Йоганнес Іттен: класика дизайн-літератури. Читайте українською

Баугауз ― це школа, що виникла на початку 1920-х і змінила світ дизайну назавжди. Одним із засновників був архітектор Вальтер Ґропіус, який прагнув забезпечити ґрунтовну освіту для обдарованих студентів. Сама ж назва школи Bauhaus – «будівельний дім» або ж «дім для будівництва» з’явилася тому, що Ґропіус вважав архітектуру найвищою формою мистецтва, а головною творчістю називав будівлі. До речі, самі учасники школи хотіли, аби назва школи завжди була написана з маленької літери: bauhaus і це було проявом бунтарства щодо норм німецької мови.

Перед тим, як розпочати навчання у Баугаузі, студенти мали пройти 6-ти місячний підготовчий курс Vorkurs, який розробив і курував художник і теоретик Йоганнес Іттен. Він був неординарною особою, прихильником духовного руху «Маздазнан», пропагував вегетаріанство, здоровий спосіб життя та орієнтацію на саморозвиток.

Хто такий Йоганнес Іттен?

Швейцарський експресіоніст, художник, дизайнер, викладач, письменник і теоретик мистецтва.

Він був чудовим педагогом, який підтримував та розвивав таланти студентів. Воркурс Іттена започаткував методики, які залишаються ключовими у викладанні художніх шкіл сьогодні. Він концентрується на заохоченні до самовираження та експериментування з матеріалами та техніками. Іттен заохочував студентів сприймати містику як частину їхньої мистецької практики. Він навчав медитації та дихальних вправ, а також гімнастичних процедур, які були розроблені для максимального розвитку творчості. Він прагнув подолати старі підходи до навчання художників, розвивати в них навички вільного володіння формою і кольором як основними універсальними інструментами образотворчого мистецтва.

Йоганнес Іттен

Підручники Іттена написані у дусі нової доби, у них автор намагався допомогти учням знайти свій художній голос. У передмові до підручника «Наука дизайну та форми» Йоганнес Іттен пише: «Навчання, до якого прагне учень під впливом свого захоплення, — дещо протилежне до того, на що спроможні методично продумані уроки. Серед моїх учнів найкращими виявилися ті, хто обрав для себе власний, інший шлях завдяки своїй інтуїції».

У той час як інші школи змушували копіювати роботи старих майстрів, Іттен шанував індивідуальність. Він організував навчання на базі основних кольорів і форм. Студенти ліпили первісні геометричні форми з різних матеріалів, щоб на практиці відчути, що таке баланс, лінії, субстанції. А в кінці учнів чекала авторська робота, яка мала розкрити творче бачення митця і володіння основами. Крім цього Іттен навчав ремесел: від палітурної справи до ткацтва.

Також Йоганнес Іттен розробив складну теорію кольору і став автором кольорового кола, яке дизайнери використовують і донині. Він розробив систему, яка пов'язувала колірні палітри з типами людей і порами року. Його робота над кольоровими контрастами, яка характеризувала сім різних типів порівнянь, була важливою для розвитку оп-арту і також вплинула на палітри, розроблені косметичними компаніями наприкінці ХХ століття.

Відповідно до теорії Іттена, всі кольори діляться на дві базові групи: хроматичні (всі спектральні кольори: червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий, пурпуровий зі всіма відтінками й переходами) і ахроматичні (білий, чорний і всі відтінки сірого кольору). Особливості цих колірних відносин допомагають зрозуміти 7 типів контрастів. Хоча теорія кольору Іттена стала постулатом для дизайнерів, сам же автор не був ультимативним. Він давав своїм учням свободу. У передмові до книги «Мистецтво кольору» він спонукає покладатися на інтуїцію: «Чи існують для митця беззаперечні закони кольору і його правила, — чи, може, естетична оцінка кольору є лише вираженням суб’єктивної думки? Мої учні часто ставили мені це запитання, і кожного разу я відповідав так: "Якщо ви, самі цього не знаючи, можете створити шедевр із використанням кольору, то вам не потрібно нічого знати про ці закони. Якщо ж вам не вдається створити шедевр, нічого не знаючи про закони кольору, то треба працювати над знаннями"».

Обидва підручники Йоганнеса Іттена видані українською у видавництві ArtHuss. «Наука дизайну та форми» — вступний курс, який Іттен викладав у Баугаузі та інших школах вийшла друком минулого року. А «Мистецтво кольору» вже можна придбати за попереднім замовленням зі знижкою.

Авторка тексту: Валерія Пінчук

  • Підтримайте українські видавництва. Купуйте книги Йоганнеса Іттена українською на сайті видавництва ArtHuss.
  • Отримайте гарантовану знижку 15% за промокодом cases
3148