Під обстрілами: як IT компанія створила фонд та допомагає харків'янам

Волонтери — нова сила України, можливостям якої люди не перестають дивуватися навіть після п’ятьох місяців повномасштабної агресії проти України. Вони відіграють важливу роль в українському суспільстві та мають безпосередній вплив на долю та майбутнє нашої країни. Іноді ми навіть забуваємо, що вони звичайні люди, які до цього працювали в різних сферах, включаючи ІТ. Одним з таких прикладів згуртованості та об’єднання стала благодійна ініціатива компанії CodeIT - CodeIT4Life.

Ми довго думали, як назвати цю ініціативу. Я не хотів використовувати назву компанії в фонді, щоб не наголошувати на тому, хто за цим стоїть. Проте команда CodeIT мені показала, що таке справжня відвага та допомога. Перші кроки та перші внески були сами від команди, вони продовжують віддавати свій час, та частину своїх коштів на цю добру справу. Саме вони дали імпульс для створення проєкту на такому рівні, для створення чогось більшого. Саме тому CodeIТ4Life названий на честь людей CodeIT

Олексій Холоденко, CEO CodeIT, засновник і керівник CodeIT4Life

Олексій Холоденко с Майклом Каппоні в Харкові. Фото: Вадим Монастриський

Що відбувалося в перші дні війни?

Для CodeIT (IT-компанії, заснованої в Харкові) перші дні війни були сповнені невизначеністю. Багато людей не розуміли, що робити та як врятувати свої сім'ї та близьких. Менеджмент компанії не вірив до останнього моменту в те, що може статися повномасштабне вторгнення. Але, маючи багаторічний досвід керування бізнесом, реалізації проєктів та мітигації ризиків, заздалегідь було створено contingency-план для того, щоб мати змогу миттєво відреагувати на будь-яку небезпеку. Він був запущений о 4:30 24 лютого, як тільки пролунали перші вибухи в місті. Згадуючи ті дні та кроки, що були зроблені управлінською командою, аналізуючи результати, Олексій зазначає, що план був ефективно реалізований більш ніж на 80%.

По перше, компанія спрямувала всі ресурси на те, щоб допомогти колегам та їх сім'ям евакуюватися у відносно безпечні місця та надати їм відносно комфортними умовами для життя і праці, наскільки це було можливо в той момент. Попри дуже небезпечну ситуацію у місті, деякі члени команди CodeIT висловили бажання залишитися й допомагати людям, що опинилися у скруті через війну.

Саме тому, наступним кроком було об'єднання у волонтерську організацію. До початку війни компанія була і залишається до сьогодні активним членом харківської IT спільноти. CodeIT підтримувала й продовжує брати участь у різних ініціативах, націлених на розвиток Харкова, різних соціальних проєктів та IT індустрії вцілому. З початком війни всі зусилля компанії були направленні на допомогу місту Харків та області у боротьбі загарбником: як у складі кластера, так і у рамках власної ініціативи CodeIT4Life. Команда згуртувалася та заснувала благодійну організацію.

Заснування фонду CodeIT4Life

Ми дуже любимо Харків, рідне місто, яке допомогло нам рости професійно й стати тими, ким ми є. Харків став платформою для створення компанії, про яку на сьогодні знають у світі. Наразі ж місто потребує не тільки допомоги військових і держави, а й представників бізнесу. Тому ми вирішили стати частиною таких собі “воїнів тилу” і робити все можливе, щоб допомогти харків'янам, які постраждали від війни

Олексій Холоденко

Протягом перших місяців війни CodeIT та волонтери, які приєдналися, невідкладно допомагали жителям міста й області всіма можливими методами, згуртувавшись на власному ентузіазмі. У той самий час, деякі члени команди прийняли добровольчі рішення поповнити лави ЗСУ та ТрО. Згодом стало зрозумілим, що для реалізації більш системних та амбіційних проєктів потрібен фонд: і юристи почали активно працювати над реєстрацією благодійної організації.

Як CodeIT4Life допомагає харків'янам під час війни?

Чим команда займається у Харкові?

  • Облаштували сховище в перший день війни. Коли почалися масові обстріли міста, команда облаштувала притулок для людей, які потребували місця для безпечного існування. У найгірші дні він був місцем, де десятки людей ховалися від авіаударів. Починаючи з 24-го лютого, понад сто осіб знайшли прихисток у сховищі CodeIT.

  • Евакуація людей з небезпечних районів. Волонтери фонду у співпраці з військовими та правоохоронними органами в перші ж тижні допомогли понад 100 сім’ям евакуюватися з найбільш небезпечних районів.

Волонтери, які виїжджають до відносно небезпечних зон, забезпечені всім необхідним захисним екіпіруванням, включаючи бронежилети та каски. Також CodeIT4Life активно допомагає внутрішньо переміщеним особам речами першої потреби.

Зліва-направо: Керівниця штабу Євгенія Семеняк, Адміністратор штабу Тетяна Виноградова. Фото: Вадим Монастриський

  • Підтримка волонтерських кухонь. CodeIT4Life згуртували декілька організацій, ресторанів та кухонь, які займаються приготуванням їжі та доставкою її харків'янам, лікарням, захисникам та деяким підрозділам правоохороггих органів. Завдяки ефективній організації роботи, об’єднання забезпечує кухні продуктами, засобами гігієни, різними побутовими речами (навіть холодильниками та посудом), необхідними для повноцінного функціонування кухні. У піку, вдавалось видавати понад 5 тис. порцій гарячого харчування щоденно.

