Pingle Game Studio - про досвід портування гри The Eternal Cylinder на консолі нового покоління

Автор - Богдан Василенко, Project Manager Pingle Game Studio

Нещодавно Pingle Game Studio завершила роботу над проєктом з портування The Eternal Cylinder. Суть контракту полягала в переносі PS4 версії гри на PS5 і Xbox Series. У цій статті описані цікаві кейси, з якими наша команда зіштовхнулась під час своєї роботи.

Над проєктом працювало більше десяти людей, така кількість була зумовлена складністю проєкту.

Первинно план проекту був складений на 5 місяців, проте в ході роботи був продовжений до 7.5: свої корективи внесла війна, технічні "підводні камені" та розширення скоупу з боку клієнта.

Технічно складні проекти - це завжди виклик для команди, і, як результат, окрім успішного релізу гри, є багато речей, з якими хочеться привітати нашу команду. Одне з таких вагомих досягнень: ми з першого разу пройшли сертифікацію для обох платформ!

А тепер давайте перейдемо до кейсів.

Кейс 1

У першому майлстоуні ми мали оновити рушій UE з 4.24 до 4.27.

При плануванні ми закладаємо один додатковий майлстоун - для компенсації ризиків.

Але чого ми не врахували - такої страшної штуки як SkookumScript. Це плагін для Unreal Engine, на роботі якого було зав’язано багато функціоналу в нашому проєкті.

Як виявилось уже в процесі, SkookumScript не підтримується новою версією рушія. А його розробники взагалі припинили підтримку плагіну декілька років назад.

Тож у нас, фактично, був повноцінний порт всередині порта!

Оновлення рушія може виконуватись доволі швидко, навіть за один день. У нашому випадку це зайняло півтора місяці.

Кейс 2

Наша команда була першою в компанії серед UE проєктів, що імплементувала для PS5 Activities, Adaptive Triggers, Haptic Feedback

Haptic Feedback - це специфічна тактильна вібрація в контролерах, що з’явилася на PS5 Dualsense. Схожу технологію використовують в Nintendo Switch, але Haptic Feedback в Dualsense тактильно приємніший. Від звичайної вібрації Haptic Feedback відрізняється тим, що може бути точковим і передавати більше ступенів тактильної віддачі з меншим кроком.

Загалом розробники все ще не сильно ефективно використовують Haptic Feedback на PS5 Dualsense. Але вони не працюють в Pingle :)

На кожну дію: персонажа вдарили, він потрапив на специфічний ґрунт, йде гігантська істота - контролер відгукується вібрацією.

Також ми імплементували Adaptive Triggers - це специфічні оновлені тригери PS5 Dualsense.

Наприклад, персонаж требум в нашій грі вміє всмоктувати воду, а потім нею плюватися в інших істот. На затисканні тригера персонаж всмоктує воду, і чим більше требум наповнюється водою, тим важче затискати тригер. І навпаки, коли персонаж плюється водою, то чим більше води він виплюнув, тим легше натискання на тригер. Це потрібно просто відчути :) І саме такі деталі додають нових крутих емоцій при проходженні гри.

Кейс 3

Прямо перед здачею фінальних білдів ми знайшли у титрах 2 проблеми:

1) Одна літера мала кириличний шрифт, вона була тонша всіх інших. Це виглядало так: Engineer

2) У посаді Game Designer - Designer з великої D, а в посаді UI/UX designer - d з маленької.

Готовий, повністю відтестований білд, і тут така халепа! Виправляємо її на раз-два. Але то був лише початок…

Тепер неправильно запакували білд, і нам його повернули. Переробили, відправили - нам знову повернули - знову відправили - знову повернули. Так було декілька разів.

Нарешті білд вивантажується на Гугл-диск для передачі. Ми вирішили на крайній випадок перевірити іще один раз титри - і виявляється, що наші фікси чомусь відкотились назад. І ось ми знову починаємо переробляти титри.

Тут треба зауважити, що аби дійти до титрів, треба перемогти головного боса в грі, дочекатись фіналу і програвання титрів до нашої позиції в них.

Напевно, вся команда ще довго буде згадувати цей кейс :)

The Eternal Cylinder доступна на PS5 та Xbox Series X/S з 13 жовтня 2022 року.

____

Pingle Game Studio — глобальний партнер із розробки ігор.

Спеціалізується на ААА іграх, портуванні, розробці ігор повного циклу, послугах гейм-дизайну і тестуванні ігор.

З початку свого існування в 2007 році співпрацює з Epic Games, Disney, Square Enix, Qualcomm, tinyBuild, Revolution Software, Egosoft та багатьма іншими лідерами галузі.

Має офіси у Києві, Дніпрі, Харкові і Львові. 

2400