Обʼєднані комʼюніті або чому робота зі спільнотами — тренд

Вірослава Новосильна, засновниця та CEO агенції SLOVA Tech PR, яка просуває технологічні стартапи на міжнародному та локальному ринках, Best Leader in PR (Davos Communications Awards 2023), співзасновниця ком’юніті для лідерок в технологіях Wtech у 30 країнах, ділиться практичним досвідом роботи зі спільнотою як ефективним інструментом масштабованих комунікацій.

Вірослава Новосильна

Ком’юніті обʼєднують людей за цінностями та цілями, і це результат роботи не тільки засновників та команди, але й кожного учасника чи учасниці. Коли я говорю про основні інструменти виходу бренду на нові аудиторії та ринки, роблю також акцент на спільнотах як на одному із дієвих інструментів. Можна створити власну спільноту або доєднатись до вже існуючої в ролі ментора, партнера, або учасника. В будь-якому випадку, комʼюніті — це швидке та цільове попадання саме в вашу аудиторію.

Оскільки я є власницею агенції з 10-річним досвідом і співзасновницею ком’юніті — із 6-річним, вирішила розкласти по пунктах, чому за спільнотами майбутнє та чому це дієвий канал і яка його ефективність за PESO.

1. Корпоративна соціальна відповідальність (CSR)

Одним зі стовпів, на яких стоїть Wtech, є diversity. Наразі хіба що ледачий не говорить про важливість дотримання цього принципу при побудові корпоративної соціальної стратегії. І дуже багато представниць компаній приходять до Wtech не тільки в пошуках однодумців за цінностями й цілями, але не в останню чергу і з урахуванням потреб власної CSR стратегії. Це і прокачує їхній особистий рівень, і водночас позитивно впливає на HR-бренд їхньої компанії та репутацію.

2. Community building та Partnership

Не біда, якщо з якихось причин інвестувати час та зусилля в створення нового ком’юніті поки що не виходить. Приєднатися до існуючого також може бути хорошим рішенням: стати учасником, ментором, партнером. Тим паче окрім задоволення від знаходження в спільноті тих, хто із тобою на одній хвилі, є і практичний момент: побудова партнерських стосунків (функція Partnership). Колаборації із правильними для вашого бренду спільнотами:

  • посилять бренд;
  • дадуть швидкий доступ до потрібної ЦА;
  • дозволять швидше інтегруватися до міжнародного середовища;
  • відкриють двері нових ринків тощо.

3. Brand Ambassadors

Підтримка брендів лояльними амбасадорами надає бренду ще більш людського обличчя, та підвищує кредит довіри серед наявної та потенційної аудиторії. Також наявність амбасадорів з боку лідерів думок, або нішевих трендсетерів, демонструє активну присутність бренду у публічному просторі та створення ком’юніті довкола нього.

Стрімка експансія Wtech призвела до того, що ми виросли з 12 представництв у містах України й двох офісів у Лондоні та Берліні до присутності вже в 30 країнах світу. Зараз інтереси ком’юніті в цих країнах представляють 100 партнерок та 30 амбасадорок. Ставимо галочку: ще одна функція повноцінно виконується.

4. Створення UGC контенту

Розвиток та збільшення впливу соціальних мереж на формування суспільної думки стимулює бренди до залучення користувачів та блогерів до створення UGN-контенту. При цьому такий формат використовує сильні сторони залучених сторінок, формують прозорість компаній, а також допомагають залучити нову аудиторію.

Демонструємо на особистому прикладі: сім тисяч учасниць, кожна зі своєю особливою цільовою аудиторією і водночас об’єднані єдиною ідеєю, регулярно генерують унікальний контент. Його кількість неможливо порахувати, а цю потужну контент-машину — не зупинити.

Замість P.S.

PESO версії 2024 року — це історія про стратегію. Авторка моделі наголошує на системності підходу та цілісному погляді на оцінку ефективності за принципом EEAT (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness). І спільноти у цій системі є чудовим робочим інструментом для прокачування T — довіри, створюючи з допомогою всіх перерахованих мною вище пунктів бренд, якому (і в який) вірять, про який говорять і з яким хочуть запартнеритися.

930