Bickerstaff.394 і “Ти як?” закликали звертатись до сімейних лікарів за ментальною підтримкою

Тривога та втома стали звичайними для багатьох українців – це наслідок тривалої повномасштабної війни. За дослідженнями Gradus Research, лише 38% українців оцінюють свій ментальний стан як задовільний. У відповідь на це, у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" Олени Зеленської фахівці первинної медичної ланки, в тому числі сімейні лікарі (станом на січень, 70 тис. медичних фахівців), пройшли навчання за програмою mhGAP, та готові безкоштовно надавати підтримку із ментального здоровʼя українцям. Агенція Bickerstaff.394 розробила комунікаційну кампанію, щоб розповісти про це суспільству.

Слоган нової кампанії – “Сімейний лікар піклується про тих, хто піклується про всіх”. Коли “ок” насправді не зовсім ок, коли хочеться заховатись від усього світу, на допомогу приходять сімейні лікарі. Ті, кому ти вже й так довіряєш своє здоров’я, тепер готові надавати ще й ментальну підтримку.

Особливо важливо було охопити аудиторію мам – вони часто відповідають за здоров'я в родині, турбуються про всіх рідних, але забувають про власний ментальний стан. Тому, було вирішено розповісти українкам, як важливо дбати про своє ментальне здоров'я, щоб мати сили дбати про інших. Влад Мінчев, копірайтер у Bickerstaff.394, розповідає: “Що дійсно дивує – у всьому жахітті, що нас оточує, українці досі зберігають людяність, знаходять причини усміхатись, турбуються одне про одного. Особливо – мами, які турбуються про всіх, часто заради цього ставлять себе у самий кінець списку справ на день. Ми хотіли сказати їм, що в них теж є ті, хто можуть потурбуватись про них.”. Це і відобразили у постерах кампанії:

Стилістика ілюстрацій – мінімалістичний, скетчовий стиль, одноколірний фон, чорний контур з використанням білого та чорного для контрасту та акценту. Цікаво, що стиль віжуалів був затверджений з першого разу, а ідеї для деяких сюжетів вигадали стажери агенції, які були залучені до проєкту.

Також для кампанії записали радіоролик – переробили пісню “Mr. Sandman” від The Chordettes, тільки слова замінили на те, що мами чують найчастіше – вигук “мам”. Озвучувала ролик команда Bickerstaff.394 у професійній студії *читай офісна шафа*. “Ну ніби мій звичний день записали на диктофон” – розповіла мама співробітниці агенції, коли вперше почула цей ролик.

Чи надає ваш лікар допомогу у питаннях ментального здоровʼя, можна перевірити на інтерактивній мапі, або зателефонувати у контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

Медіапартнерами проєкту стали Starlightmedia, 1+1, ICTV, ІНТЕР, телеканал "РАДА", Суспільне телебачення, Українське радіо'' АТ “'Національна суспільна телерадіокомпанія України”.

Інтеграція послуги з ментального здоров’я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров’я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного Медичного Корпусу.

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

1450