1500 рецензій за місяць. Як проєкт «Книжковий Сомельє» розширює читацьке ком’юніті на LitCom

Понад 2000 ексклюзивних подкастів від експертів літературного ринку та книголюбів усіх мастей на цю мить доступні у мобільному застосунку книжкового сервісу LitCom. Але це не єдиний контент, за яким варто йти в додаток. Просто зараз тут активно формується бібліотека коротких вражень про щойно прочитані книжки під назвою «Книжковий Сомельє». Всього за перший місяць таких відгуків-дегустацій назбиралося 1500.

У LitCom діляться враженнями: вірили у проєкт із самого початку, але кількість і якість відгуків все одно стала приємною несподіванкою.

Засновниця LitCom Ольга Ольхова-Сухомлин: «Книжковий Сомельє — це один із найулюбленіших моїх проєктів, бо він вповні передає філософію самого сервісу LitCom, де кожен, хто читає, є безумовним експертом з прочитаного: може радити книжку, заохочувати до її купівлі або навпаки — відмовляти, підмічати відтінки кожної книжки, ділитися власним читацьким враженням і ставати для когось експертом.».

Якщо текст припав до смаку або навпаки — розчарував — про це варто розповісти, впевнені у LitCom. До того ж одразу, поки враження ще свіжі. Щоб зробити це, потрібно, як і в будь-якій соцмережі, зареєструватися. Щоб дегустаційний допис або аудіо потрапили до колекції «Книжковий Сомельє», їх варто позначити однойменним хештегом: #книжковийсомельє.

Гаслом проєкту цілком могла б стати цитата одного з його учасників, філософа Андрія Кулика. Коментуючи дослідження Ірене Вальєхо «Подорож книжки: від папірусу до кіндла» він написав таке: «Книга — це не лише набір літер, слів, але й портал у світ, де думка перетворюється на магію, а магія — на невичерпний ресурс мудрості.».

Для декого з учасників проєкт «Книжковий Сомельє» став місцем для відвертих творчих зізнань. Так, учасниця гурту Dakh Daughters Соломія Мельник поділилася планами написати власну книжку після прочитання «Щось зі мною не так» Андрія Любки: «Тепер відчуваю, що стала на крок ближче до здійснення своєї мрії в написанні своєї історії, бо Андрій мене надихнув і я собі подумала: “А що? Так можна було?”».

Чимало відгуків — у дусі часу — про книжки, які в яких фіксують і аналізують війну.

Письменник Олесь Ільченко рекомендує «Той Божевільний Рік» Євгенії Кононенко: «Цей пронизливий, емоційно-інтелектуальний текст варто читати всім — і українцям, що були у вирі подій, і іноземцям, які б хотіли бодай трохи збагнути сенс кривавої війни на теренах Європи, війни, найлютішої з 1945 року.».

Історик і сценарист Станіслав Цалик відгукується про найсвіжіший роман Євгена Положія «Фінальний епізод (війни, що триває 400 років)»: «Я не знаю, як авторові це вдається, але про дуже складні речі він пише просто. Однак за цією нібито простотою — глибина, в яку зазирнути вдається не кожному. Але треба.».

А ось якими словами розпочинається відгук медіаекспертки Тетяни Матичак: «Останній роман Сергія Оксеника “Самка богомола” зараз читати особливо цікаво та актуально — у ньому Росії більше не існує, вона розпалася на багато дрібних країн.». Останні 10 слів хочеться перечитати ще раз, а потім — ще і ще, правда ж?

Також у відгуках книжкових сомельє чимало про красу мови й вишуканість писаного слова.

Своїм книжковим вибором поділився Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Перед його очима «Українська мова. Подорож із Бад-Емса до Страсбурга» Орисі Демської. І ця дегустація сповнена щирим захватом: «На часі вже готувати переклади книги Орисі Демської, яка, безперечно, має бути на книжкових полицях очільників урядів та президентів країн вільного світу».

Письменниця Олена Павлова — саме та, котра створила образ Кота-Інжира, — поділилася враженнями від щойно прочитаної книги літературознавця Ростислава Семківа «Пригоди української літератури». Для всіх, хто пережив «травматичний шкільний досвід», у відгуку є суперкоротка оцінка тексту: «688 сторінок чистого задоволення.».

Смаки дегустаторів різні, та здебільшого йдеться про сучасні художні книжки. У LitCom, тим часом запевняють: жодних тематичних обмежень для оглядів не існує — так само як не визнає меж сама література.

Ірина Плехова, контент директорка LitCom: «Нам цікаво спостерігати, як розвивається додаток та розширюється його аудиторія. Останнім часом у LitCom побільшало оглядів на книжки у жанрі фентезі, з’явилося багато відгуків про детективні історії й навіть почали обговорювати підліткову квір-літературу. Таке жанрове різноманіття дозволяє вже сьогодні стверджувати, що наші проєкти фактично сапортять український видавничий ринок, адже читацьке ком’юніті обговорює книжки більшості українських видавництв, забезпечує умови розвитку ринку С2С, коли читацький відгук підвищує запит на книжковий продукт і стимулює продажі».

Нагадаємо, мобільний застосунок LitCom запрацював у жовтні 2022 року. Першим з’явився проєкт «UГолос: Книжкове укриття». Аудіо для нього записали, зокрема, фронтвумен гурту ONUKA Ната Жижченко, телеведучі Леся Вакулюк, Ілона Довгань, Олексій Суханов, поет і військовий Павло Вишебаба. Також у додатку доступні літкасти двох сезонів конкурсу КрутеЗНО, а ще — колекції видавництв «Лабораторія» та «Дух і Літера» і серія подкастів «Висока полиця» від літературознавиці Богдани Романцової. Проєкт «Книжковий Сомельє» стартував 25 січня. У додатку LitCom є функція монетизації контенту, проте поки що прослухати всі наявні аудіо можна безкоштовно.

517