Дизайн-код Євробачення: як передати культуру власної держави через символи

1956 рік, Луґано, Швейцарія. Ведучий голосними оваціями вітає учасників нового пісенного конкурсу – представників Франції, ФРН, Італії, Люксембургу, Бельгії, Нідерландів й країни-господарки шоу.

Того сонячного ранку 24 травня ніхто й не здогадувався, що цей день закарбується в історії як перше «Євробачення». Співоче змагання, яке за десятиліття пройшло безліч трансформацій, проте не втратило головного мотиву – подарувати мільйонам глядачів по всьому світу безтурботний вечір мелодії, свята, єднання й культурного різноманіття.

Ліс Асія, перша переможниця Євробачення, 1956 рік

За запальним треком тривалістю 3 хвилини стоїть виконавець (для якого конкурс часто є однією з найголовніших подій диття) та його команда в десятки фахівців. Проте Євробачення зараз – не лише про пісню, а й про приховані «наріжні камені» великого шоу, дизайн-код та титанічну роботу креативників, які щороку створюють унікальні сенси, зберігаючи автентичність своєї країни.

Цікавий факт №.1 :

Україна – єдина країна на Євробаченні, яка щоразу виступала у фіналі протягом всіх років її участі в конкурсі.

Семимильними кроками Україна приєдналася до традиції музичного змагання та за два десятиліття стала однією з найуспішніших держав-учасниць шоу: наші співаки посідали 1-ше місце у 2004, 2016 і 2022 роках, 2-ге посіли Вєрка Сердючка у 2007 році й Ані Лорак у 2008, 3-є – зайняла Злата Огнєвіч у 2013 році.

Цікавий факт №.2 :

Саме наша «Стефанія» набрала рекордну кількість балів у підсумковому голосуванні від телеглядачів – 439, тим самим побивши попередній переможний результат португальського співака Сальвадора Собрала у 376 балів.

Момент перемоги гурту «Kalush Orchestra» та рекордний для конкурсу підсумковий бал -631 

Дебют України відбувся на 48-му пісенному конкурсі в Ризі, Латвія. Тоді країну представив співак Олександр Пономарьов із піснею «Hasta la vista», де посів 14 сходинку. Саме це стало точкою відліку й нашого матеріалу.

Тож у цій статті ми хочемо розповісти про ТОП-5, на нашу суб’єктивну думку, найкращих брендинг-рішень на пісенному конкурсі «Євробачення» від першого виступу України і до сьогодення. 

5-те місце: Зібратися разом, як дюжина сяючих насінин. Диван чи Авічі-арена – обирати тобі

Швеція 2016

Коли шведський співак Монс Сельмерлев здобув перемогу на Євробаченні 2015, жовто-сині (ще одні, крім України) почали готуватись стати наступними хостами події.

В основу було вирішено покласти початкову ідею пісенного конкурсу, що народилася ще в післявоєнні 1950-ті роки – єднання. ЇЇ продовженням став влучний та лаконічний слоган Come Together, що чудово відображає культурні цінності країни полярного ведмедя та її столиці зокрема, адже «Стокгольм для всіх».

Організатори шоу наголошують на спільному для всіх почутті свята та приналежності до спільноти, чи то серед шанувальників, що прийшли на Авічі-арену, чи серед людей, що дивляться конкурс з дивану власної оселі. Австрія, Австралія, Ізраїль чи Кіпр – немає значення звідки ви родом, бо під час 4-годинної програми Євробачення різноманіття шанувальників збирається біля власних майданчиків перегляду, як дюжина сяючих насінин.

Логотип у свою чергу продовжує закладений раніше концепт – він натхненний кульбабою, насінини якої за допомогою анімаційних технологій збираються в центрі квітки, тим самим об’єднуючись в цілу структуру. Символічним є й те, що рослина дуже поширена у всій Європі, невибаглива до кліматичних умов, тож гарно пристосувалася до мінливої погоди Скандинавії. Вона може прорости будь-де (як і любов до музики), а її зерна за допомогою вітру долають тисячі кілометрів.

Над розробкою брендингу працювало невелике швецьке комунікаційне агентство «INGO».

Agency INGO – локальна організація з кейсами глобального масштабу. Робить Скандинавські бізнеси всесвітньо відомими брендами, мислить як піар-агентство, діє як контент-агентство. Кріейтори зазначають, що рухаються на межі між креативністю, піаром і медіа. Найвідоміші клієнти «Burger King» (The Moldy Whooper), «Coca Cola» (Feel the force machine), «Lild»(Restaurant Dill) тощо.

