Чому Twitter став X (думка)

Отже, сьогодні Twitter перетворився на X. Чому це відбулось? І чому взагалі відбуваються ребрендинги?

Насправді попри поширену думку, бренд — це не логотип і навіть не назва. Це сутність компанії. Її ідея, місія, її обіцянка якості та продукту. Це ваші асоціації. Ваше сприйняття. А ще, спосіб трохи притишити негатив.

Наприклад, коли Цукерберг перейменовував Facebook в Meta, це відбувалось на тлі обіцянки того, що незабаром почнеться доба Meta-всесвіту. Що люди почнуть активно користуватись приладами доповненої та віртуальної реальності й в цьому новому часі ім’я старенької соцмережі, в якій значна частка контенту — це тексти, — просто не відповідає новому сенсу.

А ще навколо Facebook тоді як раз почався великий скандал стосовно купи неадекватних практик, токсичної корпоративної культури, проблем з приватністю та ігноруванням проблем на користь отримання прибутків. І масивна інформаційна кампанія, що висвітлювала ребрендинг, стала дуже зручним інфоприводом, що вилітав на запит Facebook, бо, звісно, всі новинні медіа писали про ребрендинг в той самий час, коли ширились і дописи про скандал. Тобто, «перекрикували» матеріали про журналістське розслідування. Але таке. Може, просто збіг.

А чому Twitter робить ребрендинг? Відповідей може бути декілька.

За версією Маска, ребрендинг відображає те, що компанія на порозі фундаментальних змін. Нова соцмережа буде геть іншою (може, й соцмережею вона більше не буде). Навіть титульний формат, — твіт, — більше не буде титульним форматом. Та й «твітом» він вже не буде. Керівництво в компанії буде нове. Курс — новий. Команда — значною мірою теж нова. Тому логічно, не чіплятись за стару назву. А те що зараз логотип не пасує інтерфейсу — це тимчасово. Інтерфейс, звісно, теж оновиться. Колись.

Можливо, ребрендинг пов'язаний з тими новинами, які останнім часом виникали на тлі купівлі Маском цієї соцмережі. Масові скорочення фахівців, в тому числі дійсно важливих. Розблокування і повторне блокування профілю Каньє Веста та інші дивні рішення. Запуск Threads. Невдалі експерименти з зірочками акаунтів (що колись були зірочками підтвердження акаунтів). 500 мільйонів доларів боргів перед колишніми фахівцями. Але таке. Може, просто збіг.

А ще, можливо, річ просто у тім, що Маск банально не любить Twitter, бо, здається, з цим активом, — до купівлі якого врешті решт Ілона просто примусили, — поки що не сталось нічого хорошого. З першого дня він поводився з цим бізнесом так, наче карав його. Як наречений, якого змусили одружитись через... певні обставини.

А сама назва Twitter та його синя пташка стали синонімом одної з найбільших помилок, яких припустився Ілон.

Кажуть, якщо змінити ставлення, то слово «помилка» перетворюється на «досвід». Але на що перетворить літера «Х» колись одну з найпопулярніших у світі соцмереж — наразі сказати складно.

Але спостерігати цікаво.

4
2833