Олександр Задерей: Масштабування мережі Forellis — це мій виклик собі

Десять років тому я розпочинав свій шлях у підприємництві із 4 тисчами гривень у кишені. Ці гроші я отримав від центру зайнятості за програмою підприємництва. Далі переміг у номінації «Бізнес-старт» всеукраїнського конкурсу «Найкращий молодий підприємець України», який проводив Український союз промисловців та підприємців у 2012 році.

Зараз я співзасновник трьох найбільших мереж магазинів у Херсоні, а одна з них розвивається у масштабі України. Це Forellis – мережа фірмових магазинів із рибою власного виробництва та суші. 

Як з'явився Forellis

Перший магазин Forellis ми відкрили у Херсоні у 2018 році. Це великий рибний магазин із широким асортиментом риби та морепродуктів. Тоді ми побачили порожню нішу на ринку риби та морепродуктів та вирішили додати сегмент суші. Тому що суші, роли – це продукт, який виготовляється з риби і він гармонійно вписується в нашу продуктову лінійку.

Відкрили перший магазин та побачили перший успіх. У ті роки ще можна було відкривати магазин і відразу отримувати прибуток порівняно з тим, як це працює зараз (вкладаєш гроші, запускаєш бізнес і лише через якийсь час отримуєш прибуток). Так протягом року ми відкрили ще два магазини.

Залучення партнерів для масштабування бізнесу

Усю мережу магазинів у Херсоні ми будували власним коштом. Коли я виходив на Київ, то залучав партнерів, які матимуть змогу вкласти у розвиток бізнесу інвестиції. У Києві зараз уже є три партнери.

Що ми зробили, коли я заходив у нове партнерство -  чітко прописали обов'язки кожного учасника. Вважаю цей процес неминучим та обов'язковим завжди, на старті будь-якої справи. зафіксували, хто чим допомагає, які сильні сторони у кожного, чим може бути корисним для бізнесу. Обговорили усі на березі. 

Я твердо переконаний: розуміння між партнерами є ключем до успіху.

Звичайно, Херсон надихнув та дав старт для відкриття всеукраїнської мережі магазинів. Коли ми зайняли позиції лідера у Херсоні, то вирішили виходити на всеукраїнський ринок. І першим містом став Київ. Рішення було однозначним – ми потрібні у столиці.

Підкорювання Києва 

Перший крок – відкрили гарну локацію із магазином. Другий крок – це завжди реклама у цифровому просторі. Ми активно займаємося маркетингом: отримуємо клієнтів із трафіку і клієнти приходять із онлайну. Далі ми працювали над просуванням компанії, масштабуванням. Постійно підбирали найкращі локації для магазинів, адже це впливає на прибуток. Якщо магазин розташований там, де немає платоспроможної аудиторії - це фіаско.

У Києві ми представили міні-модель із основними продуктами. Ми її створили, щоб було зручніше масштабуватися і щоб покрити більше території з меншими ризиками, якщо щось не вдасться реалізувати. На даний момент Forellis показує хороший результат.

Київ – це велике та складне місто з населенням у 4 млн, але тут точно є зростання. Ми не стали відкривати магазини далі у Херсоні та сусідніх містах, бо була мета – зробити великий стрибок у зростанні компанії.

Forellis сьогодні

На даний момент у нас дев'ять магазинів у Києві, два будуються. Штат – близько 60 людей.

У нас налагоджено всі операційні процеси, команда працює під керівництвом операційного директора і може справлятися без мене. Звичайно, питання глобального характеру я курирую і особисто в них беру участь. Я дуже радий, що ми зробили це за такий невеликий термін.

Forellis росте і безперервно рухається до нових цілей, а якщо ви теж навчитеся не здаватися, вірити в себе, підбирати команду і довіряти їй, то ваш бізнес зможе прийти в столицю. А нещодавно ми представили на ринку франшизу.

2
880