щоб надіслати відгук

3
3285