Шляхи розвитку торгівлі під час війни: вижити (,) не можна (,) прогоріти

Утримувати бізнес під час війни для багатьох виробників та торговців виявилось неможливим. Але, не дивлячись на всі старання рашистської орди, економічний фронт України пережив всі негаразди. За минулий рік багатьом компаніям вдалось втриматися на плаву та навіть перевершити сподівання. Пристосовуючись до нових реалій, український бізнес вже окреслив курс розвитку торгівлі у 2023 році: сміливі зміни, розширення, опанування нових сфер діяльності.

За результатами дослідження Європейської Бізнес Асоціації, 76 % українських підприємців планують розширення бізнесу в 2023 році (дані опубліковані в лютому 2023). 28 % з них розширюватимуть географію присутності, 26 % — опанують нові напрямки, 25 % — виходитимуть на зовнішні ринки, 21 % — скорочуватимуть кількість співробітників.

Нові напрямки діяльності

Один із головних способів «виживання» в кризові періоди — визначення нових галузей, які стануть найбільш перспективними. Як правило, у підприємців є два шляхи: почати продаж «вічного» та 100 % актуального (від туалетного паперу до продуктів харчування) або ризикнути і зайняти нову нішу. Перший шлях гарантує попит, але може закінчитись провалом через високу конкуренцію. Другий шлях мінімізує конкуренцію, але завжди є вірогідність, що товар просто не знайде свого покупця. Тому часто торговці поєднують ці підходи, пропонуючи нові продукти у «вічно актуальних» нішах (наприклад, корисні натуральні солодощі).

Напрямки, які ви можете опанувати у 2023 році:

  • стоковий одяг європейських брендів;
  • товари для дому;
  • гаджети;
  • продукти тривалого зберігання;
  • туристичне спорядження;
  • велосипеди тощо.

2022 рік довів, що вдача на стороні тих, хто влучно обрав нішу для торгівлі. Найбільш актуальними товарами тоді виявились ліхтарики, павербанки, генератори, каремати, портативні зарядні пристрої, спортивний одяг, конвектори, рюкзаки, термоси тощо.

Інновації та перехід в онлайн

Одним зі способів розширення географії присутності бізнесу є використання електронної комерції: маючи інтернет-магазин, можна продавати товари по всій Україні та за її межами. Наразі є багато способів перейти в онлайн з мінімальними витратами. Наприклад, завдяки всеукраїнській Програмі розвитку торгівлі, яка допомагає підприємцям відновити діяльність або почати все з нуля в онлайн-просторі.

Заснування онлайн-платформи для продажу товарів та послуг забезпечує додаткові можливості для залучення клієнтів та збільшення продажів. Поряд з цим має значення впровадження інноваційних рішень, які допоможуть упорядкувати процес продажу, знизити витрати та підвищити ефективність інтернет-магазину. Наприклад, технології штучного інтелекту або сучасні еквайрингові сервіси.

Також підприємці стали активніше використовувати соціальні мережі та месенджери для залучення нових клієнтів та збільшення кількості замовлень. Просування через Facebook, Instagram, Viber та інші канали — у 2023 році це не просто актуально, а життєво необхідно для розвитку конкурентоспроможного бізнесу.

Кредити та гранти

Так чи інакше, розвиток торгівлі завжди упирається в фінанси. Щоб отримати необхідні кошти, багато бізнесів звертаються до різноманітних фондів та фінансових установ.

За даними опитування 67 % підприємців залучатимуть нові кошти для розвитку бізнесу. Використовуватимуть власні кошти — 30 %, гранти — 21 %, кредити — 10 %. Для порівняння: у 2021 році на кредити покладалися 32 % компаній.

Кредитування завжди було одним з головних шляхів розвитку малого бізнесу. З початку війни отримання кредитів стало неможливим або важкодоступним. Проте зараз уряд активно надає пільгові кредити. За даними Мінфіну, бізнеси отримали за час війни більше 18 000 кредитів на загальну суму 78 млрд грн.

Наразі гранти — більш оптимальний вид фінансування для стартапів, малого й середнього бізнесу. Для великих торговців гранти не завжди актуальні, тому що рідко перевищують суму в 30–50 тисяч доларів.

Найвідоміша грантова програма від держави — це «єРобота». Вона передбачає можливість отримати кошти на власний бізнес зі створенням нових робочих місць. Деякі компанії змогли за допомогою держави перебратись у більш безпечні регіони України в рамках програми релокації. За даними Мінекономіки, за рік війни було переміщено 791 підприємство, з яких 617 вже функціонують на новому місці.

Міжнародні партнери та інвестори

Розширення співпраці з партнерами може допомогти українським підприємствам знайти нові ринки збуту для своїх товарів та послуг. Один з можливих способів розширення співпраці з партнерами — це використання міжнародних інтернет-платформ, які дозволяють продавати свої товари по всьому світу. Також варто розглянути можливість співпраці з логістичними компаніями та поштовими операторами для доставки товарів до різних країн світу.

Розширення співпраці з партнерами може включати підписання угод про взаємовигідну співпрацю з метою обміну досвідом та ресурсами. Наприклад, щодо спільної розробки та виробництва нових продуктів.

Залучення іноземних інвесторів може стати додатковою підтримкою для підприємств, які шукають нові можливості розвитку в умовах війни. Іноземні інвестори допомагають використовувати нові технології, поліпшувати якість та конкурентоспроможність виробів, а також забезпечують доступ до нових ринків збуту.

Висновки

Таким чином, шляхи розвитку включають пошук нових ніш, активну співпрацю з партнерами, розширення ринків збуту та географії присутності, використання грантів, а також діджиталізацію та перехід в онлайн-торгівлю.

Коли перед вами зачиняються одні двері, натомість відчиняються інші. Тож навіть в умовах війни є багато способів відновити та розширити свою діяльність або відкрити нову справу з нуля. Не можна недооцінювати роль держави в цьому процесі, бо саме уряд здатен спростити адаптацію бізнесу до нових умов. А самі підприємці мають бути готовими до ризиків та постійних експериментів.

1102