Комедійний сторітеллінг та жарти у текстаx: як пожвавити комунікацію

У лютому я нарешті запустила Telegram-канал про комедійний сторітеллінг. Вже добряче накопичилось матеріалу, яким хотілося поділитися. Проте сталося не так, як мені гадалося. Бо люди приходили у пошуках механік та простеньких ідей для Reels. І не знаходили. І йшли собі геть (пам-парам-пам), псуючи мої нерви та статистику. 

Я й не одразу зрозуміла, що сторітеллінг раптом дорівнює Instagram, що гейміфікація – це туди ж. Бо вважаю це поняття набагато ширшим за канал. Навіть за канал з короткими відео:)

А що ж тоді сторітеллінг? Сторітеллінг - корисна комбінація психології, маркетингу та драматургії з власними правилами. Якщо говорити про бізнес, це «лагідний» спосіб підвищити лояльність споживачів до бренду та надихнути їх придбати товари або скористатися послугами компанії. 

Окей, сторітеллінг. Зрозуміло. А як ще можна пожвавити комунікацію? Як побудувати дорогоцінний емоційний зв'язок та показати, що наш герой - близька та зрозуміла людина? І, бажано, не через емоцію суму. Бо безсердечно «вичавити» з людини сльозу досить легко, а ти спробуй її розсміши.  

І ось тут в нагоді стане комедійний сторітеллінг.

Як ви вже зрозуміли, у цього жанру дві складові: комедія та історія.

Він набуває різних форм: виступів на сцені (стендапу), фільмів (комедій та сіткомів) та публікацій у соціальних мережах.

Крок за кроком на каналі ми розбираємо всі інструменти по запчастиночках, щоб вставляти жартець у розмову чи текст було так само легко, ніби з незнайомцем у коментарях посперечатись (чи дати безкоштовну пораду). 

Комедійна частина цього жанру складається з:

  • жартів та спостережень
  • setup та punchline

У драматургії маємо 6 опорних точок:

  • Герой (хто він такий? чим він схожий на мене або бісить?)
  • мета (чого він хоче досягти?)
  • ставка (що станеться, якщо мета не буде досягнута?)
  • перепони (що йому заважає?)
  • кульмінація
  • фінал 
Як на мене, комедійний сторітеллінг заслуговує серед вірального контенту топового місця. Нагадаю, що за версією Марка Х'юза - автора книги «Buzzmarketing: Get People to Talk About Your Stuff», існує 6 типів найрозповсюджуваніших публікацій:


1. Табу (Taboo)

Теми, що вважаються у суспільстві небажаними для обговорення, проте можуть бути досить популярними у певному ком'юніті чи соціальній групі. Секс, упередження, якісь дивакуваті традиції, що віджили своє та пильно охороняються, гумор нижче пояса. Все сюди. Стендап, як жанр, наприклад, часто використовує комбінацію буденного та табуйованого. 

2. Незвичний (Unusual)

Незвичайне необов’язково має бути абсолютно новим, воно просто має відрізнятись від звичного сприйняття, щоб справити враження. Це може бути, наприклад, інший кут зору чи поєднання двох вже існуючих тем. Згадайте сюжет «Відьмака» або оповідання Ніла Ґеймана. А ще краще – Майлі Сайрус з її «Flowers» 

3. Епатажний (Outrageous)

Може бути шокучим, а може – перевертати догори дригом весь попередній досвід та змінювати уявлення про життя. Це такий тип контенту, що будоражить: гніває чи хвилює, викликає інтерес. Якщо хочеться нагримати на ні в чому не винний екран смартфону «Що за…», знайте – перед вами вдалий епатаж.   

4. Веселий (Hilarious)

Переважно працює у парі, а то й у трійці з іншими видами. Важливо пам'ятати, з якої емоції ми жартуємо та яка наша мета. Спойлер: стібатись з пацієнтів чи дражнитись службі підтримці – ідея так собі. Більше про використання гумору для бізнесу та у власній справі розповідала ось тут

5. Примітний (Remarkable)

Один з найскладніших видів матеріалу, адже потребує поєднання креативності, сюжету та внутрішньої цінності для читача. Часто це історії власного досвіду, що мотивують та пом'якшують комусь ще один непростий день. Історії про те, як людина наважилась і отримала, врешті-решт, своє. І це зовсім не про «успєшний успєх»: вона падала, зневірялась, дула на розбиті колінця та рухалась далі до своєї мети.

6. Секрети (Secrets)

Чи мова тільки про якусь інноваційність? Зовсім ні. Мова йде про контент напрямку «How to», який ми із задоволенням зберігаємо, як завбачлива білочка горішки на зиму, а ще ділимось зі знайомими, щоб змінити на краще життя цих бідось.

Кожен із типів вірусного контенту тисне на свою свою кнопочку - емоцію. 

Власне, він тому й став віральним, бо знайшов емоційний відгук у аудиторії. А ще кажуть, що позитивний контент розповсюджується краще за негативний. Так само добре, як і публікації з практичною користю.

Гарний матеріал «заграє» одразу з 2-3 емоціями. Тож питання тільки у тому, які саме почуття ми хочемо викликати завдяки контенту.

Заради хвилювання новинні ресурси використовують ненависний, проте все ще працюючий клікбейт у заголовках. Ми ж можемо використати цю емоцію у розповідях про вирішення якоїсь проблеми, яка не дає середньостатичному менеджеру спати вночі.

Вірусності через емоцію гніву неважко досягти. Люди докладуть зусиль, щоб бути почутими та поділитись своєю думкою: вони будуть шерити та коментувати такий контент. Але чи купують у стані люті товари чи послуги? Чи варто «провокувати» людей на цю емоцію? Питання мети.

На заздрощі тихенько натискають всі ті, хто робить розбори більш успішних брендів чи фахівців. Звісно, зверху вони цнотливо прикриті користю та прагненням вловити секрет успіху.

Комедійний сторітеллінг полюбляє здивування та радість. Антропологи стверджують, що комічне – це така еволюційна штука «Очікували небезпеку, а тут, фух, склалося інакше – пронесло». Гарні історії завжди на часі, коли ми ділимось досвідом, розповідаємо просто про складне чи хочемо надихнути когось. Жанр не простий, але досить дієвий.

Чому б не спробувати себе у ньому.

Повертаючись до початку моєї історії, насправді не дуже важливо, який канал ти використовуєш. Важливо, чи вмієш ти створювати sharable content.

Доєднуйтесь. Тут говоримо, чи всі здатні жартувати, чим відрізняється комічне від смішного, що там із психологією гумору, гейміфікацією та методами захоплення уваги у відео та текстах.   

1443