Дослідження: як український бізнес веде фінансовий облік

Бізнеси, що планують рух своїх коштів, заробляють в середньому на 37% більше, ніж ті, хто цього не робить. Про це свідчать результати дослідження, яке провела компанія Finmap, опитавши понад 1000 компаній малого та середнього бізнесу.

29% новостворених малих підприємств помирають через те, що у них закінчилися гроші. Ще 18% — бо не змогли сформувати правильну ціну на свій товар та збалансувати витрати. Це відбувається тому, що власники бізнесу не правильно ведуть фінансовий облік та не вміють рахувати свої кошти. Йдеться саме про контроль фінансових потоків з боку керівника. Адже бухгалтер є у всіх компаній, натомість власник часто не знає загальну картину щодо фінансового стану його компанії.

У Finmap вирішили проаналізувати, як використання фінтех-сервісів та грамотний фінансовий облік впливає на роботу бізнесу. У дослідженні взяли участь компанії малого та середнього бізнесу зі сфери торгівлі, IT, будівництва, освіти, маркетингу, HoReCa та інші.

Делегування фінансів та прибутковість бізнесу

Якщо власник хоча б частково делегує ведення фінансів, у таких бізнесів в середньому у 2,2 раза більше рентабельність, свідчать результати дослідження. В цілому приблизно половина компаній, які взяли участь в опитуванні, надають кастомний доступ співробітникам до системи обліку фінансів для внесення даних.

В першу чергу цим користуються бізнеси з декількома торговельними точками (салони краси, квест-кімнати, невеликий ритейл). Вони надають різні рівні доступів співробітникам і таким чином повністю вибудовують процес управління грошима.

Також цією опцією користуються три чверті компаній зі сфери виробництва. Здебільшого вони налаштовують рівні фінансової відповідальності за процес узгодження платежів. Наприклад, начальник виробництва відповідає за касу, через яку купуються витратні матеріали. Коли треба купити щось велике — заводять як майбутній платіж і відправляють на узгодження керівнику. Далі відповідальна особа ставить тег «узгоджено» і бухгалтер (третя людина) оплачує платіж.

Як різні бізнеси контролюють свої фінанси

Проводячи дослідження, у Finmap зафіксували різницю у тому, як різні бізнеси ведуть облік своїх фінансів, і якими інструментами вони найчастіше користуються.

Наприклад, IT-компанії, девелопери та бізнеси зі сфери маркетингу майже у 100% випадків користуються звітами за проєктами. Вони контролюють прибутковість кожного проєкту, щоб краще розраховувати їхню вартість та не допускати збитковості. У будівництві поширена ситуація, коли за гроші, отримані від одного проєкту, будується наступний. Такі бізнеси мінімум раз на місяць дивляться звіт про прибуток в розрізі різних проєктів.

В автомобільній сфері (СТО, мийки, продажі запчастин) контролюють прибутковість за різними типами автівок та напрямками. Для цього вони використовують теги та зберігають історію платежів по кожному автомобілю.

Загалом 2/3 компаній використовують банківські інтеграції — коли система підтягує інформацію по рахунках в усіх банках, з якими працює бізнес. А 3/4 — використовують майбутні платежі та платіжний календар. Таким чином вони уникають касового розриву: вони вносять дати, коли у бізнесу очікуються планові витрати (наприклад, оплата за оренду чи сплата податків), та планові надходження коштів. Таким чином можна передбачити кризові моменти, коли у бізнесу не вистачатиме коштів та перестрахуватися.

Ось ще кілька спостережень щодо фінансового обліку різних типів компаній на основі результатів нашого дослідження:

Рітейл найчастіше використовує контроль відкладених платежів і кредиторку. А також максимально автоматизує облік за допомогою API та банківських інтеграцій;

— Бізнеси зі сфери будівництва найчастіше аналізують прибутковість різних проєктів без прив'язки до руху грошей;

Проєктні агентства (IT, дизайн, маркетинг тощо) користуються контролем дебіторів і кредиторів, а також плануванням виплат, щоб не потрапляти в касові розриви, коли беруть прибуткових клієнтів, які вимагають відкладений платіж.

Виробництва планують рух грошей і кредиторську заборгованість. В результаті вони можуть з упевненістю замовляти максимальну кількість сировини, на яку вистачить їх внутрішнього капіталу. Таким чином за рахунок оптових знижок вони в сотні разів відбивають вартість свого продукту.

— Майже 80% бізнесів зі сфери HoReCa використовують сторонній продукт, заточений спеціально під цю галузь. Але щоб звести усі витрати та доходи, використовують сервіс для фінансового обліку.

«Таким чином фінтех-сервіси дозволяють бути в курсі фінансової ситуації бізнесу в режимі онлайн, швидко реагувати на можливі кризи, прогнозувати касові розриви та не допускати їх, а також аналізувати маржинальність різних проєктів та делегувати ведення фінансів підлеглим, продовжуючи тримати під контролем ситуацію. У підсумку це дозволяє збільшити прибутковість бізнесу у кілька разів та зекономити час. За результатами нашого дослідження, бізнеси, які використовують інструменти для автоматизації, витрачають на фінансовий облік в середньому в 4 рази менше часу аніж ті, які цього не роблять»

Іван Каунов, співзасновник Finmap

2282