Стартап iDied та deathtech напрямок

Початок шляху

Привіт всім! Починаю свій шлях в #deathtech напрямку із цікавим українським стартапом iDied: https://idied.org. iDied – це веб-додаток з посмертними нотатками, так званий сейф, який відкриває вміст після смерті користувача.

Перш за все був складений загальний план дій, для визначення основних кроків по розвитку стартапу з нуля. Список кроків зараз не буду публікувати спеціально, тому що він зможе змінитися. В будь-якому випадку кожен етап буде в LinkedIn в окремому пості.

Отже, перший крок, який я визначив для себе – це аналіз конкурентів і ніші в цілому. Нам треба зрозуміти чи взагалі в цій ніші є конкуренти. Також непогано було б зрозуміти основні напрямки в сторону яких можна рухатись.

Буду надзвичайно радий та вдячий всім, хто долучиться до мого дослідження або підтримає стартап iDied корисною порадою чи посильною допомогою. Давайте розвивати #deathtech напрямок в Україні разом! 🇺🇦

Починаємо!

iDied – етап 1. Аналіз конкурентів і ніші в цілому

Після аналізу #deathtech напрямку я дізнався, що це надзвичайно великий ринок із своїми напрямками, правилами та маркетинг-стратегіями. Основні напрямки:

  • Створення онлайн заповіту (Willful);
  • Збереження цифрових активів (Mygoodtrust);
  • Послуги по кремації, похованню (Eirene);
  • Збереження спогадів (Lalo).

Наш стартап найбільше підходить до 2 та 4 категорій, які надзвичайно схожі між собою, але там є певні відмінності.

Друга категорія – збереження цифрових активів реалізована в iDied шляхом створення заміток, де можна розмістити потрібну інформацію, яка стане доступною після смерті. Дана категорія стартапів – це історія про те, що людина одноосібно користується додатком, зберігає потрібну інформацію.

В свою чергу четверта категорія (збереження спогадів) – це більше про аудіовізуальні замітки, які мають певний соціальний характер. Тобто ці замітки створюються не одноосібно, а в кооперації. Тобто, це можуть бути замітки текстового типу, аудіоповідомлення, фото- та відео-контент, який створюється в колі сім‘ї чи друзів.

iDied – етап 1. Джерела трафіку конкурентів

Перш за все варто зазначити, що весь аналіз по джерелам трафіку був завдяки SimilarWeb, тому всі дані, якими ми оперуємо – це дані лише SimilarWeb. Ці дані знаходяться і обробляються спеціальними алгоритмами SimilarWeb, тому чим менше трафіку – тим менша точність. Плюс не можна на 100% довіряти цим даним, можливо не все відображається нам. Можна використовувати SimilarWeb для загального розуміння.

Основні висновки, які можна зробити в цілому – ніша жива, є конкуренти, є трафік. Для більшості конкурентів більша частина трафіку була саме з мобільних пристроїв, тому треба прикласти надзвичайні зусилля для зручного користування сайтом з мобільних пристроїв.

Що дуже відлякує в цій ніші в цілому – це великий показник відмов.

В загальному більшість трафіку йде на конкурентів із органічного пошуку та завдяки прямим переходам (тут може бути що завгодно – люди вводять із пам‘яті назву, переходять із браузерних закладок, переходять із мобільного додатку і т.д.). Конкуренти стараються прокачувати SEO, замовляють розміщення на сайтах партнерах. Стосовно соціального трафіку – тут в топі Facebook, YouTube, LinkedIn, Reddit та інші.

Найбільше конкурентів таргетуються в загальному плані на ринок США. Деякі конкуренти розвивають app напрямок, тобто створюють власний додаток.

Часто конкуренти використовують більш обширний напрямок послуг, який включає організацію поховань та інші додаткові сервіси.

iDied – етап 2. Mom test

Надзвичайно важливий етап створення стартапу, за який забувають більшість розробників – це mom test. Ви не повірите, але якщо запитати у клієнта що він буде робити при виникненні певної проблеми, то в 99% випадків всі обійдуться без вашої геніальної ідеї. З такою логікою можна не починати взагалі нічого робити, але не все так просто.

