Автоматизація у папках у Mac OS за допомогою Automator

На Mac OS X можна на певні теки повісити автоматизацію, при чому можна створити доволі багато різних дій, які обмежені тільки функціями Автоматора (а при знанні Apple Script так і взагалі будь-що у системі можна зробити). Реалізація дещо крива, але в цілому працює.

Як це працює

Для цього знадобляться два системні інструменти: Automator та Folder Action Setup. У Автоматорі створюється саме автоматизація для теки (folder action), обирається конкретна тека та налаштовується конкретна послідовність дій (workflow) з файлами, які до неї потрапляють.

Приклади послідовностей:

  1. Конвертація картинок у формат JPG.
  2. Збереження копії картинки у теці під назвою «50», конвертування картинки у JPG, зміна розміру та додавання до назви тексту «_50%».

У Folder Action збираються всі наявні дії на теках, які можна переглянути, додати, вимкнути чи видалити. При цьому створивши одну послідовність дій, її можна застосовувати для різних тек. А також для однієї теки можна налаштувати будь-яку кількість сценаріїв, які відтворюватимуться послідовно: наприклад, конвертувати всі картинки у JPG, а потім зробити копію з розміром 50% від оригіналу та покласти цю копію в окрему теку.


Розкажіть, будь ласка, які дії з файлами вам доводиться періодично повторювати? Які рутинні задачі у вас бувають? Мені цікаво, які задачі можливо автоматизувати. Напишіть в коментарі, на пошту або у телеграм.

~~~

Статті перенесені з блогу та телеграм каналу «Здоровий глузд», в якому я публікую різне цікаве.

1141