Дослідження вакансій дизайнерів та фронтенд-розробників

Вступ

Періодично команда CASES робить дослідження ринку вакансій для фахів, яким ми навчаємо на наших курсах. Ми робимо це, щоб розуміти, який запит існує на ті чи інші спеціальності, хто є для них працедавцями, чого вони очікують від кандидатів і що їм пропонують.

Наразі ми працюємо над такими напрямками підготовки фахівців:

  • графічний дизайнер,
  • вебдизайнер,
  • UX/UI-дизайнер,
  • продуктовий дизайнер,
  • фронтенд-розробник.

Відповідно, поточне наше дослідження ми зосередили саме на цих типах фахівців.

Ми вивчили 954 вакансії за період з 2 жовтня до 2 листопада 2022 року на 4 сайтах:

  • DOU — 362 вакансії
  • AIN (Recruitika) — 303 вакансії
  • Work.ua — 282 вакансії
  • Happy Monday — 7 вакансій

Загальні висновки

Попит на фахівців, попри війну, зберігається. З усіх напрямків підготовки, найбільша кількість вакансій адресована фронтенд-розробникам (611 вакансій), а серед дизайнерів найбільш затребуваними є дизайнери інтерфейсів, вони ж UX/UI-дизайнери (148 вакансій), а на третьому місці з невеличким відривом опинились графічні дизайнери (137 вакансій).

При цьому можна констатувати, що наразі на ринку існує певна плутанина стосовно того, чим відрізняються UX/UI-дизайнери від продуктових дизайнерів, і чи варто взагалі виокремлювати вебдизайнерів. Тому досить часто буває, що одну вакансію описують одразу кількома назвами (наприклад, «UX/UI-дизайнер, продуктовий дизайнер»). Ми вирішили наразі в такому випадку додавати вакансію одночасно двом категоріям.

Тому сума вакансій з окремих напрямків перевищує загальну кількість вакансій.

При цьому рівні фахівців зазначаються лише в третині випадків (у 373 вакансіях), але можна стверджувати, що положення початківців на ринку вакансій є традиційно складним: позицій інтернів чи молодших фахівців дуже мало. Здебільшого працедавці шукають досвідчених фахівців середнього або старшого рівня. Тому початок кар’єри залишається суттєвим викликом.

* У деяких вакансіях рівні були вказани у діапазоні, наприклад, Middle/Senior. Тому сума вакансій з різних рівнів перевищує загальну кількість вакансій з вказаними рівнями.

При цьому у працедавців немає чіткого визначення того, кого вважати фахівцем середнього рівня, а кого — старшим фахівцем. В більшості вакансій це не артикульовано чітко, але там, де зазначено одночасно рівень фахівця і очікування від років досвіду, певну залежність все ж можна вибудувати.

На жаль, для більшості категорій фахівців було недостатньо даних, але для фронтенд-фахівців вдалося зробити деякі висновки. Так, можна сказати, що в вакансіях фронтенд-фахівців молодшого рівня (Junior) згадується досвід 1–3 роки, для фахівців середнього рівня (Middle) — 1–5 років, а для старшого рівня (Senior) — 3–10 років.

Зарплата

Питання зарплати лишається туманним. Будь-які згадки про зарплату зазначаються лише у чверті вакансій (254 вакансії). При цьому, як правило, роботодавці вказують її у форматі діапазону (наприклад, 20000–25000 грн).

Тому щоб розрахувати середні зарплати, ми обчислювали середню суму в діапазоні, відповідно до рівнів фахівців:

Працедавці

Ми вирішили проаналізувати, які організації наймають фахівців. Усі компанії ми розділили на 3 типи:

  • IT — продуктові компанії, розробники ігор, вебсайтів, мобільних застосунків та інших сервісів
  • Креативні — креативні та рекламні агенції, дизайн-студії, продакшени тощо
  • Інші — компанії, що не потрапили в попередні групи, зокрема типографії, банки, ритейлери тощо

В цілому, найбільшим працедавцем є ІТ-компанії. Якщо говорити про працевлаштування дизайнерів, то саме вони є найбільш вірогідним працедавцем для UX/UI-дизайнерів, продуктових та вебдизайнерів.

Натомість графічні дизайнери найбільш затребувані в компаніях з групи «Інше».

В IT найчастіше шукають UX/UI-дизайнерів, в креативних компаніях — графічних дизайнерів та, дещо рідше — UX/UI-дизайнерів, в компаніях з категорії «Інше» теж більш за всіх потрібні графічні дизайнери.

Формат роботи

Формат роботи було вказано у 590 вакансіях з 954. Внаслідок впливу пандемії та війни, робота стала здебільшого дистанційною. В 585 вакансіях пропонується саме віддалена робота. Лише 3 вакансії пропонують роботу в офісі. В 5 вакансіях зазначається гібридний формат.

Втім, варто зазначити, що на момент збору даних для дослідження ринок ще не встиг відреагувати на атаки на інфраструктуру, і вірогідно, ситуація зміниться в наступному дослідженні, яке ми плануємо проводити в березні цього року.

Географія

Враховуючи те, що значна частина вакансій стала віддаленою, роль географії вакансій стає менш значною. І тим не менше, ми вирішили описати і її.

Лідером з точки зору пропозицій для фахівців лишається Київ (34,7% вакансій). А от друге місце обіймає Львів (10,6%). На третьому місці опинилось Дніпро (6,1%), а Харків змістився на четверте місце (5,7%), що є відчутним наслідком російської агресії. 

Навички

Щоб оцінити, які навички вимагаються від фахівців тих чи інших напрямів, ми вибірково проаналізували вакансії компаній:

В результаті аналізу ми з'ясували, які завдання ставлять роботодавці перед фахівцями та яких знань та навичок від них чекають.

Для зручності, ми сформували на основі зібраних нами даних гармонізовані картки фахівців, очікуваних від них навичок, інструментів та характерні завдання.

В картках ми позначаємо застосунки іконками. Не всі іконки можуть бути вам знайомі, тож ми створили легенду.

Фронтенд-розробники

По цьому напрямку складання карток фахівців ми вирішили відкласти до наступних досліджень. Річ у тім, що ми ще розроблюємо сам спосіб поділу фронтенд-розробників на напрямки та рівні. Тут поділ відбувається не стільки за типами задач, скільки за технологічним стеком.

На ранньому етапі технології, які треба вивчати, очевидні: HTML, CSS, JavaScript.

А от далі фронтенд-фахівці мають обрати для себе певний JS-фремворк. Такі фреймворки — це набір інструментів для створення динамічних застосунків.

І наразі ми можемо зазначити, що найпопулярнішим серед них сьогодні є React (51%, 348 вакансій з згадуванням фреймворка), на другому місці Angular (28,6%, 195 вакансій), на третьому — vueJS (20%, 138 вакансій).

11
7712