Екологічність в дизайні, це що?

Модний термін, сучасна тенденція чи реальна необхідність? Пропонуємо розібратися з цією концепцією на прикладі реального проєкту. Всередині ми назвали його Ecostyle Apartment. І, можливо, завдяки цьому прикладу ви відкриєте для себе багато цікавих аспектів, про які раніше не замислювалися.

Екологічні матеріали. Почнемо з початку, основи всієї майбутньої історії. Створюючи екологічний інтер'єр, перевагу слід віддавати натуральним матеріалам: дереву, камінню, бавовні, сизалю тощо. Проєкт має бути не лише естетично гарним, але й не шкодити здоров'ю майбутнього власника та навколишньому середовищу.

Втім іноді втілити всі функції та їхню естетику, використовуючи лише природні матеріали, просто неможливо. У такому разі ми підбираємо замінники, які максимально відповідають екологічним нормам та мають відповідні сертифікати міжнародного стандарту.

Екологічне світло та колір. Так, це також має значення. Освітлення відіграє ключову роль у відчутті комфорту — добре, коли є багато природного світла, воно сприяє позитивному настрою та здоров'ю. У цьому проєкті ми зіткнулися з досить вузькими вікнами. Щоб приміщення стало максимально світлим, нам довелося збільшили кут розкриття укосів та у загальному кольорі інтер'єру обрали світлі відтінки. А саме — комбінацію білого + колір та фактуру світлого дерева.

Також додали у помешкання багато джерел освітлення, яке можна використовувати у розрізі різних сценаріїв у різні фази дня. Світло використовували діодне: більша частина джерел прихована та освітлює необхідні зони завдяки відбиттю від поверхні, не дратуючи нервову систему. Оскільки наш замовник працює з дому, освітлення було спроєктовано таким чином, щоб не втомлювати, але водночас сприяти довгій та активній фазі роботи мозку.

Тиша. Рівень шуму може негативно впливати на наш психоемоційний стан. Ми навіть не помічаємо, наскільки наше життя насичене не лише сильними звуками, а й фоновим шумом. Вони не дають нам бути ефективними, забираючи багато уваги та сил. Аби цьому максимально запобігти, у проєкті використали комбінацію звукопоглинальних матеріалів та стратегічного розміщення меблів. Таким чином створили тихий й спокійний простір.

Усвідомлене споживання води. Системи фільтрації води та пристрої, які допомагають мінімізувати її витрату, — це обов'язкова вимога сучасності. Вода — дуже важливий ресурс, який безпосередньо впливає на наше здоров'я. Отже під час проєктування ми передбачили систему грубого та тонкого очищення води, а також її мінералізації.

Опалення та вентиляція. Енергоефективні системи опалення, вентиляції та кондиціонування повітря допомагають створити комфортну атмосферу в приміщенні та мінімізують вплив на навколишнє середовище. У рамках цього проєкту ми вирішили використати комбіновану систему опалення — це теплі підлоги + радіатори. Так отримали змогу максимально рівномірно прогрівати приміщення, не створюючи зайвих конвенційних потоків.

Для кондиціонування обрали енергоефективні інверторні пристрої з можливістю підмішування чистого повітря. Також вони мають різні режими його очищення.

Рослини. Однією з основних вимог від нашого клієнта було розмістити у квартирі багато живих рослин. З позиції екологічності вони створюють сприятливий мікроклімат та поєднують з природою, знову ж таки очищують повітря. Так само рослини повертають нас до думки про те, що необхідно докладати зусиль та піклуватися, щоб наш світ залишався живим та прекрасним.

Отже, екологічність у нашому розумінні — це не просто чергове модне віяння. Це філософія турботи про світ та про себе в першу чергу. Усвідомлено створюючи простір навколо себе, ми одночасно піклуємося також і про навколишній світ.

Більше проектів Intuition Design за посиланням.

285