Корисні ресурси для українських експортерів товарів та послуг

В критичний період для України експорт товарів та послуг може і має стати опорою економіки та одним зі стовпів національної ідеї. Звісно, буде дуже непросто. Складнощі починаються з енергопостачання і далі до банальної нестачі досвіду та складнощів з пошуком ділових партнерів та клієнтів.

В цій статті поговоримо про кілька корисних сайтів та digital інструментів які допоможуть:

  • Отримати знання та інформацію, які потрібні для успішної роботи на іноземних ринках
  • Спланувати дії по виходу на іноземні ринки та налагодити зв’язки з партнерами за кордоном.
  • Майданчики, на яких можна продавати товар та знаходити клієнтів для надання послуг.
  • Маркетингові інструменти для оптимізації сайтів, аналітики трафіку.
  • Інструменти, які допоможуть надавати якісні послуги на експорт, наприклад, створення сайтів.
  • Сервіси для отримання оплати.

Отже, починаємо підбірку для героїв економічного фронту.

E-export Shool: тут вас навчать експортувати

Класний освітній проєкт від Укрпошти який пропонує вебінари та інші корисні матеріали. Також варто підписатись на сторінку E‐export School в Facebook. Тут багато цікавої інформації та анонси подій.

Крім цього, Укрпошта розробила та підтримує кілька інструментів, з допомогою яких можна швидше оформити міжнародні відправлення, відслідковувати їх та вирішувати поточні питання.

Укрпошта має найбільше можливостей для логістики відправлень, в тому числі і за межі України. Команда Укрпошти запрошує спікерів практиків, які діляться власним досвідом.

Nazovni: тут допоможуть знайти партнерів за кордоном

Серед найскладніших задач кожного експортера пошук партнерів та клієнтів за кордоном планування виходу на нові ринки. Допоможе з цим та іншим онлайн-сервіс Nazovni. Ця платформа нещодавно створена фахівцями з Міністерства закордонних справ України.

Чим корисний цей сервіс і що він дає экспортерам?

Почніть з реєстрації на платформі та заповніть відомості про компанію. Всю цю інформацію опрацюють фахівці-економісти з МЗС.

Маючи ці відомості, фахівці економічного напрямку з МЗС почнуть пошук партнерів для вашого бізнесу за кордоном. Після цього команда Nazovni перевірить відомості та зв’яжеться з вами для подальших дій.

  • Для підприємців, які ще не мають досвіду роботи за кордоном, важливо отримати план дій з виходу на нові ринки. Команда платформи Nazovni розробляє та надає такі рекомендації.
  • Для досвідчених підприємців команда Nazovni збирає контакти потенційних партнерів та клієнтів у обраній країні. Також компаніям, які зареєструвались на платформі, регулярно надсилатимуть анонси заходів для експортерів та запрошення.

Крім цього користувачі платформи отримають:

  • персоналізовану програму дій по виходу на ринок обраної країни;
  • розсилку корисної інформації, анонси заходів і багато іншого.

Реєструйтесь на платформі, щоб зробити перші кроки назовні!

Shop-Express: створення інтернет-магазину для продажів за кордон

Для запуску продажів на внутрішньому та іноземних ринках необхідний інтернет-магазин. Для ефективної роботи на закордонних ринках він повинен відповідати кільком критеріям. Серед ключових:

  • Багатомовність. У інтернет-магазину має бути кілька мовних версій. Крім української має бути англійська та версії мовами тих країн, в які планується продавати товари.
  • Широкий вибір інструментів для оплати. Важливо, щоб до інтернет-магазину були підключені платіжні системи, що дозволяють приймати оплату від іноземних покупців.
  • Можливість підключити служби доставки. У покупців має бути вибір надійних опцій для отримання замовлень.

