Лінкбілдинг для сервісної компанії — з чого почати?

Питання побудови профілю зворотних посилань для сайту компанії завжди стояло гостро. У випадку сервісних компаній, які пропонують свої послуги з дизайну чи розробки, це питання стоїть ще гостріше, адже конкуренція в ніші доволі висока.

На ринок кожного дня виходять нові і нові сервісні компанії, які прагнуть зайняти своє місце під сонцем. З кожним днем аутбаунд канали все гірше працюють на лідогенерацію без міцної звязки з інбаундом.

І наступає той aha moment, коли стає зрозуміло - потрібно прокачувати сайт.

В цій статті я розповім, як сервісній компанії можна прокачати DR свого сайту умовно free методами, або дешево на прикладі компанії Gart Solutions.

Компанія пропонує послуги DevOps & Cloud інженерів. І зовсім нещодавно почала працювати над своїм сайтом. На скріні нижче помітно, що почали ми прокачувати DR сайту практично з 0.

Для довідки, DR (Domain Rating) - це показник, який використовується в SEO (пошукова оптимізація) для оцінки авторитету та важливості домену в Інтернеті. Цей показник розроблений Ahrefs і використовується для аналізу сайтів та визначення їхньої сили у пошукових системах, таких як Google.

DR оцінюється на шкалі від 0 до 100, де вищий рейтинг вказує на більший авторитет домену. Цей показник базується на кількості та якості зовнішніх посилань, які спрямовують на сайт. Сайти з великим DR вважаються більш впливовими та надійними для пошукових систем.

Після місяця кропіткої роботи над сайтом, ми отримали значний ріст DR. І в цій статті я покажу якими методами ми досягли поточного результату.

Актуальні методи лінкбілдінгу

Загалом, тема лінкбілдінгу для маркетологів не нова. Але часто для власників сервісних компаній така стаття витрат не є дуже очевидною, оскільки SEO не приносить миттєвих результатів. Тому рекомендую починати саме з дешевих методів здобуття беклінок.

Дуже грубо методи побудови зворотних посилань на сайт можна поділити на такі категорії:

Крауд

Крауд-лінкбілдінг - це підхід до лінкбілдінгу, в якому використовуються зусилля та ресурси великої кількості людей або членів "крауду" для створення та поширення зовнішніх посилань на веб-сайт.  

Цей підхід може включати в себе такі дії, як масовий розміщення коментарів, відгуків, обмін посиланнями, та інші методи, які мають на меті збільшити кількість посилань, що вказують на веб-сайт. 

Вага таких посилань невелика, але вони мають бути, щоб розбавити портфель посилань і виглядати органічно. 

Крауд можна замовити, а можна робити самостійно. Це залежить від ваших можливостей та бюджету.

Сабміти

Сабміт (від англійського "submit") - це метод лінкбілдінгу, який включає у себе ручне або автоматизоване надсилання вебсайту або онлайн-каталогу інформації про ваш сайт, щоб отримати зовнішнє посилання на нього. Цей метод може бути використаний для покращення SEO та збільшення авторитету вашого сайту в пошукових системах.

Важливо враховувати, що сабміт може бути корисним для створення зовнішніх посилань та підвищення видимості сайту в Інтернеті, але його ефективність залежить від якості ресурсу, до якого ви подаєте сайт, а також від якості виконання.

Сабміти - цікавий спосіб лінбілдингу, один з кращих для старту проєкту. Сабміт може включати в себе додавання інформації про сайт на такі майданчики:

  • Директорії.
  • Сайти роботи.
  • Відео/хостинги.
  • Подкасти.
  • Фріланс сайти з портфоліо.
  • Обмін документацією.
  • Обмін презентаціями.
  • Аналізатори сайтів.
  • PDF директорії.
  • Агрегатори сайтів/блогів.
  • Посилання з профілів форумів.
  • Посилання з профілів соціальних мереж.
  • та ін.

Давайте покроково розберемо кожну з можливостей для сабміту.

Сайти роботи

Дуже класні зворотні посилання можна отримати з сайтів пошуку роботи. Зазвичай вони мають високий рейтинг DR, що робить їх привабливими для лінкбілдінгу. Однак, варто враховувати, що можливо, деякі з них вимагатимуть платну реєстрацію.

Перевагою підходу є те, що ви, реєструючись на цих сайтах, одночасно займаєтеся покращенням свого бренду, оскільки створюєте профайли компанії. Це може сприяти підвищенню впізнаваності вашої компанії та залученню потенційних кандидатів на роботу.

Крім того, таких сайтів доволі багато. Ось, наприклад, список сайтів роботи в USA: http://www.splashfind.com/USA/Top_100_USA_Job_Sites.html

Я пропоную в першу чергу зареєструватись на таких майданчиках:

Біржі фотографій

Біржі фотографій можуть бути корисними для отримання зворотних посилань на ваш сайт. Ідея полягає в тому, щоб створити обліковий запис на таких біржах та завантажити кілька фотографій, щоб мати можливість вставити зворотне посилання на вашу вебсторінку.