Колись була легенда про те, що будь-які 1-3 людини, які закриються в гаражі від всього світу за 1-12 місяців створять щось таке, що завоює весь світ і помістить їх в першу десятку списку Форбс. Але все не так. Без правильної комунікації та аналітики не можна буде створити геніальний продукт.

Всі ці та багато інших проблем вирішує mom test. Іноді правильно побудований діалог може зекономити мільйони доларів та десятки годин роботи. Багато хто починає роботу над проектом навіть ніколи не спілкувавшись з потенційним клієнтом. Орієнтуючись лише на свій особистий життєвий досвід починати розробляти стартап – це як шлях в повній темноті.

Для нашого стартапу iDied ми провели mom test задля того, щоб отримати цінний користувацький фідбек та застосувати його в наших цілях. Всього були створені 4 основні групи, які потенційно являлися найбільш підходящими ЦА проекту. З кожною людиною була проведена коротка розмова, яка була наперед запланована на основі того, в якій ЦА знаходиться та чи інша людина.

Після завершення mom test були отримані цінні дані щодо того, яким чином краще рухатись так, щоб здобути прихильність якомога більшої кількості користувачів, яка в свою чергу приведе до платних підписок та збільшення доходів стартапу.

iDied – етап 3. Публікації в медіа

Завжди після створення стартапу виникає логічне питання щодо того, як отримати початкову аудиторію, яка дозволить отримати перші кошти. В ідеалі зробити так, щоб ця початкова аудиторія і взагалі обізнаність людей про стартап були якомога дешевшими, тому що при побудові стартапу надзвичайно важливо контролювати всі витрати, аби спрямувати вільні кошти в найбільш перпективні канали просування, які принесуть найбільший результат.

Максимум результату при мінімальних витратах – це якраз про партизанський маркетинг. Малобюджетні способи реклами та маркетингу, що дають змогу ефективно просувати свій товар або послугу, залучати нових клієнтів і збільшувати свій прибуток, не вкладаючи або майже не вкладаючи грошей – це і є партизанський маркетинг, якщо написати більш точне визначення.

Взагалі #deathtech – це доволі складна ніша, тому перед початком роботи по збільшенню обізнаваності щодо стартапу були певні побоювання, але з часом вони всі розвіялись. Нами був вибраний правильний вектор розвитку, тому на даний час про стартап iDied уже є публікаціх в Dev.ua, MC.Today, Vector. На даний час готується до публікації стаття для Ain.ua, засновник скоро має давати інтерв‘ю для Liga.net.

Всі ці публікації в медіа ще більше підігрівають інтерес аудиторії до нового стартапу, який згідно mom test навіть випереджує час на років 40. Правильно складнений план, вивірені кроки в послідовності дій, які привели до публікації в медіа привели до того, що ми отримали збільшення впізнаваності та кількості користувачів.

Не завжди треба витрачати багато коштів на просування, іноді потрібно бути просто більш креативними. Створюючи стартап в #deathtech ніші просто необхідно володіти креативністю, щоб привернути увагу потенційних клієнтів та завоювати ринок.

iDied – етап 4. Подальший ріст та функціонування

Перш за все, хочу написати про статистику звернень в медіа та результативність. Мною було написано близько 100-150 листів в різноманітні медіа, ЗМІ, проекти, навіть радіо. Всього ми отримали 29 публікацій на різноманітних платформах, серед яких були навіть відомі ЗМІ.

Серед популярних медіа, платформ та ЗМІ можна виділити Dev ua, MC Today, Vector, Dou, AIN, 24 TV ua – там ви зможете знайти статті про стартап iDied. Інші публікації були не менш популярних платформах. Списком всіх публікацій я можу поділитись окремо в особистих повідомленнях.

Що ми отримали з цих публікацій? Їх переглянули десятки тисяч людей, на сайт перейшли тисячі людей, ми отримали сотні зареєстрованих нових користувачів. Багато людей бажали отримати платну підписку, ділились нотатками. Вся наша статистика публічна, її можна переглянути в цьому каналі: https://t.me/idiedanal.

Навіть досі, без активного просування в мережі, люди цікавляться сервісом, знаходять його і проявляють активність, що нас, звісно, дуже радує.

iDied – отримані інсайти та цікаві факти

Весь перелік був сформований на основі проведеного раніше mom test.