Платформа Shop-Express відповідає всім цим вимогам та знімає ще кілька важливих питань, які виникають при створенні інтернет-магазинів:

  • Необхідність швидко підрахувати вартість створення та утримання інтернет-магазину. Модель підписки, за якою працює Shop-Express, дозволяє одразу розрахувати вартість інтернет-магазину і зрозуміти, які функції та характеристики він матиме.
  • Можливість швидко створити впізнаваний дизайн вебсторінок та корегувати його за потреби. Функціональність платформи Shop-Express дозволяє швидко створити інтернет-магазин на основі теми, яка має заданий набір налаштувань та фукнціональних елементів. Потім ви зможете змінити кольори, заповнити сторінки контентом, додати чи прибрати будь-які елементи. Все це без веб-розробників!
  • Можливість швидко підключати інструменти аналітики та рекламні сервіси.

Створення інтернет-магазину на українській SaaS-платформі спрощує та прискорює старт онлайн-продажів

Основні особливості платформи:

  • власник інтернет-магазину оплачує вартість одного з пакетів щорічно, при цьому комісії за продажі не передбачено, детальну інформацію про тарифи можна переглянути тут;
  • є можливість перейти на інший тариф, отримавши можливість розміщення більшої кількості товарів та інші можливості;
  • нові мовні версії до інтернет-магазину можна додати в будь-який момент;
  • є зручна інструкція для користувачів, що допоможе створити інтернет-магазин на Shop-Express самостійно;
  • широкий вибір готових інтеграцій з маркетплейсами, CRM та іншими інструментами.
  • платформа має всі необхідні можливості для SEO-оптимізації та подальшого просування інтернет-магазину в Google.

Для успішних продажів важливий і дизайн інтернет-магазину. Хочете побачити які дизайн можна створити з Shop-Express? Перегляньте портфоліо на сайті:

У платформи є власні можливості для управління замовленнями та їх статусом. Тому ви можете почати лише з інтернет-магазином і вже згодом, оптимізуючи витрати, впроваджувати інші бізнес-інструменти.

Маркетплейс Made with Bravery: додатковий канал для продажу товарів за кордон

Попит на українські товари високий. Чимало людей розглядають це як ще один зі способів підтримати Україну і при цьому отримати щось корисне для себе. І таку можливість дає маркетплейс Made with Bravery.

Це один з кількох проєктів, які спільно організували державні органи та потужні українські компанії. Made with Bravery презентує українських виробників та продавців світу, показує, що навіть у найскладніші часи українці не тільки героїчно б’ються, але і працюють, створюючи якісні та гарні речі. Отже, продавці, що вийшли на цей майданчик, можуть не тільки заробити, але і підтримати Україну.

До того ж, маркетплейс відраховує частину комісії з продажів на реалізацію численних благодійних проєктів для підтримки ЗСУ та постраждалих від війни.

Логістичний партнер проєкту — Укрпошта. Крім цього, у E-Export school доступний вебінар про те, як запустити продажі на цьому маркетплейсі.

Напевно, у вас виникло питання, де краще продавати? Використовувати власний інтернет-магазин чи маркетплейс? Ми радимо комбінувати обидва канали продажів.

Host4Biz: віртуальний хостинг та сервери в Європі, США та Азії

Для стабільної роботи бізнесу дуже важливий надійний сервер. І краще, якщо це буде сервер за кордоном. Перша і очевидна перевага такого рішення в більш стабільному електропостачанні.

Давайте розберемось, навіщо бізнесу потрібен сервер?

Найчастіше на ньому зберігають важливу робочу інформацію, до якої необхідно забезпечити загальний доступ.

Також на сервер можуть встановлювати CRM, поштові клієнти, облікові системи чи інший софт, необхідний для роботи.

На сервері можна зберігати сайт компанії. Такий варіант хостингу забезпечить йому стійкість до максимальних навантажень та більший рівень безпеки.

Радимо обирати віртуальні та фізичні сервери під управлінням Linux та Windows від Host4Biz. В цій компанії працює багато українських фахівців високого рівня. До того ж ціни на хостинг для WordPress та сервери максимально демократичні. 

Навіщо сервери експортерам?

Якщо ваша компанія продає товари за кордон, на сервері в закордонному data-центрі можна розмістити інтернет-магазин на WordPress чи іншій CMS, забезпечивши цим самим його стабільність.

Якщо ваша компанія надає послуги іноземним клієнтам, на серверах може зберігатись пошта, програмне забезпечення чи сайти клієнтів.