Приклади:

  • https://www.pexels.com/@azel-azel-591744484/
  • https://unsplash.com/@gartsolutions
  • https://pixabay.com/users/azelazel-37049871/

Ви легко нагуглите списки подібних бірж, але ось основні майданчики, які я раджу:

Review сайти 

Навіть, якщо теоретично сервісному бізнесу не місце на таких “продуктових” майданчиках, там варто зареєструватись. Загалом, цих сайтів дуже багато:

https://trustmary.com/reviews/sites-where-you-can-find-online-reviews-for-businesses/

Clutch & Co або директорії сервісних компаній

Реєстрація на подібних сайтах може бути якісним способом для отримання зворотних посилань на ваш вебсайт. Зазвичай на таких сайтах потрібно створити обліковий запис, включити необхідну інформацію про компанію та додати посилання на ваш сайт. Список подібних сайтів:

Web Design Galleries

Сабміт дизайну вашого сайту чи лендінгу на всілякі галереї вебдизайну - класний спосіб отримати посилання з трастового ресурсу, а може навіть трафік. Є платні і безкоштовні варіанти.

Наприклад, нещодавно ми засабмітили сайт https://gartsolutions.com/ на webdesign-inspiration.com, скористались безкоштовною опцією (просто трошки довше чекали на публікацію) і отримали крім посилання ще і додатковий трафік на сайт: https://www.webdesign-inspiration.com/web-design/gartsolutionscom

Подкасти та відео

Існує багато подкаст-платформ та відеохостингів, де ви можете розміщувати свій контент. Це дозволяє вам отримати зворотні посилання з різних джерел.

Відео хостинги https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_hosting_services

Подкаст хостинги https://riverside.fm/blog/best-podcast-hosting

Навіть якщо у вас немає можливості записати повноцінний подкаст або відео, ви можете скористатися AI-сервісами для озвучення вашого матеріалу. Такі сервіси зазвичай називаються текст-в-мову (TTS) або синтез голосу. Вони можуть перетворити текстовий контент на аудіодоріжку з реалістичним голосом.

Після створення аудіодоріжки ви також можете використовувати цей контент для створення відео. Додайте до аудіодоріжки візуальний контент, такий як зображення, графіку, відеоролики або анімацію, і отримайте відеоматеріал.

Саме за допомогою ШІ був створений подкаст компанії Gart і переформатований в відео контент на Youtube

Фріланс сайти з портфоліо

Фріланс-сайти з можливістю створення портфоліо можуть бути ефективним способом побудови зворотних посилань на ваш сайт.

Обмін документацією

  • http://www.scribd.com/
  • http://www.docstoc.com/
  • http://issuu.com/
  • http://calameo.com/
  • http://www.myebook.com/
  • http://www.yudu.com/
  • http://www.docshare.com/
  • http://www.esnips.com/

Social media

Стратегія лінкбілдінгу через соціальні медіа полягає не лише в реєстрації аккаунтів (Twitter, Facebook, Reddit, LinkedIn, Pinterest), але і в активній дистрибуції контенту та створенні зворотних посилань на ваш сайт. Особливо це стосується платформ, де ви можете ділитися власними досягненнями та портфоліо.

Наприклад, якщо ви продаєте дизайн-послуги, важливо бути представленим на Dribbble та Behance. Завантажуйте ваші роботи, проєкти та кейси на ці платформи і додавайте посилання на відповідні сторінки вашого сайту. Це допомагає не лише показати ваш творчий потенціал, але й створити зворотні посилання на ваш вебсайт.

Список соц мереж: https://makeawebsitehub.com/social-media-sites/

Блог-платформи, такі як Medium, Tumblr та WordPress, можуть бути потужними інструментами лінкбілдінгу. Робота з ними може стати окремою стратегією для розповсюдження контенту та лінкбілдінгу. Дозвольте мені продемонструвати скриншот з Google Search Console компанії Gart, щоб показати, скільки зворотних посилань у нас вже є з Medium.

Крім того, з цих майданчиків ми отримуємо регулярний трафік на сайт.

Окремий цікавий напрямок в лінкбілдингу - за допомогою платформ, подібних до producthunt. Звісно, на сьогодні всім зрозуміло, що producthunt це класне джерело лідів, якщо заморочитись і організувати якісний запуск. 

Але і для лінкбілдингу він може працювати непогано.

Ми в компанії Gart створили whitepaper Fintech DevOps і засабмітили його на https://www.producthunt.com/, тим самим отримали зворотне посилання з якісного домену.

Замість висновків

Лінкбілдинг сьогодні - нетривіальна задача, до якої можна підійти креативно. В наступних статтях я можу розповісти про свої підходи до гостьових постів, просування на medium або ж "як прокачати свій обліковий запис Clutch.co". Дайте знати в коментарях яка тема вас цікавить. 

2617