Чим саме займається веб-дизайнер і скільки він може заробляти?

Веб-дизайн — це без перебільшення один з найкреативніших діджитал-напрямків. І один з найбільш популярних, що ми в Wezom Академії можемо підтвердити — наш онлайн-курс «Web-дизайн з нуля до крутого портфоліо» вже тривалий час знаходиться в ТОПі за кількістю студентів.

Тому сьогодні ми хочемо трохи детальніше розповісти про веб-дизайн, про необхідні скіли для роботи у цьому напрямку, про карʼєрні перспективи та реальні доходи веб-дизайнерів в Україні. Буде цікаво!

Що входить в обов'язки веб-дизайнера

Отже, головні професійні обовʼязки веб-дизайнера наступні:

  • розробка дизайну сайтів, окремих сторінок, Email-розсилок тощо;
  • створення макетів сайтів та окремих їх сторінок;
  • підготовка з нуля іконок, логотипів, ілюстрацій, банерів і т. п.

Окрім того, веб-дизайнер іноді може займатися створенням дизайну поліграфічної продукції, розробкою фірмового стиля компанії та навіть версткою сайтів. Але подібні задачі в принципі не входять до головних компетенцій такого спеціаліста.

Як стати веб-дизайнером

За великим рахунком є три способи опанувати веб-дизайн:

  1. Самостійне навчання
  2. Навчання у вишах з відповідними напрямами
  3. Проходження онлайн-курсів

Кожен спосіб має свої переваги та недоліки. Якщо у вас все добре з самоорганізацією та мотивацією, ви цілком можете опанувати веб-дизайн самостійно. Якщо хочете максимально зануритися у навчання і маєте вдосталь часу, можна обрати відповідний навчальний заклад. Ну а якщо хочете швидко опанувати професію на достатньому рівні для початку роботи, обирайте онлайн-курси. Вибір за вами!

Які hard skills потрібні веб-дизайнеру

Хард-скіли — це практичні навички, котрі веб-дизайнер використовує в роботі. Серед найголовніших хард-скілів можемо назвати наступні:

  • знання типографіки;
  • теорія кольору;
  • розуміння принципів роботи веб-елементів;
  • знання основних інструментів дизайну та вміння їх використовувати;
  • розуміння принципів адаптивного дизайну.

Які soft skills потрібні веб-дизайнеру

Софт-скіли не менш важливі для ефективної роботи. Тому радимо звертати особливу увагу на наступні з них:

  • уміння працювати в команді та взаємодіяти з іншими учасниками робочого процесу;
  • гарні комунікативні навички для спілкування з замовниками та колегами;
  • вміння ефектно презентувати свої ідеї та рішення;
  • організованість, готовність постійно розвиватися як професіонал.

Скільки заробляє веб-дизайнер

Тут все залежить від багатьох факторів, починаючи з досвіду веб-дизайнера, завершуючи проєктами, над якими він працює. Вхідна заробітна плата для початківця — в середньому $300-500. А далі вона зростає в залежності від кваліфікації спеціаліста:

  • Strong Junior — $900-1200
  • Middle — $1400-2200
  • Senior — від $1800 і більше

Ну і не забуваймо, що західноєвропейські чи американські компанії готові платити істотно більше. Тому якщо ви вже маєте досвід роботи, знаєте іноземну мову та готові розширювати горизонти, радимо шукати проєкти не лише в Україні.

Де шукати роботу веб-дизайнеру початківцю

Головне — не варто зациклюватись на пошуку роботи в офісі. Знайти роботу віддалено набагато простіше, а оплата праці в багатьох випадках навіть вище. Зверніть увагу на наступні варіанти:

  • діджитал-студії, які працюють з різними клієнтами та проєктами;
  • компанії, що створюють власний авторський продукт та просувають його;
  • аутсорс-компанії, котрі можуть практично самостійно вести клієнтські проєкти.

Ну і звісно ж, памʼятайте про фриланс. Саме тут можна знайти найрізноманітніші задачі, попрацювати з різними клієнтами, набратися досвіду та непогано заробити. До того ж, зазвичай фрилансери заробляють навіть більше штатних веб-дизайнерів при аналогічній завантаженості. Свої нюанси тут, звісно, також є, але нічого критичного.

Корисні ресурси для розвитку в професії

Для пошуку натхнення і цікавих дизайнерських рішень радимо дивитися роботи інших дизайнерів в Dribbble, Behance, Pinterest та Awwwards. Щоб отримати нові знання, слідкувати за трендами веб-дизайну чи навіть ділитися власним досвідом, зверніть увагу на ресурси Telegraf Design, Medium та UX.PUB. Пошук роботи та цікавих вакансій можна почати з тематичних пабліків Facebook, платформи Djinni, телеграм-каналу «Дизайн Цех» та популярних українських сайтів з вакансіями: Rabota.ua, Work.ua, Jooble.

І не забувайте про LinkedIn. В Україні ця соціальна мережа все ще не користується особливою популярністю. Але на Заході це ледь не головна платформа для пошуку роботи та крутих вакансій. Обовʼязково зареєструйтеся — зайвим це точно не буде.

Ну і кілька слів наостанок!

Веб-дизайн — це дійсно цікавий, креативний і прибутковий діджитал-напрямок. Адже саме веб-дизайнери диктують, як буде виглядати сучасний і майбутній веб. Можливо, це саме те, що ви так давно шукали. Варто спробувати!

23847