АІ-стартап Respeecher допомагає світовим зіркам заговорити українською

Український AI-стартап Respeecher запустив ініціативу Share UA Voices на підтримку України. За допомогою штучного інтелекту застосунок трансформує голоси голівудських зірок, щоб вони звучали українською. До ініціативи вже долучилися Мей Маск та американська актриса Ебігейл Севідж.

Ціль ініціативи — залучити більше коштів на Збройні сили України та привернути увагу до української мови. Мей Маск та Ебігейл Севідж записали окремі відео зі слова підтримки для українців. За допомогою кросмовного перекладу їхні голоси зазвучали українською.

Після отримання згоди на оброблення записів зірок розробники Respeecher упродовж 3–5 днів тренують ML-модель на відповідність до голосу та тональності героя. За допомогою нейронних мереж отриману копію накладають на озвучку українського тексту, який зачитала актриса.

«Українська мова завжди була ціллю на знищення з боку росії, також упродовж багатьох років вони намагалися розʼєднати нашу націю "мовним питанням". Ми з командою хотіли дати можливість переступити мовний барʼєр і дати можливість зіркам говорити нашою мовою з нашою нацією. Технологія штучного інтелекту Respeecher дає змогу це зробити, хоч зірки поки не знають української. Ми подумали чому б і ні — якщо це ще одна нагода зібрати більше коштів на підтримку України та нагадати світу про реалії війни в Україні. Наразі ми працюємо над рядом таких проєктів із зірками», — розповідає Олександр Сердюк, CEO та співзасновник Respeecher.

Джерело: Vector

1298
CASES
Україна, Київ