Контекстна vs банерна реклама: що вибрати

Якщо ви прагнете швидкого розвитку бізнесу та стрімкого зростання продажів, без реклами в Інтернеті не обійтися. Але важливо вибрати найефективніший інструмент, щоб не витратити бюджет даремно. Серед усіх маркетингових інструментів найшвидший і найпомітніший ефект мають контекстна реклама та банерна. Кожна з них має свої переваги та недоліки, про які ми й поговоримо у цьому матеріалі.

Особливості банерної та контекстної реклами: чим вони відрізняються

Банерна або медійно-контекстна реклама – це оголошення, які відображаються на сайтах та соціальних мережах. Вони відповідають інтересам користувача, зазначеним у профілі соціальної мережі.

Основні переваги банерної реклами:

  • підвищення впізнаваності бренду за рахунок повсюдного розміщення;

  • широкі можливості налаштування реклами, зокрема ретаргетингу, забезпечують високу видимість.

Контекстна реклама – це оголошення, які відображаються у пошуковій видачі. Вони відповідають пошуковим запитам користувача в Інтернеті, тому дозволяють швидко охопити необхідну цільову аудиторію, а також сприяють потраплянню рекламованого ресурсу до ТОПу видачі за ключовими запитами. Розміщуючи контекстну рекламу, ви сплачуєте за кожен клік, проте витрати та покази оголошень легко контролювати в обліковому записі Google Ads.

Основні переваги контекстної реклами:

  • залучення якісного трафіку на сайт та збільшення конверсії завдяки цьому;

  • можливість не лише налаштовувати, а й контролювати роботу рекламної кампанії: покази та витрати, переходи та конверсії, стежити за реакцією аудиторії;
  • можливість налаштовувати бюджет, виділяючи певну суму на день на рекламу та встановлюючи кількість показів;
  • оплата за кліки, а не за покази, що забезпечує економію бюджету та вищу конверсію переходів;
  • мінімальний відсоток склікування – витрат бюджету на нецільові кліки по оголошенням.

Що підійде саме вам

Вибираючи найкращий маркетинговий інструмент, варто звернути увагу на певні фактори, які ми далі перерахуємо.

  1. Популярність ключових запитів, за якими ви плануєте просуватися. Використовуйте сервіси аналітики, щоб зрозуміти, чи потрібні товари та послуги, які ви пропонуєте, і наскільки популярні пов'язані з ними ключові запити. Якщо релевантні вашій ніші запити є досить популярними, можна почати з контекстної реклами.

  2. Популярність бренду. Якщо ви недавно вийшли на ринок і прагнете підвищити впізнаваність бренду – варто запустити банерну рекламну кампанію. Якщо бренд відомий, можна переходити до контекстних оголошень.
  3. Тип послуги/продукту. Банерна реклама в Інтернеті підходить для недорогих продуктів масового попиту, які купуються спонтанно, тоді як контекстна буде доречна у разі просування більш дорогих та складних послуг та продуктів.
  4. Мобільні користувачі. У цьому сегменті цільової аудиторії більш високу ефективність показує контекстна реклама, оскільки мобільні користувачі схильні клікати на перші оголошення в пошуковій видачі.

Залежно від ніші бізнесу та завдань, можна використовувати обидва канали, грамотно їх комбінуючи або чергуючи, або зупинитися лише на одному, який більше підходить на даному етапі.

876