GreenTech-2023: можливості та тенденції однієї з найважливіших індустрій

Щоб досягти глобальної мети очищення планети від вуглецевого забруднення, компанії мають мінімізувати власний CO2-слід. Це наріжний камінь сталого розвитку: для бізнесу екологічна безпека — більше, ніж відповідальний крок до збереження навколишнього середовища. Вона створює практичні переваги і підвищує привабливість компанії для потенційних працівників та клієнтів.

Попит на технології з нульовим викидом вуглецю стрімко зростає, прискорюючи розвиток галузі «зелених технологій» (GreenTech). Крім того, стійке зростання вимагає об’єднання зусиль стартапів-однодумців, технологічних компаній, корпорацій, регуляторів ринку та інвесторів задля значущих змін. Наш звіт про ринок GreenTech досліджує тенденції, можливості та перешкоди, які ще чекають галузь попереду.

Зоряний час екологічних стартапів

Індустрія GreenTech належить до секторів світової економіки, що стрімко зростають: лише на Crunchbase представлено понад 1500 «зелених» компаній. Попри відносну новизну, ця галузь залучила чималі інвестиції: у 2022 році лідери ринку отримали 31 млрд доларів, і 59 млрд надійшло до кліматичних організацій.

Текст на зображенні: Статистика GreenTech-компаній (Січень 2023)

Джерело: Crunchbase

Кількість компаній — Середній рік заснування — Загальне фінансування

GreenTech-компанії — GreenTech-стартапи — Європейські GreenTech-компанії — GreenTech-компанії ЄС — GreenTech-компанії, засновані жінками

*Компанії і стартапи, географічно розташовані у Європі

*Компанії і стартапи з головними офісами у Європейському Союзі   

Стрімке зростання галузі зумовлене гострою потребою масштабувати сталі технології для досягнення світових кліматичних цілей. Враховуючи, що 82 стартапи-єдинороги зі сфери ClimateTech уже оцінені в понад 180 млрд доларів, можна стверджувати, що попит на сталі технології зростає. Світ рухається до більш екологічного майбутнього, тому вплив GreenTech буде тільки посилюватися, сприяючи появі наступного покоління «зелених» єдинорогів і декарогів.

Розвиток CleanTech: висновки цьогорічного аналізу

Драйвери ринку. Кілька ключових факторів впливають на зростання ринку GreenTech:

Виклики. Зростання ринку GreenTech стримується повільним впровадженням законодавства у галузі чистої енергії. Крім того, його гальмує необхідність чітких регулювань і правил для залучення інвестицій. Черговою перешкодою є перемінність постачання енергії з відновлюваних джерел і той факт, що сучасна інфраструктура не до кінця готова до їх використання.

Стримують розвиток GreenTech і глобальна проблема повільного затвердження проєктів та високі капітальні витрати на їх розгортання. Врешті-решт, галузь відчуває брак кадрів і потребує більше спеціалізованих рішень щодо унікальних екологічних проблем.

Тенденції ринку CleanTech. Згідно прогнозам, у 2023 році найбільший вплив матимуть наступні інноваційні напрямки:

  • Відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Вони можуть стати найбільш рентабельною формою виробництва електроенергії в усьому світі. Ймовірно, до 2050 року частка ВДЕ складе 80-90% загального виробництва електроенергії.
  • Низьковуглецеве будівництво: будівельна галузь все більше зосереджується на зменшенні викидів вуглецю.
  • Транспорт нового покоління: транспортний сектор запроваджує чисті технології, зокрема через електромобілі.
  • Інші тенденції охоплюють технології накопичення, використання і зберігання вуглецю (CCUS), прогрес виробництва акумуляторів і систем керування ними, технології кругової економіки, сталу автоматизацію, виробництво зеленого водню тощо.

«Зелена» трансформація крізь призму софту

Цифровізація і програмні технології мають вирішальне значення для стимулювання сталого розвитку бізнесу. 92% компаній планують позбутися викидів вуглецю до 2030 року, і софт відіграє головну роль у вимірюванні, зменшенні та оптимізації їхнього вуглецевого сліду.

Програмне забезпечення супроводжує інновації у сфері GreenTech на всіх рівнях: від збору й аналізу даних до виробництва енергії з відновлюваних джерел. Ось декілька прикладів позитивного впливу цифрових технологій на галузь:

  • Програмне забезпечення сприяє розгортанню та вдосконаленню відновлюваної енергетики у більших масштабах.
  • Спеціалізовані програмні рішення стимулюють динамічний розвиток галузі.
  • Удосконалення технологій сприяє зменшенню споживання викопного палива та допомагає «зеленим» енерготрейдерам укладати більш вигідні контракти.
  • Підвищення прозорості операцій та використання існуючих технологій допомагають світові рухатись в бік вуглецевої нейтральності.


Сталість розробки і «зелений» софт

Цифрова ера принесла екологічні інновації, але також створила нові виклики. За незалежними оцінками, до 2040 року галузь інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) відповідатиме за 14% світових викидів вуглецію. При цьому самі лише дата-центри споживають приблизно 2% світової електроенергії.

Для втілення позитивних змін, розробники програмного забезпечення мають від початку і до кінця віддавати пріоритет сталості. Приймаючи усвідомлені рішення щодо коду, архітектури та інших елементів, фахівці можуть створювати програми, які не тільки є екологічно безпечними за рахунок зменшення викидів вуглецю, але також пропонують покращену взаємодію з користувачем і нижчі витрати на розробку.

Збільшення позитивного впливу через стратегічні IT-партнерства

Пошук надійного партнера для розбудови команди розробників — головний чинник на шляху до успіху у GreenTech-секторі. Тому під час відбору потенційних кандидатів доцільно зосередитися на їхніх технічних навичках і цінностях — інакше не забезпечити продуктивну і тривалу співпрацю, що сприятиме розвитку вашого бізнесу. Щоб зробити правильний вибір, враховуйте ключові моменти:

Релевантна експертиза: шукайте партнера із рівнем розробників, спектром технологій і крос-доменними компетенціями, які відповідають вашим потребам.

Модель співпраці: віддалена робота або модель виділеної команди стають все більш популярними серед GreenTech-стартапів. Важливо, щоб побудова команди була достатньо гнучкою, якщо вам треба швидше отримати результат або ви хочете протестувати співпрацю, перш ніж брати на себе довгострокові зобов’язання.

Підхід до сталого розвитку: співробітництво з партнером, який поділяє вашу місію та цінності щодо sustainability, має вирішальне значення як для бізнесу, так і для цілей, орієнтованих на максимізацію позитивного впливу.

Завантажте повний текст звіту і дізнайтеся більше про вибір технологічного партнера, формування сталих команд і створення «зелених» цифрових продуктів. Ви отримаєте глибокий аналіз інвестиційної діяльності, передових технологій та останніх подій на ринку. 

2435