Чому GPT може навпаки підвищити вартість контенту

Стрибаю в останній вагон експертних футуристичних думок про GPT, які вам ще не набридли (ні) і пропоную подивитись на GPT з іншого боку.

🧐 Цікаво насправді не те, коли GPT замінить якогось дизайнера, копірайтера чи програміста, цікаво те, коли GPT замінить пошукову систему.

В цьому хаосі про людей чомусь ніхто не подумав, а думати про людей в будь-якій справі — найголовніше. Все як завжди. Нє, ну Microsoft щось запідозрив ще в далекому 2019, інвестуючи перший мільярд в Open AI.

Так от 👇

До GPT. Взаємодія «шукач інформації — генератор контенту — пошукова система» в цілому збалансована.

  • Люди Б шукають розв’язання своїх проблем в пошуковій системі, яка пропонує їм контент, котрий згенерували люди А.
  • Люди А отримують трафік, з яким далі працюють або з якого одразу мають прибуток.
  • Люди Б закривають питання, запити та потреби.
  • Пошукова система має активних користувачів, які купляють та споживають рекламу.

Чудово!

Після GPT. Припустімо, ось у нас Enternet Explorer з інтегрованим GPT. При цьому Гейтс навіть не заморочився змінити принцип. Пошук у форматі чату тупо зручніший. Ніяких нових вкладок і тисячі посилань. Всі питання і всі відповіді в одному вікні.

Прекрасно ж?

Ще й можна нарешті попросити знайти конкретний товар за найнижчою ціною. Штучний інтелект проаналізує доступну інфу та дасть посилання на найнижчу ціну, а не на те, що найкраще наоптимізували під запит «айфон недорого».

🤌 Це ж прорив!

Але баланс «шукач інформації — генератор контенту — пошукова система» порушений:

  • Так, пошукова система все ще може пропонувати релевантну рекламу.
  • Люди Б закривають питання, запити та потреби.
  • Люди А перестають отримувати трафік, тому що людям Б не треба більше переходити на сайти, оминати рекламу, настирливі поп-апи й благання замовити зворотний зв'язок.

🙀 Ланцюжок розірваний, ніхто не хоче генерувати контент задарма.

Через деякий час ми зустрінемо ще більш загострений запит на свіженький «рукотворний» контент про те, що нам цікаво тут і зараз. Ось чому:

  • Якщо трафіку нема, то й новий контент віддавати пошуковій системі просто так ніхто не захоче. 
  • Нейромережа може керуватись лише тим, що у неї поклали. Тонн контенту, згенерованого в інтернеті за весь час, стане замало досить швидко. 
  • Люди в цілому далеко не тупі, швидко переходять в пошуках інформації від загального до конкретного та нагального.

Тренд на нішовість і так вже є

Ми це бачимо не перший рік: закриті спільноти, контент за підпискою, нішеві медіа, коротенькі курси. 

Люди шукають контент від тих, кому можна довіряти. А в моєму футуристичному сценарії лише зростатиме потреба в цікавій думці, потреба в чужому досвіді, потреба бачити, як реальні люди це роблять, а не як десь там написано чи то в GPT, чи то на заборі.

До чого тут вартість контенту

Все просто. 

Більше користувачів GPT (або пошукової системи з цією або аналогічною) технологією  👉  Створювачі контенту отримують менше трафіку 👉 Вони ж ерестають генерувати контент  👉  Стає менше класного та актуального контенту у доступі GPT (або пошукової системи)  👉  Люди починають самі шукати нове та цікаве 👉 А тим часом зростає планка якості контенту. Ну треба ж переконати користувача в тому, що від твого контенту толку більше, ніж від GPT  👉  Складніші стратегії комунікацій  👉  Вища цінність контенту, ціна його споживання та створення

Усьо. 

Що думаєте?

А ще можна завітати на обговорення в мій канал «Писанка». Також там є більше про редактуру та контент-маркетинг.

1992