Хто є хто: креативні компанії

В попередньому матеріалі завершального циклу статей курсу «Основи дизайну» ми розглянули загальний випадок дизайн-процесу. 

Багато в чому цей процес в різних креативних організаціях є подібним, але разом із тим існує й чимало відмінностей: різні дизайн-продукти створюються за допомогою різних інструментів, до команд залучаються різні фахівці та й темпи й термін роботи над проєктом часто відмінні. Часто ці відмінності є неочевидними для тих, хто долучається до індустрії.

Напередодні проведення пілотного курсу ми провели опитування серед студентів. Зокрема ми питали, в яких компаніях студенти хотіли б працювати, і якими проєктами там хотіли б займатись. В значної частини опитаних, відповіді стосовно типу проєкту не збігалися з напрямом діяльності компанії.

Тож ми підготували матеріал у форматі «хто є хто» про те, чим насправді займаються креативні компанії!

Які компанії описуються в цьому матеріалі

В цій статті ми розглянемо такі види компаній:

  • Дизайн-студії (дизайн-продакшени)
  • Вебстудії та веб-продакшени.
  • Цифрові агенції (діджитал-агенції).
  • Брендингові агенції та маркетингові агенції.
  • Рекламні агенції (креативні, маркетингові агенції).
  • Продуктові компанії (айті-компанії).

Ми даємо кожному типу креативних компаній загальну характеристику, описуємо типи проєктів, якими вони займаються, профілі дизайнерів яких вони найчастіше шукають. Також ми наведемо приклади організацій з-поміж партнерів Креативної Практики.

Почнімо знайомство! І першими розглянемо дизайн-студії.

Дизайн-студії (дизайн-продакшени)

Загальна характеристика

Дизайн-студії — це компанії, що фокусуються як правило суто на створенні саме дизайн-продуктів. Їх ще часом називають «дизайн-продакшени» чи «дизайн-бюро». 

Часто творчий діапазон таких компаній в контексті дизайну дуже широкий: вони створюють фірмові стилі, системи навігації, дизайн для вебсайтів, презентації, пакування тощо. 

Нерідко до дизайн-продакшенів звертаються по специфічне замовлення рекламні чи цифрові агенції. 

Через те, що вони можуть брати в роботу буквально будь-який проєкт, пов’язаний з графічним чи цифровим дизайном, може здатись, що це справжня фабрика. Але насправді, як правило це невеликі команди, від трьох до тридцяти фахівців. 

Відтак часто дизайн-студії шукають універсальних бійців. Дизайнерів, що зможуть водночас орієнтуватись в дизайні фірмового стилю, процесі проєктування вебсайту, особливостях підготовки до друку та навіть моушн-дизайну.

Які в таких компаніях зустрічаються дизайнери

  • Графічні дизайнери, 
  • вебдизайнери, 
  • моушн-дизайнери, 
  • цифрові дизайнери, 
  • дизайнери взаємодії (UX-дизайнери),
  • дизайнери інтерфейсів (UI-дизайнери).

Приклади компаній такого типу

Aimbulance, League Design Agency, POPEL Agency, Wideworks®.

Вебстудії та веб-продакшени

Загальна характеристика

Вебстудії та веб-продакшени спеціалізуються саме на створенні веб-продуктів: посадкових сторінок, вебсайтів організацій, онлайн-магазинів та інтерфейсів різних онлайн-сервісів. Фірмові стилі тут можуть розробляти, але це радше виключення аніж правило.

На відміну від дизайн-студій, у веб-студіях та веб-продакшенах на додачу до дизайн-команди часто існує ще технічна команда, яку залучають для програмування сайтів та онлайн-проєктів. 

Часто подібні компанії очікують від дизайнерів вміння самостійно створювати нескладні посадкові сторінки. Звісно, у вебдизайні, як і в багатьох інших напрямках, цінують творчий підхід. Але на додачу до цього для вебдизайнерів характерне системне мислення та аналітичний підхід до роботи, адже їм часто доводиться розробляти цифрові дизайн-системи, в яких без цих якостей ніяк.

Які в таких компаніях зустрічаються дизайнери

Найчастіше такі компанії шукають:

  • вебдизайнерів, 
  • дизайнерів взаємодії (UX-дизайнери),

  • дизайнерів інтерфейсів (UI-дизайнери).

Приклади компаній такого типу

Element Agency, Deco Agency, Vintage Web Production.

Цифрові агенції (діджитал-агенції)

Загальна характеристика

Цифрові агенції (їх ще називають діджитал-агенціями) займаються просуванням компаній в інтернеті. 

Цієї мети вони досягають за допомогою різних засобів: посадкових сторінок, соціальних мереж, онлайн-медіа та різних каналів цифрової реклами. 