  1. Під час проведення тестування виявилось що можна було додати ще одну групу для тестування – людей, які присмерті або можуть скоро померти. Ймовірно, їм було б корисно отримати функціонал.
  2. При наданні можливості безкоштовного використання продукту на тривалий термін люди звикають і тоді їм дуже тяжко від нього відмовитись, через що вони стають постійними підписниками. Для досягнення цього сервіс має бути таким, щоб люди користувались ним часто.
  3. Частіше люди готові платити кошти за ті рішення, які допомагають їм заробляти кошти, які допомагають їм по роботі. Менш часто люди готові платити за розваги і відпочинок, хоча багато опитаних мною людей були підписниками YouTube Premium.
  4. Якщо людина не розуміє які саме конкретні переваги надає платний тариф (як у Notion), то платити за нього вона не буде. Ці переваги мають бути конкретними і значними, щоб людина подумала про їх покупку.
  5. Стартап можливо буде актуальним для воєнних, воєнних журналістів і всіх тих, хто працює в зоні підвищеної небезпеки стосовно життя.
  6. Дуже сумна назва, яка надзвичайно відлякує більшість опитаних людей. Деякі люди думають що можливо користування таким сервісом може накликати біду чи смерть на юзера. «Коли будеш робити промо — не подавай це так, як ти мені подавав — посмертні записки, бо це *****. Людина, яка платить за цей додаток, знає, що вона помре або до себе цю смерть притащить своїми думками. Ніхто не хоче помирати.»
  7. Є рекомендація змінити напрямок із того, який пов‘язаний із смертю до того, який пов‘язаний із бекапом життя. Так сервіс буде легше сприйматися і буде більше бажання користуватися ним.
  8. Можливо варто задуматися стосовно використання технології блокчейну для роботи стартапу в цілому.
  9. Було б класно, якби автоматично паролі підтягувались і обновлялись.
  10. Майже ніхто не задумується наперед стосовно того, що буде після смерті або в критичних випадках.
  11. Люди, які можуть скоро померти можуть користуватись «вразливістю» — взяти пробний період, померти, скористатися сервісом і не заплатити.
  12. Для записування нотаток надзвичайно популярним є Saved Messages в Телеграмі, далі ідуть Нотатки (Apple Notes) і інші подібні сервіси.
  13. Частина аудиторії із опитаних людей записує нотатки на папері або в паперових зошитах, щоденниках.
  14. “Проблема в Нотатках в тому, що немає однієї якоїсь апки, яка б зайняла собою оцю нішу. В його розумінні перший додаток, за який людина згадує коли стосується щось стосовно заміток або задач — це уже перемога, але зараз немає чогось такого одного. Перша асоціація — це Телеграм.” – цікавий інсайт стосовно глибинного сприйняття і вибору при першій згадці.
  15. Головний конкурент нашого стартапу – Saved Messages в Телеграмі. Більшість опитаних вибирають його для заміток і там є зручна функція відкладених повідомлень (в Телеграмі в принципі, не тільки в Saved Messages).
  16. Найпопулярніші платні додатки: YouTube Premium, Google Drive/iCloud.
  17. Журналісти не можуть публікувати матеріали на публіку без перевірки редактором.
  18. Є безкоштовні альтернативи, такі як останній запис в Facebook, плюс там є Хранителі Сторінок.
  19. У багатьох людей є потенційна проблема з безпекою паролів, їх зберіганням та використанням.
  20. Питання безпеки щодо забезпечених клієнтів: “Можливо це може спрацювати на бізнесменах, в яких багато паролів, ключів. Але цим за життя ні з ким не хочуть ділитися.”
  21. Деякі люди із опитаних принципово не будуть платити ні за що кошти, якщо є безкоштовна альтернатива.
  22. Емоційний і психологічний стан людини перед смертю можуть помішати скористатися додатком. Гарний приклад: “Думає що це для тих, в кого психічні розлади. Це як остання записка. Коли людина знаходиться в стані стресу або приреченості — йому не до соцмереж, або не до цього, не буде згадувати програму. В ідеалі щоб це було вбудовано в соцмережу, прям там, не в окремому додатку. Якби виникла така думка (опублікувати останню записку), то тоді б написала, але зробила би не більше 3 кліків для цієї історії.”
  23. Люди можуть сумніватися в конфіденційності даного сервісу.
236