Жінки в айті: які міфи вже давно позаду

IT — це один з напрямків професійної діяльності, що оповитий величезною кількістю міфів. Одна з причин такого явища — сфера відносно нова і для багатьох не зовсім очевидна. А якщо вже говорити про жінок в IT, то тут різноманітних міфів та відвертих вигадок збереться не один десяток.

Сьогодні поговоримо саме про такі міфи та нарешті розвінчаємо їх! А щоб переконатися, що наступні твердження — всього лише міфи, запрошуємо вас пройти безкоштовний пробний урок в Wezom Академії за будь-яким з доступних IT-напрямків! Вам сподобається!

То ж перейдемо ближче до теми й розглянемо 5 найрозповсюдженіших міфів про жінок в IT!

Жінкам потрібно більше знань та навичок для отримання роботи

Цей міф частково має сенс. Особливо якщо ми говоримо про айтівців-початківців. Чоловіки часто більш технічно підковані, адже вони зазвичай більше цікавляться технологіями і занурюються в подібні теми дещо глибше. Тому деякі компанії, які шукають «джунів», віддають перевагу саме чоловікам.

Але…

Коли мова йде про пошук досвідченого спеціаліста, ситуація змінюється діаметрально протилежно. Річ у тім, що в такому разі роботодавець звертає увагу не лише на хард-скіли, але й на софт-скіли: комунікативні навички, вміння працювати в команді, зосередженість на задачі тощо. І ось саме тут пріоритет уже за жінками, адже у них софт-скіли у більшості випадків розвинені краще. А це вже дає їм суттєву перевагу й допомагає отримати роботу в більш престижній компанії. Тому міф можна спростувати, хоча й не стовідсотково.

Жінкам загалом важче знайти роботу

Взагалі цей міф прижився не лише в IT-секторі. Якщо жінка ще не має сімʼї, то може її найближчим часом завести та піти в декрет на кілька років. Якщо ж сімʼя у неї вже є, то можуть траплятися різноманітні сімейні обставини, які будуть заважати працювати. Це зупиняє деяких потенційних роботодавців.

Насправді зараз представники IT-сектору набагато лояльніші до жінок в цьому плані. Але досвід показує, що охочіше наймають саме жінок з родинами. Для роботодавця це сигнал про те, що нова співробітниця шукає стабільності, планує тривалий час працювати на одному місці, а не переходити з місця на місце в пошуках себе. І навпаки, відсутність родини може стати фактором, що буде не на користь жінки-кандидата.

Але це ж саме стосується й чоловіків в IT. Молоді спеціалісти, у яких немає сімʼї, не так сильно привʼязані до одного робочого місця, постійно знаходяться в пошуках і не відрізняються «стабільністю». Тому цей міф ми не можемо спростувати на 100%, але радимо не звертати на нього особливої уваги.

Жінок неохоче просувають кар’єрною драбиною

А ось це вже абсолютно безгрунтовний міф. На щастя, ми з вами живемо у світі, де все залежить від ваших амбіцій та готовності розвиватися як спеціаліст. Є дійсно амбіційні жінки, які приділяють роботі значну частину свого часу та сил, жертвуючи вільним часом та особистим життям. Для них робота завжди стоїть на першому місці. І такі жінки можуть дуже швидко рухатися карʼєрними сходами вгору.

Але є й інша категорія жінок в IT — такі, що намагаються знаходити баланс між роботою та особистим життям, не женуться за новими посадами та не прагнуть заробити всі гроші світу. Так, вони просуваються карʼєрною драбиною повільніше. Але більшість з них це цілком влаштовує.

Знову ж таки, те ж саме стосується і чоловіків. Просто чоловіки у XXI сторіччі частіше є карʼєристами. А жінки все ж намагаються концентруватися на сімʼї та знаходити баланс. Тому зі сторони й може здатися, що чоловіки швидше будують карʼєру в IT. Але насправді все залежить виключно від ваших амбіцій та готовності присвячувати значну частину власного життя роботі.

До жінок в ІТ ставляться поверхово

Поверхове ставлення до жінки в IT — це аж ніяк не ознака галузі в цілому, а виключно особливості корпоративної культури компанії. І якщо ви раптом потрапили до такої компанії, варто серйозно задуматися, чи готові ви залишатися тут та відчувати на собі зверхні погляди колег та керівництва…

Насправді ж, якщо дівчина чи жінка є дійсно гарним IT-спеціалістом, це викликає лише повагу. Та навіть більше! Вона здатна стати чудовим прикладом для інших — тих, хто сумнівається, чи варто взагалі пробувати власні сили в IT. Знову ж таки, міф про те, що жінкам не місце в «технічних» IT-напрямках, нікуди поки що не подівся. А ті, хто цей міф спростовує на власному прикладі, заслуговує ще більше поваги.

Ймовірно, серед ваших знайомих є жінки-айтівці. Запитайте в них, чи стикалися вони з поверховим ставленням колег чи керівництва. Впевнені, більшість відповість, що ні. І це у більшості випадків буде правдою.

Жінкам в ІТ платять менше, ніж чоловікам

Це також доволі розповсюджений міф, котрий ми просто зобовʼязані спростувати. Насправді рівень заробітної плати залежить зовсім не від статі, а від ваших скілів та, що не менш важливо, від вашого вміння себе презентувати. Й ось тут криється одна важлива особливість. Чоловіки в IT часто почуваються дещо впевненіше за жінок — це правда. А тому їм зазвичай вдається краще себе презентувати та отримати робоче місце на більш вигідних умовах.

Та справа аж ніяк не у гендері. Якщо ви дійсно вмієте себе презентувати, продемонструвати власний професіоналізм, довести, що ваші знання та навички реально будуть у пригоді роботодавцеві, то можна розраховувати на дійсно достойну оплату. В IT загалом платять добре. А при грамотному підході ви будете отримувати навіть більше очікуваного.

І ще дещо…

Найкраще, що ви можете зробити просто зараз, — це закрити сторінку й взагалі забути про ці пʼять міфів, які ми описали. Як і всі інші, з якими ви стикалися. Просто забудьте про них!

Сконцентруйтеся на своєму професійному розвитку, розвивайте хард- та софт-скіли, шукайте цікаві вакансії, спілкуйтесь з колегами, взаємодійте з HR-спеціалістами, прислухайтеся до їхніх порад, не погоджуйтесь на вакансії, які вас обʼєктивно не влаштовують, та постійно рухайтесь вперед!

Будь-які міфи про IT — це те, що лише відволікає. А вам, як представниці IT-сектору України, немає сенсу відволікатися. Тому бажаємо успіхів, натхнення, цікавих та прибуткових проєктів!

363