Кінець епохи раціональності

Марет Схеффер та його команда провели дослідження “Злет і падіння раціональності в мові”. За допомогою Google nGram Viewer вони провели контент-аналіз мільйонів книг англійською та іспанською мовами, що були опубліковані у період з 1850-го до 2019-го року. Простою мовою — вони рахували слова, які вказують чи на логічне розмірковування чи на інтуїтивне розуміння.

Статистика показує, що в 1980-му частота раціональних слів почала знижуватися. Натомість емоційно забарвлені слова, такі як “відчувати”, “вірити” почала зростати. Отже епоха раціональності закінчилася.

З появою соціальних мереж у 2007-го гуманітарний тренд ірраціональності доповнився новою тенденцією — з’явилося більше слів, що апелюють до власного досвіду на противагу словам, що описують колективно визнані істини.

Що це означає для комунікацій в медіа:

Гуманітарний тренд ірраціональності впливає на те, що факти не працюють в якості інструменту для переконань. Надто коли йдеться про політику та моральні категорії.

А чим же тоді переконувати?

Довести істинність своєї позиції можливо тільки апелюючи до власного досвіду. І найкраще, коли цей досвід пов’язаний із заподіянням особистої шкоди. (джерело 1; джерело 2)

Тобто для людей суб’єктивні враження є більш істинними, аніж об’єктивні факти.

Що робити

  1. Відповідально ставитися до того, що ми говоримо від імені нашого бренду. Словом генерувати екологічно чистий контент.
  2. Виробляти в дітей звичку правильно взаємодіяти з контентом. Наприклад вже з 2016-го у Фінляндії з дитячого садочка люди засвоюють факт-чекінг.
  3. Розповідайте історії про своїх людей (про вашу цільову аудиторію).
  4. Важкі, складні речі пояснюйте за допомогою метафор, що задіюють знайомі та прості асоціації. 
  5. Практикуйте корпоративну соціальну відповідальність свого бізнесу. Саме тут ви можете діяти ірраціонально і матимете безліч персональних історій із заподіянням особистої шкоди. Більше того, ваш бренд стане тим героєм, який рятує людей у їхніх складних ситуаціях.
510