Всеукраїнська рекламна коаліція провела дослідження рекламного ринку країни в умовах війни

Всеукраїнська рекламна коаліція провела опитування серед членів Коаліції про стан справ, щоб зрозуміти, що відбувається з рекламними агенціями та рекламним ринком на шостому місяці війни в Україні. В опитуванні взяли участь 112 компаній різної спеціалізації.

Дослідження «Пульс рекламної індустрії» можна вважати зрізом рекламного ринку країни в умовах війни на поточний момент.

За результатами дослідження, переважна більшість компаній членів ВРК (94%) продовжують працювати. Це стосується всіх типів компаній, що взяли участь в опитуванні: комунікаційні агенції, медіа агенції та медіакомпанії.

Обсяг робіт значно зменшився у 81% компаній всіх типів. Найбільша частка компаній, що майже зупинили роботу, припала на сегмент медіа (13% медіа агенцій та 14% медіакомпанії). При цьому загалом у 14% комунікаційних агенцій обсяг залишився на тому самому рівні або навіть зріс.

Більшість опитуваних (71%) мають низьку або середню завантаженість у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Дуже високу завантаженість відмічають лише 9% опитаних компаній. Здебільше це комунікаційні агенції (11%) та медіакомпанії (14%).

Загальна кількість працівників всіх опитаних компаній зменшилася на 24%. У 30% компаній кількість працівників скоротилась в діапазоні 10-30% команди. Стрімке скорочення (від 70% і більше) торкнулось лише 7% опитаних.

У 51% компаній до третини їх команди знаходиться зараз за межами країни. У 30% опитуваних всі або 90% працівників знаходяться в Україні.

Значні зміни у співпраці з клієнтами відбулись у комунікаційних агенціях72% компаній): вони частково або повністю призупинили співпрацю з клієнтами, що були у них до 24 лютого 2022. Водночас більш ніж половина медійних агенцій (53%) продовжують взаємодіяти зі своїми «довоєнними» клієнтами.

У великої кількості опитуваних (74%) під час війни з’явились нові клієнти. Значною мірою це стосується комунікаційних агенцій (87%). Можливо це пов’язано з іноземними клієнтами. Адже на сьогодні більшість опитаних (71%) мають міжнародних партнерів. Найбільша кількість клієнтів на зовнішніх ринках саме у комунікаційних агенцій (у 75% опитуваних), але й більша частина медіа агенцій та медіакомпаній мають міжнародних партнерів.

«У ці нелегкі часи розуміємо, як важливо об’єднуватися гравцям рекламного ринку задля спільної мети. Таку думку поділяє 86% опитаних компаній, які зазначили, що вбачають сьогодні цінність бути членом Коаліції та планують далі підтримувати рекламний ринок України», — підсумовує команда Всеукраїнської рекламної коаліції.

Джерело: пресреліз

956
CASES
Україна, Київ