Тут поряд з дизайнерами часто працюють маркетологи, копірайтери та так звані PPC-фахівці. А дизайнери створюють дизайн-продукти для публікації в соцмережах, посадкові сторінки, банери, а ще — відеоролики. 

Дизайнерам, що прагнуть працювати в цифрових агенціях, варто бути готовим до інтенсивного темпу роботи, генерації шалених ідей, а ще — вивчати основи моушн-дизайну.

Які в таких компаніях зустрічаються дизайнери

  • Вебдизайнери, 
  • цифрові дизайнери, 
  • моушн-дизайнери, 
  • рідше — графічні дизайнери.

Приклади компаній такого типу

Hexagon Agency, DL Agency, Skykillers, Sasquatch Digital, Postmen, UAMASTER, New Strategies Group, Havas Digital Kyiv, Arena Media.

Брендингові агенції

Загальна характеристика

Брендингові агенції допомагають клієнтам створювати бренди та проводити так званий ребрендинг.

Відповідно до Філіпа Котлера бренд — це будь-яке ім'я, назва, торговий знак, що несуть з собою певний сенс і асоціації. Тобто це те, які емоції викликає і як в цілому сприймається та чи інша компанія, особа, явище або продукт.

Формування цього сприйняття — від ідеї до втілення через налагодження клієнтського сервісу, внутрішню роботу команди та рекламну комунікацію, — і є роботою брендингових агенцій. Часто це кропітка, тривала робота, що вимагає залучення широкого кола різноманітних фахівців — маркетологів, аналітиків, фахівців з роботи з громадськістю, креативників тощо.

Роль дизайнера в брендингових агенціях часто зосереджена в полі створення фірмового стилю та різноманітних рекламних продуктів.

Які в таких компаніях зустрічаються дизайнери

Найчастіше ці компанії шукають до штату: 

  • графічних дизайнерів, 
  • цифрових дизайнерів, 
  • моушн-дизайнерів.

Приклади компаній такого типу

Galagan, Madcats, Tough Slate Design, Enjoy.

Рекламні агенції (а також креативні та маркетингові агенції)

Загальна характеристика

Рекламні агенції (їх ще часто називають креативними агенціями й рідше маркетинговими агенціями) займаються розробкою рекламної комунікації для своїх клієнтів. 

Канали такої комунікації дуже різноманітні: інтернет, телебачення, радіо, друкована продукція та зовнішня реклама.

В рекламних агенціях розробляють ідеї рекламних кампаній, планують канали їх поширення та, звісно, створюються безпосередні рекламні продукти — постери, білборди, флаєри, презентації, аудіо- та відеоролики тощо. 

Наразі рекламні агенції часто беруть на себе й функції брендингових (а брендингові агенції, відповідно, часто виконують функції рекламних агенцій). Відповідно, в портфелі рекламних агенцій все частіше зустрічаються логотипи та фірмові стилі.

Які в таких компаніях зустрічаються дизайнери

Як правило, це: 

  • графічні дизайнери, 
  • цифрові дизайнери
  • моушн-дизайнери. 

Але все частіше подібні компанії додають до портфеля компетенцій вебсайти, тож веб-дизайнери тут також трапляються.

Приклади компаній такого типу

Grape, Vertigo, Aimbulance, Kyiv Signals, Michurin Communication Experts, MEX a member of Havas.

Продуктові компанії та айті-компанії

Загальна характеристика

Продуктовими часто називають компанії, що створюють цифрові продукти — мобільні застосунки, онлайн-сервіси та навіть технічні продукти.

Дизайн-команди в таких проєктах створюють інтерфейс продукту — від концепції та прототипу до втілення та подальшого розвитку.

Іноді продуктовими ще називають айті-компанії, що створюють цифрові продукти. Часто клієнтами таких компаній є іноземні замовники, державні структури та великі замовники.

Які в таких компаніях зустрічаються фахівці

  • Дизайнери взаємодії (UX-дизайнери), 
  • дизайнери інтерфейсів (UI-дизайнери), 
  • іноді — цифрові дизайнери.

Приклади компаній такого типу

CASES.

На завершення

Звісно, це не вичерпний список креативних компаній. Насправді креативних напрямків набагато більше. Цього разу ми не додавали до нього зокрема відеопродакшени, типографські майстерні, словолитні, ігрові компанії. Можливо, у майбутньому ми створимо більш детальний каталог.

Цього разу ми спирались на перелік організацій, що є партнерами «Креативної практики», і які можуть стати працедавцями для наших студентів.

В наступному матеріалі циклу ми розкажемо про те, з якими фахівцями вам доведеться мати справи, під час роботи в креативних індустріях.

22
18273