ЮНЕСКО розпочала проєкт для збереження спадщини української культури

ЮНЕСКО та організація Blue Shield Denmark у співпраці із застосунком Polycam створили проєкт під назвою Backup Ukraine. На платформі збирають цифрові 3D-копії памʼятників та важливих історичних споруд.

До проєкту можуть долучитися всі охочі — для цього необхідно перебувати на території України та заповнити гугл-форму. Організатори ініціативи закликають не оцифровувати пам’ятки без попереднього залучення до команди та не займатися цим у зонах активних бойових дій.

Polycam за допомогою LiDAR (технології, яка отримує та обробляє інформацію про віддалені об’єкти за допомогою активних оптичних систем) 3D-сканування надає можливість швидко створювати кольорові 3D-скани приміщень і будівель, зберігаючи деталі наявних умов реального світу або структур.

«Ми спостерігали разом із рештою світу, як Україна зазнала безглуздих руйнувань. Ми, як приватні особи та компанія, хочемо надати нашу технологію громадянам України для збереження у цифровому вигляді будь-якого артефакту, монумента, споруди чи будівлі та усіма силами допомогти цій важливій ініціативі», — каже співзасновник застосунку Еліот Спелман.

«Війна вимагає більше, ніж життя. Вона може завдати непоправної шкоди національному духу країни. Знищуючи символи цінностей країни, її гордість та історію — саме те, на чому будується її ідентичність. Ось чому охорона культурної спадщини має вирішальне значення у будь-якому конфлікті», — голова данської національної комісії ЮНЕСКО Ельзебет Гернер Нільсен.

Як долучитися до проєкту Backup Ukraine

  • У вас має бути iPhone чи iPad моделі Pro;
  • Заповніть форму, щоб отримати письмовий дозвіл на волонтерство від місцевої влади;
  • Встановити застосунок Polycam.

Після цих дій ви зможете займатися скануванням пам’яток української культури.

Джерело: СЛУХ, Суспільне

983
CASES
Україна, Київ