Serpstat: інструменти для SEO, аналізу конкурентів та ринку

Підприємець зможе успішно працювати, багато вигідно продавати тільки, якщо він спирається на аналітику ринку і надійні дані. Перед компаніями які надають товари та послуги, незалежно від того, на яких ринках вони працюють, постають задачі:

  • Виявити всіх конкурентів, оцінити їх результати та вивчити стратегії просування.
  • Вивчити попит на конкретні категорії товарів та послуги на обраному ринку.
  • Розробити власну стратегію просування сайту в Google.
  • Підібрати пошукові запити для органічного просування та реклами в Google, а потім і оптимізувати ваші оголошення.

Всі ці та багато інших задач можна вирішити з платформою Serpstat.

Далі про те, як вирішити деякі з практичних задач з допомогою цієї платформи.


Оцінюємо попит на товари, аналізуючи пошукові запити

Одне з перших і найскладніших завдань, які виникають у кожного експортера: визначити, чи користуватимуться попитом в обраній країні товари, які він пропонує.

Це можна зробити, аналізуючи пошукові запити. Очевидно, що якщо люди гуглять інформацію про певні товари, то попит на них є. Отже, як допоможе Serpstat?

Після реєстрації акаунту на платформі перейдіть в меню до інструменту Аналіз ключових слів.

Для прикладу проаналізуємо попит на в’язані іграшки в США. Вводимо пошуковий запит crocheted toys, потім обираємо регіональну пошукову базу США, щоб отримати статистику саме за нею. І просто натискаємо Знайти.

Результати відобразяться так:

Спочатку ви побачите узагальнену статистику за групою тематичних пошукових запитів. Крім цього відображаються у звіті рівень конкурентності в органічній видачі, в рекламі та ще низка показників. Щоб зрозуміти, що значить кожен з них, варто просто навести курсор і прочитати підказку з поясненням.

Далі детально розглянемо, як відображається статистика за пошуковими запитами.

А тепер до висновків. Їх можна зробити одразу кілька:

  • Ця група товарів безумовно користується попитом.
  • Обсяг ринку дуже великий. Про це свідчить висока частотність запитів та їх велика кількість.
  • Потенційні покупці цікавляться різними категоріями іграшок. Серед них коти, пташки, собаки тощо. Проаналізувавши варіанти запитів, можна знайти ідеї для розширення асортименту.
  • Співвідношення показників Частотності, Складності та Конкуренції в PPC дозволяє зрозуміти, наскільки сильна конкуренція в ніші ринку, яку ви аналізуєте.
  • Також у Serpstat є інструменти PPC аналізу, які покажуть за якими запитами відображається реклама конкурентів, які посадкові сторінки вони використовують і скільки оголошень створили.

Ringostat: наскрізна аналітика, колтрекінг, телефонія

Онлайн продажі і досі тісно пов’язані з телефонними дзвінками та необхідністю аналізувати шлях клієнта. Для розв'язання цих задач в тому числі в експортно орієнтованих бізнесах підійде український сервіс Ringostat.

Основна функція платформи — наскрізна аналітика. Вона дозволяє відстежувати шлях відвідувачів від першого візиту на сайт до замовлення та повторних покупок. За рахунок цього бізнес не втрачає клієнтів, а значить і прибутки. Ringostat дозволяє бачити всі проблемні моменти у воронці продажів та вчасно їх усувати.

Чим ще цікава ця платформа?

  • Ringostat дає дані з точністю 97%.
  • Набір звітів налаштовується за принципом конструктора. Можна зібрати дашборд оптимізований для рішення ваших задач.
  • Максимальна стабільність роботи системи.
  • Великий вибір інтеграцій, які гнучко налаштовуються.

Ringostat буде корисний для експортерів. Адже допоможе отримувати більше клієнтів з наявними ресурсами, підвищити конверсію та рентабельність.

Elementor: розширюємо можливості WordPress

Якщо ви хочете створювати сайти для закордонних замовників, будуть корисні два інструменти: CMS WordPress і плагін Elementor.

З WordPress все досить просто. Це опенсорсна безкоштовна CMS, яка дозволяє створювати сайти всіх типів.

Elementor це доповнення до CMS, візуальний конструктор сторінок, який дозволяє збирати сайти з функціональним та сучасним дизайном.

