Meta розробила штучний інтелект для читання думок та перетворення їх у текст

Meta презентувала модель штучного інтелекту, який вміє читати думки. Технологія перетворює в текст мозкову активність людини.

Технологія Meta має в основі неінвазивні методи запису мозкової активності. Компанія використовувала електроенцефалографію (ЕЕГ) та магнітоенцефалографію (МЕГ). Оскільки ця інформація менш точна, ніж з датчиків, вживлених у мозок, для більшої ефективності довелося обробити набагато більший обсяг вихідних даних.

«Результати нашого дослідження є обнадійливими, оскільки вони показують, що навчений штучний інтелект може успішно декодувати сприйману мову з неінвазивних записів активності мозку, всупереч шуму і мінливості, властиві цим даним. Однак ці результати є лише першим кроком», – кажуть в Meta.

За три секунди активності мозку результати Meta показують, що їхня модель може декодувати відповідні сегменти мовлення з точністю до 73%, тобто великої частини слів, які ми зазвичай використовуємо протягом дня.

Технологія має важливе значення, адже потенційно може допомогти висловлювати думки понад 69 мільйонам людей, які страждають від черепно-мозкових травм та не мають здатності спілкуватися словами чи жестами.

Джерело: AIN

731
CASES
Україна, Київ