Цікавою є версія про те, що логотип є продовженням свого попередника з дитячого Євробачення 2015 у Болгарії, головним образом якого стала вже відома нам жовта квітка.

Особливістю майданчика, як не дивно, стало світло, яким створювали відчуття глибини. Використані новітні LED-технології дозволили артистам переміщатися прямо всередині картинки. Фахівцям вдалося перейти кордони реальності й «зламати» стіну, зробивши появу учасників різних країн чи не найфеєричнішою частиною великого шоу. 

4-те місце: «Щит Давида» – про інклюзію, різноманітність та об’єднання

Ізраїль 2019

2018 рік видався переможним для запальної та екстраординарної Нетти Барзілай, що підкорила Європу своїм фірмовим «Bucka-mhm-buckbuckbuck». Артистка принесла Ізраїлю право приймати наступне Євробачення.

Над ідеологічним концептом шоу взялися працювати креативні агенції Awesome Tel Aviv та Studio Adam Feinberg (ST/AF). Креативна команда вирішила сконцентруватися на темах інклюзивності, різноманітності та об'єднання, які резонують з головними цінностями пісенного конкурсу.

Awesome Tel Aviv – передова ізраїльська компанія, що займається креативним брендингом, створює нетрадиційн та виняткові фірмові стилі за допомогою справді неймовірних людей (awesome people of Awesome).

Studio Adam Feinberg (ST/AF) – ізраїльське провідне креативне агентство та студія дизайну, що спеціалізується на медіа, індустрії розваг, брендингу телеканалів і культурному дизайні. Серед відомих співпраць: «Google» (Shopping Il), «Opel»(Opel Astra 2016), «Fanta»(Fanta Series) тощо.

Слоган Dare to dream, який в перекладі з англійської означає «Наважся мріяти», доповнює загальну картину брендингу. Лише рік назад Нетта, дівчина, яка точно не про визначені cуспільні «рамки», не побоялася на весь світ заявити про себе: таку іншу, але й таку талановиту.

Вона вийшла на сцену з мрією – мрією повернути пісенний конкурс Євробачення до Ізраїлю. І їй це вдалося. Це про мільйони сердець навколо однієї пісні, це про «мрійливу об’єднану різноманітність».

Логотип конкурсу – три золотисті трикутники, які окремо один від одного не несуть жодного сенсу, проте разом утворюють зірку, стають цілою сутністю, що відображає небо, яке всипане яскравими талантами учасників Євробачення 2019. Подейкують, що фірмовий знак – відображення Зірки Давида, головного символу єврейського народу, який зображений на прапорі Ізраїлю.

Оформлення сцени також ґрунтувалося на трикутних формах та структурах. Створена у формі діаманту вона налічувала сім із половиною тисяч посадкових місць, а також зону, де фанати могли потанцювати під пісні своїх фаворитів. Стеля приміщення ясніла підсвіченими трикутниками, які доповнювали цілісну та продуману до деталей стилістичну композицію шоу.

Сцена Євробачення-2019

Цікавий факт:

Незважаючи на географічне розташування (Близький Схід) Ізраїль дебютував на європейському пісенному конкурсі у 1973 році. Ізраїльські виконавці чотири рази здобували перемогу – у 1978, 1979, 1998 та 2018 роках, двічі 2-ге місце – 1982 та 1983, а також двічі 3-тє місце – у 1991 та 2023. Країна брала участь у Євробаченні аж 45 разів!

3-те місце: 163 мільйони сердець, в унісон, у ритмі музики

Велика Британія 2023 (від імені України)

Після перемоги гурту Kalush, у зв’язку з безпековими умовами, Україна приймати Євробачення не змогла. Тому право провести конкурс від імені переможців перейшло Великій Британії, яка посіла друге місце. А також від початку війни показала себе як надійний друг та союзник, тому таке рішення можна назвати ще й символічним. Відповідно над брендингом працювали креативні студії обох держав, а саме британська Superuinon і українська Starlight Creative.

Superuinon – провідне брендингове агентство, яке спеціалізується на розробці стратегії, ідентичності, комунікації та управлінні брендами. Серед відомих клієнтів: NASA, Intel, Vodafone, Ford, FIFA та інші.

Starlight Creative – українська передова аудіовізуальна агенція, яка вже понад 20 років об’єднує найкращі креативні таланти.

