Email-маркетинг: що це таке та чому він актуальний у 2023 році

У сучасному світі, де все стрімко розвивається, а штучний інтелект вже став помічником для багатьох спеціалістів, є місце й більш звичним або, як хтось може зауважити, застарілим інструментам. Йдеться про email-маркетинг.

Я відверто визнаю, що спершу не вважала email-маркетинг ефективним інструментом. Так, я знала, що це один з найекономніших каналів залучення клієнтів, але все одно була скептично налаштована. Ми звернулися до кількох провідних агенцій в Україні з надією, що вони налаштують нам email-маркетинг, але переговори зазвичай зупинялися на стадії оцінки ROI (Return on Investment) та вирахування окупності каналу. Для розуміння, інвестиції коливалися в рамках від 2 до 3 тисяч євро щомісяця на консалтинг та інтеграцію у рамках проєкту, що триватиме рік. Але на цьому етапі наша фінансова модель не справлялася, тому проєкт відклали.

Розберімося, що таке email-маркетинг, з чим його їдять та чому у 2023 році це все ще ефективний інструмент.

Що таке email-маркетинг?

Email-маркетинг — це стратегія цифрового маркетингу, яка реалізується шляхом розсилки комерційних пропозицій електронною поштою постійним клієнтам або потенційним. Це можуть бути повідомлення про нові товари, акції, спеціальні пропозиції. Головна задача такого виду взаємодії не лише спонукати людей до покупки, хоча й це теж, а ще й знайти нову аудиторію бренду чи компанії та перетворити непостійних клієнтів на лояльних.

Традиційно в email-маркетинг входить:

  • Email-повідомлення
  • SMS-розсилка
  • Viber-розсилка
  • Push-повідомлення

Що ми можемо робити завдяки цим каналам? В першу чергу це додаткові продажі та збільшення середнього чека для наявної бази клієнтів. Наступні дотики до клієнта стимулюють повторні продажі, перетворюючи разових покупців на постійних клієнтів завдяки продуманій та системній комунікації.

За статистикою email-маркетинг та месенджер-реклама можуть генерувати до 15% загального доходу.

Не менш важливе завдання — реактивація «сплячих» клієнтів. Це складний процес, але спосіб значно дешевший, ніж залучення нового споживача. Також це додатковий ланцюжок комунікації з відвідувачами вашого сайту, який все ще вагається і не переходить в розряд клієнтів. Завдяки вчасно надісланим пропозиціям зі знижкою чи іншим бонусом можна конвертувати цього відвідувача в клієнта.

Чому це ефективно та як впровадити email-маркетинг?

Email-маркетинг та месенджер-реклама мають потенціал стати ключовими каналами продажів для вашого бізнесу. За статистикою вони можуть генерувати до 15% загального доходу при відносно невеликих інвестиціях.

Незалежно від високої технологічності даного каналу все зводиться до базового принципу маркетингу — робити продажі для постійних клієнтів набагато легше та, ніж намагатися привабити нових.

Бізнес — це не лише про гроші, а й про любов до свого продукту. Використовуйте дані канали комунікації, щоб дати вашому клієнту додаткову цінність. Розкажіть, як доглядати за вашим товаром, як краще його стилізувати чи просто порекомендуйте виставу в театрі, щоб вигуляти ваші туфлі чи піджак. Ми всі живемо в координатах дім, сім'я, робота, хобі, друзі та проблеми. Листи, які вриваються в наше життя без бажання отримати з нас грошей, а просто дати щось корисне, інколи сприймаються як знак долі.

Найголовніше, що у вас повинне бути, це сайт та база клієнтів. Також CRM-система з нормальним функціоналом по маркетинговій частині, а в ідеалі - CDP-платформа. Наступний етап — це сервіси розсилки листів, Viber, push-повідомлення та SMS. Бажано, щоб це все було в одному місці.

Комплексний email-маркетинг використовують переважно великі та структурні компанії, в яких є відповідальний департамент. 

Далі ці технологічні рішення повинні розробити, схематизувати, інтегрувати та запустити професійні люди. Наголошу на слові професійні, бо якщо ваш сайт курує системний адміністратор, діла не буде. Відповідно сучасні технологічні інтеграції чи системи коштують дорого, а команда налаштування може бути ще дорожчою, ніж сам софт.

Навіть після налаштування часткова робота продовжиться. В першу чергу відділу маркетингу, який повинен продумати, як використовувати даний канал комунікації, а програмісти — дороблювати функціонал під запит.

Через ці фактори комплексний email-маркетинг використовують переважно великі та структурні компанії, в яких є відповідальний департамент. Але це не значить, що для вас двері зачинені. Я рекомендую інтегрувати лише часткові рішення з email-маркетинг, які будуть дешеві та ефективні. Наприклад, автоматизуйте поштовий лист з промокодом клієнту — 10% знижки на наступну покупку при замовленні з сайту. Класика — відправляти SMS з персональним дисконтом до дня народження. Далі ви можете ускладнювати тригерні процеси та канали комунікації в залежності від ресурсів та часу. 

Навіть у 2023 році email-маркетинг все ще актуальний та може допомгти вашому бізнесу збільшити продажі, привабити нових клієнтів, а постійних зробити ще лояльнішими. 

1729