Концентрат натхнення: як за рутиною продовжувати рости


«Важливо розпізнати, коли ви наближаєтеся до вигорання. Звертайте увагу на такі ознаки, як підвищена дратівливість, труднощі з концентрацією та відсутність мотивації. Коли ви починаєте помічати ці червоні прапорці, настав час зробити крок назад і переоцінити свій баланс між роботою та особистим життям», — Джейн Сміт, автор бестселерів і консультант із маркетингу.

Чи варто говорити, що в Україні проблема професійного вигорання є особливо помітною в умовах війни. А в професійному колі креативників це ще й пов’язано з нашаруванням рутинних завдань та підвищенню тривожності за майбутнє: чи буде в ньому місце таланту, творчості та прекрасному?

Талановиті працюють, щоб жити, а не навпаки

Згідно з дослідженнями останніх років люди творчих професій переносять культуру роботи в нову еру. Ця зміна визначається трьома вимогами їхніх роботодавців: по-перше, допомогти творчим працівникам зберегти здоровий баланс між роботою та особистим життям; по-друге, досягнути стабільності у своєму професійному житті; і, нарешті, дбати про своє психічне здоров’я, уникати надмірних стресів.

Разом із тим звіт Ideas Report, проведений компанією WeTransfer, вказує на те, що багато творчих професіоналів перевантажені роботою, отримують недостатню оплату та хвилюються за своє фінансове майбутнє. Приблизно 75 % креативників відчувають велику втому та невпевненість у собі в наш час.

В Україні серед креативників прослідковується така ж тенденція: адже краще взяти два проєкти, ніж один, бо завтра може не бути жодного, або ж навпаки навантаження зростає через те, що відбувся відтік спеціалістів у Європу та інші країни.

Тривожність зростає не лише через питання фінансової стабільності, але й через розвиток різноманітних програм штучного інтелекту. За останній рік індустрію сколихнула хвиля стурбованості через втрату робочих місць та замовлень, питання авторських прав тощо.

На іншому боці рингу ж натомість затверджується думка про те, що варто звернути увагу на власне життя: на часі здійснення мрій, провести більше часу з рідними, попіклуватися про себе або займатися саме тим, що до вподоби.

Що кажуть креативники

То що ж обрати і як не втратити за рутиною та емоційним вигоранням іскру свого таланту, — запитали в директорки креативної студії Думи Тоню Кузьміч.

Чи стикалася ти з вигоранням або залипанням у рутину у своєму творчому житті за останній рік? Що робиш у таких випадках?

« Важливо навчитися відрізняти паузу від вигорання. Під час паузи я віддаю перевагу активному відновленню, такому як заняття спортом або медитація, що допомагає очистити розум та зберегти енергію для подальших творчих інсайтів.

Які методи мотивації чи підтримки ти використовуєш, коли помічаєш у команді людину, що вигоріли чи знаходиться в стані постійної рутини?

« Я вважаю, що важливо будувати сприятливу атмосферу в команді, де кожен відчуває підтримку та можливість виражати свої ідеї. Я активно працюю над створенням відкритого середовища, де можна ділитися інсайтами та навчатися один у одного.
Я використовую індивідуальний підхід до кожного члена команди, надаючи підтримку та мотивацію відповідно до їхніх потреб та ситуації. Іноді це може бути особисте спілкування, похвала за досягнення або навіть допомога у вирішенні особистих проблем, які можуть впливати на їхню творчу продуктивність.

Залишаємо 5 нетипових порад, щоб не залипати в рутину та вигорання

План для творчого спаду.

Ніхто не казав, що потрібно займатися творчістю щодня. Просто зробіть щось інше. Не змушуйте себе бути креативними, коли ви не в настрої. Пам’ятайте, що ви втомлені та незацікавлені недаремно — вам потрібен відпочинок, тож ви можете взяти його. Подрімайте, займайтеся спортом, медитуйте, готуйте ситну їжу, проведіть трохи часу з родиною та друзями, візьміть відпустку або робіть будь-що, що допоможе вам відчути спокій. Запишіть в улюлений нотатник конкретні дії, які ви будете робити, якщо натхнення нема і треба відпочити — так у вас завжди буде план Б. А якщо в цей час треба таки здати проєкт? Що ж тоді план С — подумайте, хто в такий момент може допомогти з колег або що швидко наповнить вас — улюблене місце, кіно чи подвійний чизбургер із Мак))

Перемкни передачу.

Ні, ми не пропонуємо тобі покинути дизайн чи смм і пити працювати баристою… хоча? Впевнені, що ти — класний і цінний співробітник. Ти можеш звернутися до свого керівника з пропозицією перевести тебе на місяць скажімо до іншого підрозділу. Це може піти на користь, адже навіть якщо це щось споріднене, ти все одне перемкнеш свою увагу. Якщо ж дійсно відчуваєш сильну втому — то зміна сфери діяльності хоча б на кілька місяців може спрацювати! А повертатися буде цікавим новим професійним викликом!

Межі. Банально, але завжди працює.

Межі між роботою та особистим життям стають розмитими. Ми стаємо перевтомленими та виснаженими, коли забуваємо провести чітку межу між роботою та особистим життям. У таких випадках важливо навчитися говорити «ні», навіть якщо ти сам собі начальник, або працюєш на ремоуті.

Уникай відповідей на електронні листи у вихідні або після 19:00, плануй відпустку, і за потреби, налаштуй автовідповідачі поза офісом. Відключись від соціальних мереж на ніч і дай собі час абсолютно нічого не робити.

Тримай ворога близько.

Якщо переймаєшся, що ШІ відбере в тебе роботу, і тому купив ще 10 курсів і взяв 5 проєктів, ось тобі лайфхак — подружися із ШІ. По-перше, він класно виконує саме рутинну роботу, а ти в заощаджений час можеш творити. По-друге, іноді саме під час роботи з допоміжними програмами виникають ідеї текстів, дизайнів тощо. Просто дивишся, що там нагенерив чатGPT чи Midjorney і такий — ну блін, дивись, зараз я покажу тобі як треба)

Лінуйся.

Так, ти почув правильно. Насправді, дуже часто вигорання і буває від того, що ми боїмося здатися лінивими, непродуктивними, некорисними команді. Але яка користь від того, що використавши всі ресурси — ти через пів року звільнишся? Тому, якщо раптом сьогодні середа — згадай, що вона маленька п’ятниця. Зроби маленький вихідний і виконай необхідний мінімум. Такі дні «мінімальних задач» можна робити час від часу, щоб мати додатковий час на відпочинок та зниження рівня тривожності. Подивись пункт 1 і зроби те, що тебе наповнює — і вперед до нових класних творчих ідей!

Ми в Думах піклуємося про кожного нашого талантика, щоб завжди бути в ресурсі створити для вас найкращий креатив!

А отримати більше підтримки та корисних порад можна як завжди підписавшись на Щоденник креативника)

1093