Як працює фабрика Andreas Moskin під час війни

Донедавна нам годі було уявити колекції світових брендів воєнних сезонів 42-го чи 43-го років. Зараз це не здається фантастикою. Українці вже звикли робити неможливе і вітчизняні гравці fashion-індустрії не виключення. Колекції, які з'явилися за останні два роки, вже точно увійдуть в історію. Проте за усіма цими релізами стоять титанічні зусилля виробництв, що піддавалися прямим атакам ворога, страждали від дефіциту енергії чи просто відтоку кадрів.

Андрій Моськін та Андреас Білоус, засновники та дизайнери бренду Andreas Moskin

Преміумбренд чоловічого одягу Andreas Moskin, як і більшість українських брендів, перші місяці повномасштабного вторгнення швидко перекваліфікувався та почав виготовляти речі на потреби військових. Тоді багато працівників фабрики покинуло команду, проте основі кадри залишилися й продовжували працювати в екстремальних умовах.

Працювати у несприятливих обставинах - не новина для бренду, адже ми відкривали виробництво у розпал пандемії коронавірусу, коли ніхто не давав позитивних прогнозів індустрії», - розповідає Андрій Моськін.

До цього Andreas Moskin працював із різними контрактними виробництвами й відчував обмеженість кінцевого продукту - завжди були деталі, які можна покращити, терміни, які можна пришвидшити тощо. У засновників бренду Андрія Моськіна та Андреаса Білоуса було чітке бачення кінцевого продукту, який би відповідав усім критеріями преміумсегменту. Отож засновники прийняли рішення купувати обладнання винятково нового покоління, при тому лише в офіційних представників в Україні із врахуванням найменших нюансів. Так, наприклад, використовували цифрові лекала та купували специфічні машинки для пошиття чоловічих костюмів, які не надто популярні, але дуже впливають на якість - йдеться про вишивання рукава, кишенькову машину та інші. Деякі із операцій пошиття фахівці виробництва роблять винятково вручну, щоб отримати максимальну якість. Отож підготовка до відкриття тривала майже 6 місяців, а стартові інвестиції складали близько 150 тисяч доларів. 

Фабрика Andreas Moskin

Найдовше за всю історію на власному виробництві працювали над першою партією костюмів із 100 штук, адже це був процес пошуку ідеального зразка, який включає постійне вдосконалення лекал та роботу над деталями», - ділиться Андреас Білоус.

Згодом виробнича потужність дозволяла виготовляти близько 700 костюмів на місяць. Пік виробництва зазвичай припадає на весняно-літній, коли збільшується попит на позиції carry over та на індивідуальне пошиття. В середньому на весь процес виготовлення одного костюма в масовому виробництві бренду потрібно 2-3 дні (розробка лекал, розкрій, пошиття, прасування, контроль, пакування). Якщо йдеться про індивідуальне пошиття, то ці терміни збільшуються вдвічі, а то й утричі.

Із початком повномасштабного вторгнення фабрика не зачинилася, а поринула у волонтерську діяльність. Команда бренду активно шукала волонтерські організації, які потребували допомоги у пошитті речей на ЗСУ. Та серед найбільших викликів, які постали перед брендом після 24 лютого, була проблема кадрів. Працівники продовжували отримувати зарплату, утім все одно багато фахівців пішли з компанії - одні евакуювалися за кордон, інші пішли до війська. До того ж в той час, коли усі продажі й доходи зупинилися, виникла потреба суттєво підвищити зарплату, адже збільшився курс та ціни. Засновники бренду розповідають, що їм було дуже принципово та важливо показати, що компанія цінує своїх працівників. Урешті-решт ядро професіоналів залишилося у бренді і за кілька місяців з'явився перший попит. Найбільш лояльні клієнти, які слідкували за діяльністю бренду у соціальних мережах, замовляли по кілька костюмів у знак підтримки.

Процес створення кутюрної колекції

Тоді нас врятувала сила кохання», - розповідає Андрій Моськін.

Виявилося, що багато людей, як планували робити весілля до війни, вирішили не відкладати подію, тож у бренду з'явилося багато нових клієнтів. З того часу попит поступово зростав і станом на зараз виробництво виросло вдвічі порівняно із довоєнним рівнем. Речники бренду розповідають, що із початком війни дуже змінилася стратегія розвитку виробництва - почалася максимальна систематизація та оптимізація бізнес-процесів. За словами Андрія Моськіна, раніше фабрика нагадувала радше творче ательє, а з початком війни плани виробництва стали куди амбітніші.

Крім того, у бренді не виникало проблем із постачанням сировини та матеріалів. Раніше аналітики бренду часто робили зауваження, що на фабриці завжди присутні занадто великі запаси тканини на великі суми. Насправді це врятувало бренд, коли на ринку з'явилися серйозні проблеми із логістикою. Сьогодні Andreas Moskin точно знає, які моделі мають найбільший попит і замовляє тканину заздалегідь. Так, на один артикул та колір припадає від 400 до 2000 метрів тканини. Це тканини відомих світових брендів, таких як Drago, Reda, Vitale Barberis та навіть певних українських брендів, які розробляють лляну тканину спеціально для Andreas Moskin. Власне, у бренді постійно наголошують, що їхня глобальна мета, щоб продукт був на 100% українським.

Фірмовий дизайн бренду

Останні місяці креативна команда та виробництво працювали над створенням нової кутюрної колекції. Засновники Andreas Moskin розповідають, що це новий крок у розвитку бренду, який також передбачає запровадження нових процесів на виробництві.

Процес створення такої колекції - дуже кайфовий і передбачає багато викликів. Це нові форми та рішення, нестандартні конструкції, десятки метрів тканини, примірки до ночі. Проте щастя в очах у всіх, хто причетний, ні з чим не зрівняється», - ділиться Андреас Білоус.

Процес примірки костюма

Засновники довго вирішували, чи вихід подібної колекції на часі, проте врешті решт зрозуміли, що кращого часу може й не бути. На їхню думку, більш творчі та експериментальні речі - це виклик насамперед для себе та команди і водночас логічний етап у розвитку гравця fashion-індустрії. Так, в релізі з'явилися абсолютно нові для бренду речі: піджаки із завищеними плечима, чоловічий корсет, штани в сіточку, прикрашені кристалами, пишне пальто із прикрасами з пір’я.

Для цієї колекції залучили додаткових фахівців, проте загалом у бренді планують і надалі збільшувати виробництво, адже в перспективі - амбітні цілі. Andreas Moskin у довгостроковій перспективі планує розширити географію своїх продажів до 50 країн світу, розширити кежуал-лінійку та лінійку аксесуарів.

Andreas Moskin at London Fashion Week

Уже в березні бренд представив нову кутюрну колекцію на UA in UK Fashion show в рамках офіційного розкладу London Fashion Week. Так, Andreas Moskin став першим українським чоловічим брендом, що показав свою колекцію на Тижні Моди в Лондоні. 

2
403