Цифровий світ за Україну: найпопулярніші NFT-проєкти про війну та українську культуру

Невзаємозамінні токени, більш відомі нам як NFT, ще минулого року стали новинкою у цифровому вимірі і одразу неймовірно популярним трендом у всьому світі. Для розуміння NFT – це такий особливий різновид криптовалюти, але ви інвестуєте в унікальний та невзаємозамінний цифровий елемент – у зображення, пісню чи відео. За новий потенційний майданчик для презентації своєї творчості одразу вхопилися митці. І спочатку NFT використовували художники, ілюстратори, які не просто могли показувати користувачам свою творчість, але й заробляти на цьому хороші гроші. Минулого року цифрові твори американського цифрового художника Beeple було продано за 20 млн доларів! Після успіху цифрового мистецтва тренд NFT підхопили відомі бренди: NIKE почав продавати токенізовані віртуальні кросівки, світовий дім моди Dolce & Gabbana – цифровий одяг. У колекціях NFT можна знайти навіть автомобілі, які люди купують навіть більш охоче, ніж реальні!

Слідом за трендом: які NFT створюють українці

Українці про NFT теж розвідали ще торік. Першими були художники, які презентували у NFT-колекціях власні твори. Згодом долучилися співаки та різні компанії. Наприклад, український футбольний клуб "Динамо" перший у світі анонсував, що буде продавати NFT-квитки на свої домашні матчі.

NFT та війна в Україні

Після початку повномасштабного вторгнення українці намагалися на всіх можливих майданчиках донести правду про все, що коїть російська окупаційна армія. NFT не стало винятком. Навесні в Україні запустили перший NFT-музей війни, щоб фіксувати злочини РФ. Кожен новий день – нове зображення жахливих подій. Ще один емоційний NFT-проєкт про війну – Support Ukraine gallery української галеристки та арт-кураторки Ліки Співаковської разом з нашим WEB3 агентством CTRL/ART/D. Ми зібрали роботи художників, які малювали їх у бомбосховищах, під обстрілами. А також малюнки українських дітей про війну, які надсилали з різних міст України. Виручені кошти з продажу NFT скерували на ЗСУ.

Нині українські художники не просто презентують довільні зображення, у більшості основна тема – це Україна, наша культура, традиції, переосмислені на сучасний стиль і дизайн. Один з останніх цікавих наших проєктів – Українські Таро київських художниць сестер Фельдман. Мішель та Ніколь, які відомі у столиці своїми оригінальними стріт-артами, зокрема і на українську тематику, створили 78 унікальних NFT-зображень – це українська колода карт Таро. Авторки проєкту кажуть, стилізацію своєю творчості у Таро обрали не випадково, бо карти – дуже популярна зараз, цікава та унікальна річ, де можна зобразити цілий історичний період нашої країни. А потім в процесі гадання переосмислювати згадки минулого вже у сучасному житті.

Ідея намалювати колоду виникла від бажання глобально усвідомити ситуацію. Це був особистий психологічний аналіз України як явища. Ми зобразили важливих для нашої держави особистостей – в українській колоді Таро є політики, військові, письменники, художники, музиканти, мислителі, пам'ятники архітектури, вороги. Тож, якщо ти українець, ворожіння буде точнішим!

— розповідають про свій проєкт сестри Фельдман

У NFT-колекції Українських Таро можна знайти і гетьмана Скоропадського, філософа-мандрівника Сковороду, Шевченка, гуцулів, кобзаря, засновників Києва – Кия, Щека, Хорива та Либідь, Батьківщину-мати. Багато української символіки – тризуб, прапор, бандура, трембіта, соняхи та шаблі. Історія переплітається з сучасністю – на одній з карт зображений український військовий із Джавеліном, як нагадування про війну, яка триває, та наших захисників-героїв. І карта, яка точно потішить усіх українців, та напевно і весь світ – повішений Путін з табличкою “вбивця”.

До кожної NFT-карти у колекції художниці Фельдман написали трактування, тож Українські Таро цілком підходять для професійного гадання. Що цікаво, на відміну від інших NFT, які неможливо пощупати чи потримати в руках, Українськими Таро можна буде користуватися у реальному житті. Кожному, хто придбає токенізовану колоду, надішлють і справжню паперову. Художниці анонсували, вже готові 2 нові колоди, перша також присвячена Україні, друга про сни та підсвідомість.

Неординарні мистецькі NFT-проєкти, де в центрі уваги Україна, не лише показують іншим країнам нашу багату культуру – в новій обробці сучасну та стильну. Художниці наголошують, вони вкотре привертають увагу світу до ситуації в нашій державі, нагадують про Україну американцям та європейцям, які вже в рази рідше згадують про війну у нас. І це теж наша зброя – цифрова!

2087