Традиційно розпочинаємо розповідь з логотипу, натхненням якого стали кольори прапорів обох країн-організаторок. Креативники знайшли рішення для цьогорічного візуалу, надихаючись дослідженням про те, що серця під час спільного прослуховування музики синхронізуються і починають битись в такт. Логотип – це хвиля багатьох сердець, що пульсують водночас. На жовтому тлі, натхненному одним із кольорів українського прапору, об’єднані форми синьої, жовтої, рожевої та фіолетової барв. «160 мільйонів сердець б’ються як одне» – саме ця фраза стала лейтмотивом Євробачення 2023.

Слоган United by Music, що з англійської перекладається як «Об’єднані музикою», демонструє партнерство між Великою Британією, Україною та містом-організатором Ліверпулем. Він показує силу музики, здатної об’єднувати спільноти. Для українців це має і своє особливе значення. «Першочергово конкурс був створений у післявоєнний період, аби зблизити Європу через спільний телевізійний досвід. І цього року, як ніколи, було правильно висловити своє співчуття та підтримку Україні серцем як символом єдності», – розповідав про слоган один з його творців.

Над оформленням майданчику працювала команда Yellow Studio. Головним завданням креативників було зробити простір не тільки функціональним та привабливим, а й передати ідею єднання та оптимізму. Дизайн-концепцією сцени стали обійми, слоганом – «Об’єднані обіймами». 

Сцена Євробачення-2023

Завдяки дизайну складається враження, що людей вітають з розпростертими руками. Натхненням для цієї роботи стали культурні ідентичності України, а саме народна вишивка, символіка, традиційні костюми, а також музична історія Ліверпуля.


2-ге місце: Полярне сяйво на сцені найбільшого пісенного конкурсу Європи

Швеція 2024

Минулого року, йдучи нога в ногу з фінським співаком Käärijä, перше місце посіла екс-переможниця Євробачення Loreen, після невеликої перерви конкурс знову приготувався вирушати до Швеції.

Розумне відображення головного символу держави – полярного сяйва, стало наскрізним елементом брендингу-2024.

Його розробкою займається Bold Scandinavia у партнерстві з SVT.

Bold Scandinavia – англійське «bold» – українське «сміливий», слово яке коротко та влучно описує шведську агенцію, що співпрацює з відважними клієнтами, що жадають сподобатися людям. Сміливі рішення, інноваційні підходи та мінімум повернень до уже відомих технік- скелет принципів команди креаторів. Серед співпраць – популярна комп’ютерна гра «Minecraft».

SVT – шведська суспільна телемовна організація.

Цьогорічна концепція заснована на простих лінійних градієнтах, натхненних вертикальними лініями, які відображають як північне сяйво, так і звукові еквалайзери. Вона універсальна, щоб її можливо було адаптувати відповідно до потреб і різних пристроїв.

Кольори можна буде побачити не тільки під час прямих ефірів, а й на цифрових платформах події та у міському просторі Мальме, де й відбудеться конкурс.

Cлоган родом із 2023 року – United By Music – відтепер стане девізом усіх наступних конкурсів, зокрема й цьогорічного 68-го Євробачення. Він був створений BBC, щоб продемонструвати унікальне партнерство між Сполученим Королівством, Україною та містом-хостом Ліверпулем в минулому році й відображає силу музики, яка здатна об’єднувати людей у ​​всьому світі. Після шаленого успіху керівна рада погодила використання гасла й надалі (про нього ми ще обов’язково згадаємо у наступних розділах тексту).

Логотип – це не просто графічне зображення, а ціла історія, основою якої є північне сяйво, а рушійною силою  кольорова палітра «Євробачення». Таке поєднання елементів створює яскравий, сучасний та прогресивний образ конкурсу.

Рухомі світлодіодні куби та підлога доповнюють основну сцену, що розміщена прямо посеред глядачів, має фоому хреста задля створення унікального 360-градусний вид. Над майданчиком велася робота довжиною у 6 місяців: від проєктування і будівництва до монтування екранів та світла.

Цікавий факт:

Рекордсменами Євробачення за кількістю перемог серед країн є Ірландія та Швеція – 7 разів конкурсанти з цих країн займали перше місце на конкурсі. Ірландія перемагала тричі поспіль, за час існування шоу жодна країна поки не змогла перевершити чи хоча б повторити цей, без перебільшення, фантастичний показник.  

1-ше місце: Об’єднуючи Європу, намистина до намистини

Україна 2017

У 2016 на сцені 61-го пісенного конкурсу у Стокгольмі – джаз-діва Джамала. Пісня «1944» була присвячена сталінській депортації кримських татар – на її написання співачку надихнула розповідь бабусі. Іноземна аудиторія зрозуміла болючий підтекст та підтримала пісню – Київ опинився на порозі хостингу наступного «Євро».

