Чому прийняття Ethereum ETF гальмується?

Взаємозвʼязок між слідчими діями в Ethereum і обмінними фондами Ефіру


Ethereum Foundation – швейцарська некомерційна організація, що лежить в основі екосистеми Ethereum – зіткнулася із запитами від неназваного "державного органу", згідно з повідомленнями на веб-сайті компанії в GitHub.

Повний обсяг розслідування залишається невідомим на момент написання звіту. Згідно з повідомленням GitHub від 26 лютого 2024 року, "ми отримали добровільний запит від державного органу, який містив вимогу про конфіденційність".

Невизначеність спричинила появу теорій щодо цієї події, найбільш поширеною з яких є припущення про участь Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) у дослідженні Ethereum на тлі потенційної попередньої перевірки щодо впровадження обмінних фондів Ефіру (Ether ETF). Уперше це припущення висловив Fortune, пояснивши, що SEC прагне класифікувати Ефір як цінний папір.

У звіті Fortune також уточнюється, що протягом останніх кількох тижнів SEC надсилала повістки в низку американських компаній із метою проведення розслідувань.

Можливі дії фінансового регулятора були сприйняті як можливість серйозних змін для Ethereum, Ether ETF і криптовалюти в цілому. Позитивний результат цієї події може поширитися на Whitechain, Polygon та інші мережі, зробивши Web3 більш привабливими для традиційних фінансів.

Причини слідчих дій

Адвокат, ознайомлений з ситуацією, повідомив виданню CoinDesk, що швейцарський регулятор, можливо, направив документи в Ethereum Foundation і ряд інших компаній у співпраці з Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC).

Початкові мотиви для цього залишаються незрозумілими, в той час як новина ознаменувала глибокий песимізм щодо потенційного схвалення обмінних фондів Ефіру (Ether ETF).

Джеймс Сейфарт – аналітик Bloomberg Intelligence – зазначив, що його "обережно-оптимістичне ставлення до ETH ETF змінилося в порівнянні з останніми місяцями", натякаючи на розслідування Ethereum Foundation.

Примітно, що він не відкинув можливість схвалення ETH ETF, припустивши, що це станеться цієї осені.

Домінуючим поясненням розслідування щодо Ethereum Foundation залишається навмисна зупинка Ether ETF, ініційована SEC.

Цю ідею озвучив Тревіс Клінг – головний інвестиційний директор (CIO) в Ikigai Asset Management. У своєму пості на X він стверджує, що це "скоординована атака на ETH":

"Це цікаво в світлі рекорду Ларрі (Ларрі Фінк, генеральний директор BlackRock) 576-1 і того простого факту, що він однозначно впливовіший за Гері (Гері Генслер, голова SEC)", – додав Клінг.

На невизначений статус Ether ETF раніше вказували директор Morgan Creek Марк Юско та аналітик JP Morgan Ніколаос Панігіртзоглу. Обидва підкреслювали важливість визначення Ефіру як цінного паперу, задля подальшого прогресу схваленням біржових фондів.

З іншого боку, багато хто побачив часткову перемогу Ripple в суді щодо статусу XRP і визнання багатьох криптовалют товарами головою Комісії з торгівлі товарними фʼючерсами США (CFTC) Роном Бенамом як позитивні зрушення на шляху до впровадження Ether ETF.

У січні журналістка Fox Business Елеонора Терретт висловила сподівання, що ETH ETF буде схвалено, згадуючи про судовий спір з Binance. Надії були висловлені після однієї з сесій, на якій натякнули на визнання DAO-токенів цінними паперами.

Тепер журналістка вважає запити в бік Ethereum Foundation причиною того, чому "SEC була такою суворою з емітентами спотових ETF ETH".

"Співробітники SEC, можливо, чекають завершення будь-яких затяжних розслідувань, перш ніж Гері Генслер дасть їм вказівки", – зазначила вона в пості для X.

Політичний слід

Скотт Джонссон назвав "політичний фактор" однією з підстав для "атаки" на Ethereum. На думку юриста, SEC може використовувати розслідування діяльності Ethereum Foundation для того, щоб заспокоїти криптоскептиків, які вимагають більш жорсткої позиції від відомства по відношенню до криптовалют.

Згідно з повідомленням Cointelegraph, раніше цього місяця сенатори Джек Рід і Лафонза Батлер закликали Гері Генслера припинити будь-які подальші схвалення спотових обмінних фондів криптовалют. Сенатор Елізабет Уоррен також вкрай різко висловилася проти цих інвестиційних продуктів.

Скотт Джонссон також припустив, що SEC може знадобитися заперечення щодо відсутності кореляції, щоб відмовити у видачі дозволу на створення спотових Ether ETF за допомогою розслідування Ethereum Foundation. Він пояснює, що це може бути тимчасовим рішенням, оскільки рівень кореляції з часом покращується.

Нарешті, Джонссон вважає, що розслідуванням SEC може вбити двох зайців одним пострілом: забороняє спотові ефірні ETF, уникаючи при цьому "ослаблення аргументації" в судовому процесі проти Coinbase і Binance.

"...ураховуючи, що схвалення (Ether ETF) було б найбільш різким/явним підтвердженням відсутності статусу Ефіру як цінного паперу на сьогоднішній день, воно фактично ризикує підірвати CB/Binance і всю криптовалютну теорію SEC в широкому сенсі/перманентно", – написав Джонссон в своєму пості для X.

Як реагує SEC

У своєму останньому інтерв'ю для Bloomberg TV на початку цього місяця Гері Генслера – голову SEC – запитали про статус ETH як цінного паперу. Він відповів доволі туманно.

"У нас є заявки. Я не збираюся їх коментувати. (...) Ми бачимо сьогодні мотивацію для SEC продовжувати розслідування статусу Ефіра як додатковий привід для відмови в схваленні", – заявив Генслер.

Дорожня карта Ether ETF ще не зазнала значних змін. 

"Будь-які чутки про будь-яку діяльність", в якій беруть участь SEC і її зарубіжні колеги, можуть бути пов'язані з дедлайном 23 травня (потенційний день ухвалення Еther ETF – прим. авт.), із яким стикається SEC", – йдеться в відповідній заяві адвоката для Coindesk.
417