Microlearning: як просто та ефективно організувати навчання для команди

У потоці робочих задач складно знайти час для професійного розвитку. Адже здається, що навчання – це довго. Однак у динамічному світі всі сфери набувають змін та розвиваються. Технологічний прогрес, інновації, важливі події змушують встигати дізнаватися про нове та опановувати сучасні навички. А тому навчання протягом всього життя (lifelong learning) вже є новою цінністю для професіоналів та лідерів по всьому світу.  

PR-агенція MAINSTREAM реалізує підхід lifelong learning на практиці для всієї команди. Цьому відведена окрема частина нашої бренд платформи #wedrive, яка має назву #wedriveeducation

Раніше у нас була впроваджена система навчання по ключовим навичкам, поділена на кілька рівнів залежно від досвіду та підготовки співробітника. З початком повномасшбатної війни постала потреба переглянути цей підхід, оскільки люди відчували складнощі з навчанням, а подекуди навіть читанням, складніше було опановувати нове (через пригнічення когнітивних здібностей на фоні стресу).

Ми знайшли рішення – microlearning. Він вже дав свої результати. Розповідаємо, як ми імплементували цей підхід у нашій команді.

Що таке microlearning?

Microlearning – це метод навчання, що передбачає розподіл складних тем на частини для кращого сприйняття. Людина отримує невеликий обсяг інформації протягом короткого проміжку часу. Для цього можуть використовуватися різноманітні формати: короткі відео, презентації, вікторини та тести, інфографіки, подкасти або навіть ігри.

Переваги підходу microlearning

Гнучкість. Згідно з дослідженням The Pursuit of Effective Workplace Training 2022, 80% працівників прагнуть розвивати свої навички завдяки навчанню на роботі, але 42% з них не мають достатньо часу. Microlearning передбачає короткотривале навчання, тому долучитися до пізнання нового стає простіше.

Ефективність та актуальність. Згідно з результатами дослідження про вплив повномасштабної війни на українців, більшість повідомляють про труднощі з концентрацією через постійне переживання стресу. Ми помітили це і всередині команди, і microlearning допоміг перезавантажити та прокачати навчання команди. Це позитивно позначилось й на продуктивності та результатах роботи.

Короткі навчальні сесії дозволяють ретельно сконцентруватися на матеріалі та краще запамʼятовувати інформацію. Наразі у MAINSTREAM ми використовуємо формат міні-лекцій або воркшопів тривалістю до 30 хвилин. Це навчання як з фокусом на прикладні знання, так і на soft skills – говоримо про те, як можна розвивати та застосовувати ті чи інші навички у роботі.

Теми часто пропонуються командою: хтось бажає поділитися новими інструментами, інсайтами після прочитання книги чи відвідування конференції, тощо. Ми обмінюємось актуальними знаннями та досвідом, а це допомагає зберігати залученість та інтерес.

Розширення навичок. Microlearning – це можливість відреагувати на актуальні навчальні запити команди без значної витрати ресурсів. Короткострокове навчання може допомогти закрити “прогалини” у навичках або ж ознайомити команду з трендовими темами. Наприклад, нещодавно ми з командою ознайомлювалися з інструментами на основі ШІ, що можуть полегшувати роботу із текстами, презентаціями. А після запуску соціальної мережі Threads, ми одразу організували презентацію про особливості платформи.

Утримання працівників. 75% співробітників вказують, що якісне навчання на роботі впливає на їхнє рішення залишатися в компанії. Тож використання методу microlearning може допомогти зміцнити бренд роботодавця.

З нашого досвіду, іншими важливими факторами є:

  • моніторинг актуальних запитів;
  • залученість команди;
  • інтерактивний формат подачі інформації.

Неактуальність тем або методів навчання можуть бути факторами, що відштовхують та зменшують мотивацію працівників. Тому ми відстежуємо потреби команди та спонукаємо долучатися до підготовки воркшопів. Важливо, щоб настанова не “сходила з гори”, а команда активно долучалася до процесу (від вибору тем, і до підготовки матеріалів для колег). Участь в процесі навчання у ролі наставника вже є мотиваційним фактором для співробітників, оскільки допомагає у самоактуалізації.

Це дозволяє розвивати й супутні важливі для роботи навички: аналіз інформації, презентації та публічні виступи.

Варто зважати й на формат подачі – інтерактивність дозволить підтримувати увагу та інтерес. Використовуйте приклади, кейси та практичні завдання, щоб допомогти команді швидко розібратися у темі та відпрацювати нові навички. Нерідко у презентаціях колег зустрічаються і меми, що дозволяє навчатися у більш неформальній атмосфері та легше сприймати нове. Опанування нової теми може відбуватися протягом двох зустрічей: перша зустріч для ознайомлення, друга – практичне заняття або воркшоп по ній.

Як почати використовувати microlearning у компанії?

Крок 1. Спільно з командою поставте цілі та визначте результати, яких ви хочете досягти у навчанні, наприклад, за рік.

Крок 2. Оберіть кілька форматів: короткі відео, презентації, вікторини та тести, інфографіки, подкасти, ігри тощо.

Крок 3. Разом з командою сформулюйте теми та визначте відповідального за моніторинг нових тем. Наприклад: огляд нової соцмережі, аналіз трендів та інновацій, актуальні дослідження тощо.

Крок 4. Розподіліть теми між колегами. Нехай кожен обере те, що викликає найбільший інтерес та бажання заглибитись. Зважайте на завантаженість та потребу у тренуванні професійних навичок.

Крок 5. Організуйте спосіб надання зворотного звʼязку про перебіг навчання. Ви можете влаштовувати опитування (наприклад, через Google Forms) після кожної сесії або ж зафіксувати конкретний час для цього.

Порада: відстежуйте skills gaps, а також проводьте опитування щодо навчальних потреб команди кілька разів на рік.

Навчання не має бути складним та обтяжливим. Його можна зробити частиною ідентичності та корпоративної культури компаній, які є або хочуть бути лідерами ринку – як наша платформа та MAINSTREAM Academy, де ми також проводимо навчання та стажування для початківців, які розпочинають свій шлях у сфері комунікацій. Тестуйте різні формати та використовуйте те, що найкраще працює для вашої команди.

2584