У Києві домалювали графіті Бенксі

На стіні будинку на вулиці Великій Житомирській, 13 у Києві невідомі намалювали пеніс. Андерграундний художник графіті Бенксі інтегрував у вуличне графіті ракетно-пускову установку з символом Z. Незабаром інші невідомі художники помістили все графіті у презерватив, який тримають герої мультфільму «Як козаки…». «Хмарочос» дізнались думку мистецтвознавиці Євгенії Моляр й арткритикині Анни Калугер.

Фото, зроблені 20 і 21 листопада: Vladyslav Sodel, Maria Tonika Uvarova

У соцмережах тривають дискусії: частині користувачів подобається доповнення, інші ж вважають, що вандали зіпсували твір.

«Руїни Бородянки — це болюча рана, котра ніколи не загоїться. Не варто робити свої висловлювання (які б вони не були важливі та підтримуючі) безпосередньо у місці страшної трагедії», — висловлює свої враження мистецтвознавиця Євгенія Моляр щодо робіт Бенксі на Київщині.

Але доповнення малюнку у Києві невідомими художниками вона вважає влучним та іронічним: «Без зайвого пієтету комерційно успішний бренд Бенксі повернули в контекст справжнього вуличного мистецтва, що засадничо передбачає подібну взаємодію. А використання персонажів українського радянського мультиплікаційного серіалу Володимира Дахно, що створювався з кінця 1960-х років на Укрнаукфільмі, сподіваюся, вкотре підкреслить, що радянська культурна спадщина — це також наше культурне надбання, і не варто від нього відмовлятися».

«В Україні зараз немає жодного музею, майстерні чи твору, які б мали гарантії безпеки й недоторканості. Бенксі тут не виняток. Особливо його зображення, які жодного юридичного статусу не мають і які точно не можуть охоронятися через відсутній механізм оцінювання і збереження таких творів», — зауважила арткритикиня Анна Калугер у коментарі «Хмарочосу».

Джерело: Хмарочос

600
CASES
Україна, Київ