Плагін доступний у платній да безкоштовній версіях. Він дає можливість працювати з drag and drop редактором сторінок. Ви просто обираєте потрібний блок і перемішуєте у необхідне місце. Всі відступи, ширину та інші параметри також можна легко налаштовувати.

В платній версії буде доступно набагато більше блоків та готових шаблонів для сторінок. Тому, якщо ви плануєте створювати сайти на WordPress для інозених замовників, є сенс придбати платну підписку на Elementor. Звісно, вона досить недешева.

Однак є два моменти:

  • ви зможете продавати установку Elementor як окрему послугу;
  • тариф за 199 USD на рік дає можливість встановити плагін і використовувати його на 25 сайтах ваших, та ваших клієнтів.

Отже, окупити витрати порівняно нескладно, навіть зараз.

Fiver: біржа де можна швидко знайти іноземних клієнтів

Крупний маркетплейс фріланс-послуг Fiverr — один з майданчиків, на яких ви зможете швидко знайти закордонних замовників на послуги.

Основні особливості платформи, які варто знати одразу:

  • На платформі пропонується принцип максимальної стандартизації. Використовують модель “послуга як продукт” з максимально чіткими параметрами за ціною, обсягом та часом робіт.
  • На платформі саме замовники шукають виконавців, а не навпаки.
  • Тут можна продавати і замовляти послуги дизайну, створення та доопрацювання сайтів тощо.

Fiverr підійде:

  • дизайнерам;
  • маркетологам фрілансерам;
  • веб-розробникам;
  • SEO-спеціалістам;
  • фахівцям з реклами.

Payoneer: зручне отримання та відправка платежів по всьому світу

І ближче до кінця про головне. Як отримувати гроші від іноземних замовників? Платежі SWIFT не завжди зручні, можуть обходитись надто дорого відносно суми коштів. Рішенням може стати система Payoneer.

Що таке Payoneer і як він працює?

Payoneer — міжнародна платіжна система, яка стабільно працює на ринку з 2005 року. Вона дозволяє зручно і швидко:

  • Вивести гроші з балансу на сайтах-партнерах. Це, в першу чергу, фотобанки, торговельні майданчики, біржі фрілансу. Це можуть бути іноземні маркетплейси, біржа Fiverr, про яку ми писали вище, Shutterstock і т. д. Достатньо просто вказати e-mail, на який зареєстровано аккаунт. Ще одна перевага Payoneer в тому, що він дозволяє збирати гроші з різних джерел на одному рахунку.
  • Швидко отримати гроші напряму від партнерів та клієнтів. Зробіть запит на оплату. Клієнт отримає електронний лист з інвойсом.
  • Отримати реквізити в американському банку. Це потрібно, зокрема для роботи на Amazon. Для цього можна використати послугу Global Payment Service.

Отримані гроші можна вивести на карти українських банків чи на власну карту Payoneer. Гроші з картки Payoneer можна знімати в банкоматах, чи розраховуватись онлайн.

Реєстрація акаунту в Payoneer

Для початку роботи треба зареєструвати акаунт в Payoneer. Це швидко, просто і безкоштовно.

При реєстрації вкажіть, з якою метою ви плануєте використовувати Payoneer.

Після цього вкажіть тип акаунту. Це може бути Юридична особа чи Фізична особа. Якщо ви ФОП, оберіть варіант Фізична особа.

Наступний крок — заповнення контактних даних. Вкажіть актуальні.

Після цього є ще кілька кроків. Але вони доволі прості та інтуїтивно зрозумілі.

Тарифи Payoneer

  • Реєстрація акаунта — 0 USD;
  • Зарахування грошей з сайту — від 0 до 3% в залежності від сайту;
  • Отримання грошей від клієнтів — від 0 до 3%.
  • Переказ на рахунок в банку 2%.

На завершення

Щоб розвиватись і взагалі існувати, більшості українських підприємців та фахівців треба експортувати товари та послуги.

В цій підбірці корисні інструменти, які спрощують життя експортерам та допомагають працювати експортерам.

Просувайте бізнес, заробляйте, щоб підтримати себе та Україну. 

662