Як знайти своїх клієнтів? Досвід тривалістю 2 роки

Коли на переговорах запитали мене, де шукати своїх клієнтів, згадала, як 2 роки тому створила Marketing Office. Тоді хотіла врятувати усі бізнеси планети, кожному допомогти розв'язати УСІ проблеми.

Здавалося, що мій клієнт як маркетолога — це просто бізнес. І можна допомогти всім, їм же треба мої послуги! Я можу змінити життя підприємців на краще 🥺

Хоч я розуміла теорію, сегменти цільової аудиторії (ЦА), їх важливість… коли починаєш бізнес, відчути свою ЦА одразу нереально. Навіть якщо на початку роботи описати портрет ідеального клієнта. 

Зараз, попрацювавши 2 роки, я чітко розумію, хто мій клієнт:

✔️ Це власник бізнесу 35+ (чоловік або жінка).

✔️ Хоче делегувати маркетингові процеси повністю.

✔️ Уже сам був маркетологом, наймав людей, обпікався, у нього є досвід (здебільшого неуспішний), шукає партнера, якому хоче довіритися.

✔️ Він розуміє або хоче розібратися, де в системі бізнесу є маркетолог чи директор з маркетингу.

Кожен клієнт, партнер моєї компанії — ось цей портрет + перевірений на цінностях = якісна співпраця місяцями і навіть роками. Співпраці, де ми на рівних і розуміємо один одного 🔥

Так, я роками до цього йшла і продовжую кожного дня покращувати комунікацію та розуміння клієнта. Не раз переписувала цільову аудиторію та змінювала офери. Але результат того вартує! Без вивчення ЦА усе працює само собою якийсь час, а далі бізнес заходить у глухий кут.

Що робити і як відшукати СВОЇХ людей — описала нижче:

1. Є різні рівні вивчення цільової аудиторії (ЦА):

  • Базовий опис ЦА, коли просто описуєте в табличці.
  • Анкетування ЦА.
  • Глибинне інтерв’ювання.

Далі — без обмежень. Бувають і шестимісячні дослідження, коли маркетологи їздять по країні та спілкуються з клієнтами.

2. Перевірка ЦА на практиці

Чи збігаються очікування та реальність?

Впевнитися можна тільки за певний час роботи на практиці. Оновлюйте опис ЦА, портрети клієнтів кожні пів року чи рік.

Комунікацію формуємо для описаної ЦА, але власник бізнесу — це завжди головний маркетолог, у курсі всіх процесів, якому слід тримати руку на пульсі та знати свого клієнта.

3. Нарешті вибір СВОГО клієнта

Що робити нереально — надавати послуги всім. Не може бути цільової аудиторії «усі чоловіки, жінки, мами світу». У мене був випадок з клієнтом, коли тільки після вибору однієї головної ЦА усі платформи дали крутіший результат і помножили прибуток.

4. Фільтр за цінностями

До повномасштабного вторгнення компанії з цінностями давали ефект вау. А зараз це вже соціальна вимога. Малі й великі бренди мають цінності та місію, чітку позицію.

Важливо клієнтів обирати теж за цінностями. Лише так вийде будувати бізнес довго, не закритися. Треба знати свої цінності та перевіряти, чи збігаються вони з клієнтом, особливо у сфері послуг. Інакше не вийде довгої співпраці або ваша команда буде виснажена.

Як достукатися до своїх клієнтів?

Окей, ми описали ЦА, знаємо клієнта, розвиваємося, кожні пів року робимо зрізи ЦА. Але в цьому немає сенсу, якщо не почати діяти, працювати з потенційними клієнтами, залучати їх.

Використовуйте концепцію інтенсифікації комерційних зусиль. Знайти своїх клієнтів можна за допомогою контенту і голосу бренду. Пишіть для ЦА, вивчайте, що подобається клієнту, з чого він сміється. Найпростіше — достукатися через контент і просування цього контенту.

Що врахувати, аби потрапити в ціль:

Ваша пропозиція, офер має точно закривати болі клієнта і відповідати послугам/товарам компанії на 100%. І ці пропозиції треба постійно вдосконалювати разом із кращим вивченням клієнта. Розкривайте щодня глобальніші проблеми, болі, розвивайте свої пропозиції.

Знайти свою цільову аудиторію та ідеального клієнта можливо. Зберігайте основні кроки та дійте вже сьогодні!

1340