Артем Матвієнко: шлях побудови ефективного PR

Що взагалі таке АМЕС?

International Association for Measurement and Evaluation of Communication або Міжнародна асоціація вимірювання та оцінки комунікації — глобальна торгова асоціація, що базується у Великобританії. Здійснює вимірювання соціальних і традиційних медіа, оцінку та дослідження комунікацій.

Моя маленька сповідь, як я прийшов до цього

Почавши працювати в Метінвесті у 2017 році, я думав, що захлинуся в потоці інформації, яка на той час там вирувала. І це при тому, що у компанії вже був інструмент, за допомогою якого будувалися основні комунікації. Але він не закривав всіх потреб і треба було шукати щось нове.

Перебравши купу інструментів я зупинився на AMEC. Та, по-перше, він не дуже товаришував з українськими реаліями. По-друге, геть не хотілося робити це “десь там у хмарі”. По-трете, в моделі британських колег мені не вистачало деяких блоків. Взявши світовий досвід, я додав те, чого не вистачало і вийшла модель PR360, що базується на принципах АМЕС, але з урахуванням українських реалій і потреб бізнесу.

Як результат після ретельного аналізу моя модель дозволила скасувати близько 30-40% комунікаційних активностей. Основні причини:

• Ми не отримували відповідь на питання “навіщо потрібні ці комунікації”

• Внутрішні замовники не надавали цілей бізнесу

• Не була сформульована мета комунікацій

• Неможливий вплив на цільові аудиторії через комунікації

• Активності у ЗМІ значно перевищували кошторис кінцевої мети

Також, адаптована модель надає чіткі інструменти вимірювання вартості кожної комунікації, що в свою чергу, дало можливість через деякий час зменшити загальні витрати на 15-35%. А ще через якийсь час, при проходженні комунікаційного аудиту від британських колег, саме моя модель була рекомендована для впровадження в усі бізнеси СКМ.

За допомогою PR можна впливати. Вплив у PR можливо і потрібно вимірювати. Якщо ви впізнали в цьому дописі себе, то можливо саме модель PR360 стане вам у нагоді.

1520