Як скласти контент план: лайфхаки самостійної розробки та де брати ресурс

Як скласти контент-план? Скільки людей — стільки підходів до розробки контент-плану. SMM-спеціалісти й маркетологи Marketing Office кожного тижня і місяця розроблюють плани для експертів і бізнесів, і вже відшліфували методику та шаблон до блиску. Ділимося з вами секретами простого і системного ведення блогу.

Формати контент-плану

Контент-план — поєднання рубрик, форматів, тем на сторінці з чіткими датами й кількістю дописів, сторіс, Reels. Контент-план можна складати у Word, записнику, нотатках чи планерах. Та ми вважаємо найкращим варіантом — контент-план у Excel файлі з доступом онлайн.

Для клієнтів маркетолог з SMM-ником заповнюють шаблон контент-плану в Excel. У файл просто вносити інформацію, редагувати його, доповнювати й синхронізувати роботу з дизайнером, копірайтером чи опрацьовувати самостійно.

Муза чи дисципліна — що важливіше для особистого бренду в інстаграм?

Із розробки контент-плану починається шлях до системного особистого бренду. Якщо йти на повідці у музи, чекати творчого натхнення, то монетизувати блог і прийти до цілей не вийде. Готуйтеся до прокачки дисципліни й вибудовуйте звичку щодня працювати над блогом в інстаграмі.

Очікування та реальність контент-плану і його виконання

Ні шаблон контент-плану, ні 100 ідей контенту, і навіть маркетолог не змусять експерта покинути всі справи й займатися блогом. Ви маєте поставити ціль, заради якої готові «пахати». Збір мільйонів на ЗСУ, популярність і донесення ваших думок у суспільстві, покращення вашого іміджу як експерта? Обирайте свою мету.

Алгоритм розробки контент-плану (КП) для експерта

1. Формуйте КП за вашим розпорядком дня.

Так у Маркетинг Офіс працюємо з експертами і не раз переконалися, що система працює. Пропишіть усі події на місяць із датами. Наприклад, походи у спортзал, важливі заходи на роботі, графік роботи, поїздки у гори, конференції, фотосесії й так далі.


2. Випишіть інфоприводи та свята, навіть дуже незвичайні.

Тільки вносьте події, які відгукуються саме вам. Якщо Великдень не святкуєте, спеціально впихувати його у розпорядок не потрібно.

3. Тренуйте нюх на тренди.

Зберігайте музику, відео, тік-токи, які можуть стати вірусними. Органічно вписуйте тренди у контент-план, вчасно підхоплюйте, щоб створювати креатив і бути «на хвилі».

4. Визначте кількість і теми дописів та Reels.

У цьому допоможе матриця контенту — інструмент маркетингу, файл з ідеями, темами вашого контенту для інстаграму чи різних майданчиків. Виділіть сфери, ролі вас як експерта, діліть на блоки. Наприклад, сім’я, робота, експертність, хобі.

У кожному блоці може бути 10 ідей контенту, й у процесі розробки контент-плану ви або ваш SMM-спеціаліст складають їх, ніби конструктор.

Доповнюйте і позначайте використані теми з матриці контенту. Фільтруйте, оновлюйте таблицю раз на 2-3 місяці.

На цьому етапі важливо сили й час оцінити реально. Плануйте стільки дописів, Reels, сторіс, скільки зможете викласти 100%. Контент має бути системним, і тиждень по 20 сторіс, а тоді перерва на 2 місяці — це не про контент-план та досягнення цілей.

5. Сформуйте візуал стрічки.

Оберіть фото, які хочете використати, розкладку. Не обов’язково мати усі студійні фото, додавайте предметку, живі фото на телефон.

6. Заплануйте дописи по контент-плану.

Графік + події + важливі свята, дати + реакція на щоденні події. Експертний контент розбавляйте жартами, розважальними темами, діліться емоціями.

7. Теми й інсайти для Reels.

Рілси мають бути протилежними за темою дописів, щоб вас було цікаво дивитися. Виклали експертний допис — далі естетичний, цікавий чи просто не розмовний Reels.

8. Розробка сторітелінгу в розповідях.

Сторіс мають перетворитися на захопливий серіал, підписники мають бути в контексті головних подій, робочих злетів і випробувань. Саме динамічний і цікавий сторітелінг продає, і це щоденна робота. У створенні контент-плану розповіді мають бути теж прописані, поєднувати теми дописів, лайфстайл, події. Знімайте різні кадри, плани, додавайте цікаві моменти.

Щоб питання «як скласти контент-план?» вас не турбувало, наша команда розробила готовий шаблон контент-плану з інструкцією заповнення. Також багато варіантів КП можна знайти в інтернеті, й обрати зручний формат.

Створюйте, виконуйте контент-план самостійно або з маркетологом, SMM-ником та розвивайте особистий бренд. Досягнення цілей блогу залежить від зусиль та інвестицій часу й коштів, але в Marketing Office перевірили: рости й монетизувати експертність може кожен.

3616