Цікавий факт:

Сусанна стала першою кримською татаркою, яка коли-небудь виступала на Євробаченні за всю його історію.

Усе розпочалося із пошуків наскрізного символу, який був би автентичним і зрозумілим для кожного українця, але водночас яскраво транслював місію конкурсу. Спільний брейнштормінг привів до традиційного намиста, елементи якого символізуватимуть учасників конкурсу. Нанизані одна до одної на нитку, частини прикраси разом утворюють дивовижне свято музики.

Відомому аксесуару родом із минулого зуміли надати яскравого сучасного вигляду агенції Republique та Banda, які об’єдналися спеціально для цього проєкту.

Republique – невелика українська дизайн-студія, яка створює креативні ідеї та візуальну комунікацію для нових брендів та допомагає переосмислити наявну айдентику для тих, що вже існують. Студія була заснована в 2006 році і працює як з великими міжнародними компаніями, так і з невеликими місцевими бізнесами. Republique отримувала численні нагороди на фестивалях дизайну, таких як Red Dot, ADC * UA, Golden Hammer, KIAF тощо.

Banda Agency – про цих шалених хлопців і дівчат у цьому розділі тексту скажемо небагато, вони просто кльові, більше – у наступному розділі .

Слоган «Celebrate Diversity» концептуально доповнює попередній «Come Together» й відображає важливі для пісенного конкурсу цінності: такі різні, але об’єднані музикою – головне послання від організаторів співочого шоу 2017.

Кольоровою основою візуальної частини брендингу стали червоний та чорний. Відтінки, оспівані в народних піснях і баладах, були адаптовані під сучасні технологічні вимоги. Так з’явилися Cold Black та Vibrant Red, які виглядають на екранах більш виграшно й контрастно. Логотип можна було побачити не тільки на рекламних площинах – від сітілайтів до вагонів метро, а й на поштових марках, парасольках і навіть шкарпетках.

Хоча були й ті, кому айдентика не сподобалася: чимало користувачів соцмереж порівняли логотип із косою Юлії Тимошенко, шинами чи ковбасою. Проте навіть такі коментарі не завадили цій айдетниці виграти «Каннського лева».

Будівництво головної арени Євробачення-2017 тривало близько 8000 годин. Сама сцена – проекційна поверхня, що «перевтілюється» під кожен новий виступ.

1000 квадратних метрів LED-екранів, 71 000 002 пікселів – роздільна здатність екранів. 12 медіа-серверів, які видають весь контент, 10 людей задіяно для створення контенту – надзвичайно вражаючі масштаби для всієї Європи, центром якої постає Україна. 

Banda Agency – українське агентство-піонер Євробачення удостоєне «Каннських левів»

Впродовж статті ми неодноразово згадували про різні комунікаційні агенції, проте одну таки умисно оминули, адже вважаємо, що вона як ніхто заслуговує на окреме місце у цій історії.

Створюючи проекти, ми допомагаємо бренду заговорити з людьми. Чітка комунікація кожної роботи спонукає подивитися на все навколо з нової точки зору, а інколи  – знову побачити те, що за роки забулося

, – так говорять про роботу «Банди» її засновники Єгор Петров, Павло Вржещ та Ярослав Сердюк, який, за сумісництвом, випускник Навчально-наукового інституту журналістики, альма-матер й авторок цього матеріалу.

От і створили. І не абищо, а брендинг «Євробачення-2017» (перший в історії пісенного конкурсу, над розробкою якого працювали українці!), за який разом з дизайн-студією Republique отримали бронзову статуетку фестивалю «Каннські леви» , яка стала першою нагородою для України в категорії Design Lions.

Презентація брендингу Євробачення-2017 від Banda Agency

До цього логотип отримав премію Best of the best в номінації Communication Design на конкурсі Red Dot Award – одного з найавторитетніших у світі промислового і комунікаційного дизайну.

Проєкт досі вважається одним з найуспішніших для агентства, адже приніс не лише значний заробіток, а й визнання у всьому світі як від пересічних людей, так і від професійної спільноти.

Засновники Banda Agency на врученні «Каннського лева»

«Каннський лев» для української реклами – ще одне нагадування про те, що ми «не пасемо задніх» на світовому ринку креативу, ми – можемо. Бронзова нагорода –  шалений поштовх до розвитку й створення нових, вартих уваги проєктів.

Цей матеріал є частиною проєкту UA Creatives, створеного студентами Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Більше – за посиланням.

Авторки: Юлія Грицан та Анастасія Білик

4
2374