Еволюція брифу: як клієнт та агентство стають партнерами

Дмитро Катрич, Business Development Director рекламно-комунікаційного холдингу NCG та CEO Nostra Media

Ще п'ять-шість років тому у брифах повсюдно зустрічалося завдання «наростити знання». Наразі ж воно вже чітко прив'язане до бізнес-KPI. Постійна та доступна профільна освіта, посилена пандемією економічна криза робить нас усіх учасниками позитивної та захоплюючої історії під назвою «партнерські взаємини». Дмитро Катрич, Business Development Director рекламно-комунікаційного холдингу NCG та CEO Nostra Media, знає, що агентство і клієнт у них – переможці, і пояснює чому. 

Від медіаплану до планування інвестицій 

NCG є українським холдингом, і це означає, що ми покладаємося лише на наші напрацьовані експертні знання, співпрацюючи з клієнтами, більша частина з яких такі ж українські компанії, як і наша, й розвивають бізнес в Україні та за її межами. 

З нашої співпраці ми можемо зробити однозначний висновок: усі наші клієнти зацікавлені у партнерських стосунках. За таких стосунків всі залучаються до досягнення високих результатів, тому будь-який запит клієнта в процесі може змінюватися під оптимальне співвідношення «витрати/результат». Наприклад, ми допомагаємо клієнту не просто купити 3,5 тисячі рейтингів, ми занурюємося в бізнес, контекст ринку, конкурентне середовище, аналізуємо потенціал розвитку категорії та величезну кількість інших факторів, а потім рекомендуємо ту рекламну активність, яка буде ефективною передусім з точки зору розвитку бізнесу, зростання продажів та прибутку наших партнерів. Коли агентство дає рекомендації, які дозволяють наростити продажі та оптимізувати інвестиції, воно вже виступає партнером.

Ми бачимо і відчуваємо, що у компаній зміщується фокус із закупівлі медіа на бізнес-взаємодію, де баінг сам собою перестає бути цінністю. Адже ще недавно можна було почути: «У мене є мільйон, дайте мені розміщення та максимально оптимізуйте медіаплан». Зараз клієнтам потрібна не просто оптимізація медіаплану, і навіть не сам медіаплан, – потрібна прив'язка кожної активності до конкретних результатів. Такий вигляд має перехід від рівня «клієнт–агентство» до «партнер–партнер». В цьому партнерстві найважливішим є те, що клієнт готовий ділитись своїми бізнес-результатами, історичними даними, надавати максимально розгорнуту інформацію щодо продажів та підключення нових клієнтів до своєї бази, всього того, що допоможе проаналізувати дані та надати рекомендації щодо ефективного інвестування.

Прикладом ефективної співпраці стала наша робота з лідером алкогольного ринку Bayadera Group. NCG розпочав співпрацю з Bayadera Group у 2017 році з низкою брендів компанії DIAGEO. А з 2021 року ми допомагаємо розвивати горілчані бренди «Козацька рада», «Хлібний Дар», а також запустили разом на український ринок новинку – горілку «Вакцина». Саме такі партнери формують виклики, які дозволяють нам розвиватися разом як єдиній команді.

Докладніше про те, як найбільший алкогольний холдинг України обирає партнерів, можна дізнатися з нашого відеопроекту «Двоє в каное, не враховуючи бюджету». У ньому директор горілчаного напрямку Bayadera Group Олександр Пономарчук ділиться ключовими принципами підбору партнерів та секретами, на яких побудовано успішні проекти. 

Більше даних – краще рішення

У конкурентній боротьбі, що посилюється, аби рухатися вперед, необхідно постійно розвиватися і розвивати свої команди. Так профільні підрозділи набираються досвіду в маркетингу, рекламі та бізнесі. Клієнти стають освіченішими, розуміння того, що необхідно ділитися даними зі своїми партнерами, стає природним. На основі даних ми можемо робити набагато більше. «Надайте нам дані – і ми знайдемо ефективні рішення» – ось девіз сучасного рекламного бізнесу.

Є ще одна вагома причина прискорення перетворення стосунків «клієнт–агентство» на партнерські. Під впливом коронакризи кількість грошей у одних компаніях значно зменшилася, а в інших навпаки – вільні кошти значно зросли, але і в першому, і в другому випадку кожна копійка, пенс чи цент підраховуються більш ретельно. На даний момент можна констатувати, що поняття «мінімальне вкладення» вже зникло, всі вкладення розглядаються як інвестиційні, а агентство керує не рекламним бюджетом, а інвестиціями у розвиток бізнесу.

Як наслідок, партнерство забезпечує всім впевненість у досягненні результатів, заощаджує час і дозволяє швидше досягати цілей. Адже партнерство – це пошук нових рішень та їх спільне впровадження, що підвищує ефективність бізнесу на кожному етапі його розвитку.

1373