  • Допомога лікарням ліками й медичними інструментами. Допомога медичним закладам є одним з основних напрямків, на яких команда фонду зосередила свою роботу. CodeIT4Life знаходить можливості та допомагає деяким лікарням міста ліками, медичним та хірургічним інструментом, засобами гігієни, перев’язувальними та розхідними матеріалами, необхідними для виконання хірургічних операцій.

Ми хочемо, щоб лікарі мали змогу сфокусуватися на виконанні своєї роботи та не відволікатися на пошук медикаментів

Керівниця штабу Євгенія Семеняк

Волонтери CodeIT4Life передають гуманітрану допомогу лікарні в Харкові. Фото: Вадим Монастриський

  • Допомога харків'янам та жителям області. Волонтери CodeIT4Life також не залишають без уваги запити про допомогу від харків'ян. Члени команди розвозять ліки, продукти та засоби гігієни ВПО, інвалідам, матерям-одиначкам. За неможливості доставити допомогу самостійно, CodeIT4Life залучає в партнерстві інші благодійні організації та волонтерів, як місцевих, так і всеукраїнських та міжнародних.

Також фонд допомагає людям, які мають унікальні запити. Наприклад, бабуся в Харкові не мала валізи з колесами для того, щоб упакувати речі та виїхати за кордон. Вона звернулася до волонтерів по допомогу. А ті швидко передали валізу бабусі.  

Проблеми, з якими довелося зіткнутися

Робота благодійного фонду пов'язана з цілодобовим розв'язання проблем. CodeIT4Life постійно долає труднощі, і в тому числі за допомогою залучення фахівців, які знаються на роботі волонтерських організацій.

  • Об’єднання сил є одним з найважливіших факторів, адже неможливо творити добрі справи, маючи обмежені ресурси. Саме тому CodeIT4Life тісно співпрацює з великою кількістю волонтерських організацій для того, щоб разом об’єднувати свої можливості та допомагати більшій кількості людей.

Команда докладає максимум зусиль для того, щоб поширювати інформацію про війну в Україні по всьому світові. Одним із прикладів таких ініціатив - стала зйомка та виробництво музичного кліпу для виконавиці Garna на пісню “Знай” волонтерами фонду. Деякі члени команди CodeIT4Life, включаючи Євгенію Семеняк, до війни професійно займались відео виробництвом. Саме тому вони відгукнулися на запит співачки та створили кліп про війну для поширення як в Україні, так і закордоном.

Зйомки кліпу “Знай”. Фото: Вадим Монастирський
Зйомки кліпу “Знай”. Фото: Вадим Монастирський
Зйомки кліпу “Знай”. Фото: Костянтин Гончаров
  • Логістичні виклики постійно супроводжують команду. Навіть маючи бюджет на купівлю автівок, медичного обладнання, або тепловізорів необхідно все це доставляти до України, та Харкова безпосередньо.

Для розв'язання цих труднощів CodeIT4Life звертається за допомогою та координується з волонтерами з усього світу, щоб доставляти необхідні вантажі швидко. Наприклад, доставлення однієї автівки з Відня (Австрія) потребувало зусиль шістьох різних людей, які не були знайомі один з одним раніше.

  • Зберігання та облік.

Через те, що надходить велика кількість гуманітарної допомоги, місце перебування штабу фактично перетворилося на склад.

Коли ми зустрічаємося з Олексієм, засновником CodeIT4Life, перше що він в нас запитує — це як він може нам допомогти та цікавиться, що нам потрібно ще. Так само й інші люди та організації з якими ми співпрацюємо

Євгенія Семеняк, керівниця штабу CodeIT4Life

У якийсь момент команда зіштовхнулася з тим, що на складі була така кількість товарів, що вони навіть не могли порахувати, що там було. Для того, щоб ефективно працювати, фонду довелося впровадити систему обліку, схожу до тих що використовується на складах великих підприємств. Наразі, члени ініціативи використовують сканери штрих-кодів та спеціалізоване програмне забезпечення для обліку всієї гуманітарної допомоги, що надходить до CodeIT4Life.

Як CodeIT4Life планує розвиватися?

Фонд націлений на довготривалий розвиток та не планує припиняти своє існування після завершення війни. CodeIT4Life вже обмірковує проєкти, якими зможе допомогти відновленню Харкова після закінчення бойових дій.

Команда компанії CodeIT довела, що бажання робити добрі справи достатньо, щоб заснувати благодійний фонд та допомагати людям, які постраждали від війни. Саме завдяки підтримці та мотивації ІТ-компанії, її керівник Олексій зміг запустити цей волонтерський проєкт.

Неважливо, чим ви займалися до війни. Головне, бути готовим до розв'язання складних проблем та не припиняти працювати попри перепони. CodeIT4Life — це лише один з прикладів того, як громадська та соціальна позиція компанії приносить користь країні. Багато інших бізнесів у різних індустріях також допомагають країні, не говорячи про це в голос. Ініціатива CodeIT4Life теж спочатку діяла без публічного висвітлення, проте команда зрозуміла, що одним їм не впоратися, а отже потрібно говорити та об’єднуватись з іншими. І саме в об’єднанні зусиль, ми зможемо досягти такої бажаної мети — перемоги. 

2071