Послуга по виплатам через локдаун в Дія стала справжнім стрес-тестом для системи та розробників

Наприкінці 2020 року в Дія стартувала послуга по виплатам через карантин для ФОПів та найманих працівників, попит на яку збільшив навантаження в системі в сотні разів. В компанії Kitsoft, що розробляла платформу, розповіли, як справилися з викликом.

Компанія Kitsoft розробляла платформу Дія, онлайн послуги на порталі і налагоджувала інтеграцію з мобільним застосунком (відправка заяв на послуги в ньому також відбувається через портал).

Розробка всіх онлайн послуг в Дія відбувалася в обмежені строки, адже пандемія не чекала. Але справжньою перевіркою системи стала послуга по виплаті фінансової допомоги через локдаун.

Послугу по виплатам ФОП і найманим працівникам команда запустила за рекордні 3 тижні. Це стало можливо завдяки тому, що платформа розроблена на базі технології BPMN (Business Process Management Notation), отже запуск нових послуг не потребує програмування, а тільки проєктування процесу здійснення послуги.

Подати заявку на отримання послуги можна було в кілька кліків. За номером IBAN Дія автоматично підтягує основний КВЕД користувача, перевіряє його право на допомогу та реєструє заявку.

Головним викликом було витримати навантаження через очікуваний високий попит на послугу і обмежений термін для подачі заявки.

Підготовка до запуску та тестування. Стандартне навантаження в Дія було на рівні десятків запитів в секунду, зростання через попит на послугу по виплатам очікувався до сотень запитів в секунду. Для цього розробники підготували і протестували систему:

  • Спроєктували шлях користувача, який хоче подати заявку,
  • Запустили автотести для виявлення перенавантажень,
  • Підготували моніторинг послуги,
  • Проаналізували метрики та логи роботи системи для більшої інформативності та можливості виявити вузькі місця,
  • Оптимізували запити до бази даних, програмний код та збільшили швидкодію,
  • Масштабували інфраструктуру — запустили додаткові інстанси сервісів.
Після запуску послуги навантаження в перший день сягнуло 1000 rps (запитів в секунду), у другий — 2500 rps, тобто збільшилось не в десятки, а в сотні разів. Необхідно було дуже швидко ще оптимізувати систему.

Завдяки мікросервісній архітектурі платформи та здатності її до масштабування швидко розгорнули нові сервіси, розподілили навантаження, базу даних перенесли на більш потужні сервери. 

З другого дня Дія вже стабільно приймала навантаження і працювала без збоїв, а команда продовжувала слідкувати та аналізувати роботу системи.

Якщо порівнювати з великими комерційними структурами, наприклад банками, для них такі навантаження стандартні. Проте вони не мають гострої потреби запускати сервіси за кілька тижнів. 

Викликом і перемогою для Дія стали саме можливість запускати важливі населенню сервіси за рекордні строки та здатність системи до швидкого масштабування та адаптації. Завдяки цьому вдалося запустити послугу вчасно і дати можливість українцям отримати необхідну допомогу.

В результаті 480 000 українців успішно оформили заявки онлайн, не виходячи з дому! З них 400 000 громадян вже отримали виплати на суму 3,2 млрд грн.

--

Довідково:

Kitsoft — українська компанія, яка розробляє цифрові технології для державних органів; розробник Дизайн-системи державних сайтів України, затвердженої КМУ у 2019 р. Серед проєктів компанії: платформа державних послуг Дія та онлайн послуги на порталі (єМалятко, послуги для ФОП і ТОВ та інші), онлайн сервіси МТСБУ, ДФРР та інші.

1336