Розпочався прийом заявок на конкурс «Найкращий книжковий дизайн-2022»

Конкурс «Найкращий книжковий дизайн» у 2022 році всьоме проводить Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» у співпраці з Goethe-institut в Україні, за підтримки Франкфуртського книжкового ярмарку та фонду Buchkunst.

Зважаючи на складні обставини російської війни в Україні, цьогорічний Конкурс відбуватиметься у особливому форматі та в дусі підтримки стійкості книжкової креативної спільноти.

До участі в Конкурсі приймаються книжки, які були надруковані в період з червня 2021 року по грудень 2022 року і не були заявлені до Конкурсу раніше. Дедлайн подачі заявок та друкованих примірників книжок на Конкурс — 23 грудня 2022 року включно.

Подані книжки повинні бути створені українськими дизайнерами / ілюстраторами, або створені на замовлення українського видавництва. Не розглядаються видання з купленим ліцензованим контентом, права на який належать іноземним компаніям.

На Конкурс можуть подати книжки видавництва, приватні особи, а також інституції та установи, які виступили ініціатором видання. До участі у конкурсі можуть бути подані до 5 книжок одного видавництва. Участь у конкурсі безкоштовна.

Переможці будуть визначатися у п’яти категоріях:

  1. книги для читання (книжки, у яких домінує текстова частина; поезія, проза, фікшн, нон-фікшн);
  2. візуальна книга (видання, у яких домінує візуальна частина; видання про мистецтво, альбоми, фотокниги, каталоги, книжки зі значною кількістю зображень, графічні романи тощо);
  3. дитяча книга (дитяча й підліткова книжка різних жанрів і видів, дитячі графічні романи);
  4. утилітарна (книга переважно прикладного характеру, науково-популярна книга, наукова, навчальна література, путівники, кулінарна книга тощо);
  5. експеримент (самвидав, фотокниги, артбуки і лімітовані видання, зіни, графічні романи тощо).

Серед поданих книжок у цьогорічному Конкурсі буде визначено 15 книжок-переможців, по 3 книжки у кожній з категорій.

Переможці конкурсу представлятимуть український книжковий дизайн на міжнародному конкурсі найкрасивіших книг світу, яке організовує німецький фонд Buchkunst, а також експонуватимуться на міжнародних книжкових ярмарках у Ляйпцигу і Франкфурті.

Враховуючи нерівноцінні умови роботи, в яких через повномасштабну війну в Україні опинились частина українських видавництв та дизайнерів, конкурс цьогоріч проходитиме у форматі професійного рев’ю членами журі, Гран-Прі конкурсу не вручатиметься.

Результати конкурсу «Найкращий книжковий дизайн» будуть оголошені в січні на сайті Книжкового Арсеналу.

«Під час цьогорічної української програми на Франкфуртському книжковому ярмарку ми побачили, наскільки важливою стала присутність української книги у медіа та видавничому секторі в Європі та світі. Тому, незважаючи на надзвичайно складні умови, в яких опинилися видавці, книжкові дизайнери та поліграфісти через війну, проведення цьогорічного конкурсу на кращий книжковий дизайн – це можливість вкотре нагадати світові про стійкість та наполегливість української культури. Цього року ми вирішили не присуджувати Гран-прі, а визначити лише 15 фіналістів, книги яких ми передамо на конкурс Фонду “Найкрасивіші книги світу”, адже вважаємо, що кожен, хто працював над створенням нових книг попри всі виклики, заслуговує на нагороду» Фабіан Мюльталер, Директор Goethe-Institut в Україні.

«Ми вирішили все таки провести конкурс Найкращий книжковий дизайн — 2022, незважаючи на скасований 11й Книжковий Арсенал, складні умови, в яких ми всі працюємо сьогодні, в яких створювали цьогоріч свої книжки українські видавці, книжкові дизайнери. Але цей складний рік стався з нами всіма, він мав свої втрати, але й свої здобутки. Ми хочемо відзначити найкращих, назвати їхні книжки та подякувати їм, а також не втратити можливість представити цього року український книжковий дизайн на світовому конкурсі Best Book Design from All Over the World у Німеччині. Адже сьогодні особливо важлива міжнародна присутність нашої книжки, промоція якісного сучасного українського культурного продукту, комунікація назовні нашої суб’єктності та гідності»Юлія Козловець, координаторка Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал».

669
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно