Фотосток: як використовувати легальні матеріали в SMM і не потрапити до антикейсів

Зображення зі стокових джерел у контенті брендів нещодавно стали вже чи не індикатором низького рівня SMM. Агенція вищого від середнього рівня за будь-якої нагоди пропонує клієнтові крафтовий контент. При цьому є значна частка компаній, і національних, і міжнародних, що не готові до 100%-во унікального візуального контенту — через бюджети, складний процес погодження та з інших причин, аж до естетичних уподобань того чи іншого бренд-менеджера.

Як добирають контент для соцмереж такі бренди, що вдається у результаті та як виправити ситуацію, не виходячи за рамки бюджету на маркетинг? Досвідом поділилася контент-команда агенції Sasquatch Digital.

Клони

А що, власне, не так із фотографіями зі стоків? Якісні, яскраві, різноманітні за сюжетами — бери будь-яку! Та річ у тім, що абсолютно у всіх брендів та агенцій — однаковий доступ до стоків: отримати ексклюзив на певного автора фото чи модель складно. Тому й маємо дублі, які сприймаються вже як SMM-кліше.

Ось, наприклад, добірка від цілковито різних брендів і ТМ з однаковим обличчям.

University College Isle of Man      
Ambitions Personnel     
Virée Surprise         
HiveInvoice   
bodo.ua   
OMG JAX    

А що як те саме обличчя використовується в одній категорії, та ще й у ваших конкурентів? Теж не рідкість.

Nutricia Club  
Nestlé Baby    
Humana Ukraine   

Невдачі

Проте дублі моделей і клони дописів — це здебільшого проблема бренд-менеджерів. Звичайні люди не проводять порівняльний аналіз сторінок конкурентів. Хоча й неозброєним оком бачать недогляди дизайнерів, коли ті намагаються зі стокового фото зробити брендове.

Jaffa    
Ahmad Tea Ukraine         
Super KONTIK
Schwarzkopf     

Варіанти є

Та годі про сумне! Пошукаємо варіанти, як не відмовлятися від стокових фото, а створювати на їхній основі ефективний контент? Пропонуємо п’ятірку лайфхаків, які ми регулярно використовуємо в роботі з тими брендами, де не передбачено застосування крафтового контенту (з тих чи інших причин).

Фільтри

Наприклад, у Shutterstock є пошук за картинками, тож можна:

  • відсортувати окремо фото / вектор / ілюстрації;
  • обрати замість «релевантність» — «свіжі матеріали»;
  • задати орієнтацію: горизонтальна / вертикальна;
  • вказати основний колір фото;
  • зазначити етнічну приналежність;
  • уточнити вік і стать моделі;
  • відфільтрувати за кількістю людей у кадрі.

Ми зробили це все щодо частого запиту «mom and baby». І замість повторюваних отримали нові обличчя, що їх, найімовірніше, ще не встигли задіяти в комунікації інші бренди!

Адаптація за локацією

На великих стоках розміщують свої роботи автори з усього світу. Можна спробувати отримати фото з місцевим колоритом, обираючи відповідний фільтр у пошуку. Але навіщо позбавляти себе величезного обсягу контенту, якщо є змога його адаптувати відповідно до місцезнаходження?

Ми успішно «українізуємо» книги, інтер'єри, обкладинки паспортів, одяг моделей. Це нітрохи не складно і особливо добре працює, коли ми додаємо на фото максимально локальні деталі. Наприклад, змінюємо пейзаж за вікном з невизначеного на впізнаваний київський. Пересічна людина бачить щось знайоме, «пасхалочку», що впадає в очі, — ми отримуємо бажаний ефект!

Краєвид за вікном і плакат на стіні — наших рук справа.

Увага до деталей 

Продовжуємо тему роботи з деталями на шаблонному фото зі стоку! І тепер наш головний помічник — ключова палітра брендбуку або просто основний колір бренду. Не надто складно, що стосується власне реалізації, але діє безвідмовно: систематично перефарбовуємо одяг або предмети інтер'єру в потрібний відтінок — і контент сторінки вже має зібраніший та індивідуальніший вигляд.

Цим прийомом користуються, наприклад, дизайнери проєкту «Щедрий дар».

Найчастіше нас на фото цікавлять саме герої та їхні емоції, правда ж? Тому фон легко замінити фірмовим патерном — просто чистим кольором або градієнтом. Погляньте, як такі прийоми використовували раніше на сторінці «Люксоптики».

Анімація

Оживити ваші стокові фото у прямому сенсі допоможе анімація. Тільки не дивіться в бік імітації реального руху води, пари та інших кіноефектів. Результативніше тут спрацює анімоване накладення тексту або векторних зображень. Можливо, колаж із рухомих деталей або добре зроблене слайд-шоу.

Цей підхід використовує, наприклад, Borjomi.

Сюди можна додати й анімаційні ефекти. Скажімо, як у TOUS, дизайнери якого завдяки такому прийому урізноманітнюють матеріали з брендових зйомок.


Імплементація продукту

Від цього нікуди не втекти. Кожен бренд-менеджер мріє про охоплення та впізнаваність, тому не втрачаємо частоту контакту з аудиторією — додаємо продукт на віжуали, де його й близько не було. І робимо це ідеально органічно або... ніяк!

В імплементації важлива практична навичка. Наша дизайнерка Марія Павлова зібрала декілька порад для початківців.

  1. У роботі з пекшотами (фронтальним зображенням упаковки) за основу для віжуала доцільніше взяти флетлей. Це мінімізує витрачений час і зусилля, оскільки для створення об’єму може бути достатньо промальовування світла й тіні на упаковці, тіні, що падає, рефлексу на тлі, кольорокорекції упаковки і загальної композиції.
  2. 2. Обирайте фото з одним джерелом світла. Так вам буде простіше орієнтуватися, якої насиченості, напрямку й довжини намалювати тінь від об'єкта, який ви імплементуєте. А також — щодо освітлення самого об'єкта.
  3. 3. Якщо ви працюєте зі складнішим об'єктом, для якого не вдається підібрати фото з потрібним ракурсом, «вибудовуйте» кут зйомки самотужки. Один із варіантів рішення — частина поверхні, що виходить на передній план (наприклад, стільниця), ракурс якої співпадає з ракурсом вашого об'єкта.
  4. 4. Щоб освітлення на об'єктах, які ви додаєте на віжуал, мало органічний вигляд, промальовуйте його на сірій заливці. Технічно це схоже на створення карти висот для 3D. Це допомагає зосередитися на об'ємі складного об'єкта, не відволікаючись на його колір і текстуру. Промальовуйте основні тіні та світлі зони поверх сірого шару. Тоді вимкніть його і доопрацюйте освітлення.
  5. 5. Не забувайте й про кольорокорекцію. Оскільки фото зі стоків зазвичай вже оброблені, спробуйте «витягти» джерело до максимально реалістичного вигляду (як виглядало б фото до обробки). Потім імплементуйте продукт і виконайте кольорокорекцію готового віжуала.
Senior Designer агенції Sasquatch Digital Марія Павлова застосовувала всі ці методи, а також трохи магії, наприклад, із упаковками підгузків Libero.

А тепер бонус-трек! Ми зібрали найпопулярніших українських моделей фотостоків. Якщо працюєте з контентом трішки більше року, ви, безсумнівно, їх знаєте і неодноразово використовували в комунікації зображення цих красенів і красунь. Так-так, вони реальні.

Валентин Нестеренко       
Віктор Руденко                           
Олексій Лученко                     
Андрій Мурашкін        
Лера Марієнко
Діана Орлова     
Вʼячеслав Базько    
Анастасія Бистрієвська

Ну й навіть якщо всі улюблені моделі підуть зі стоків у фешн, агенція Sasquatch Digital не залишиться без контенту! Завітайте на нашу Instagram-сторінку — пересвідчіться особисто!

5110