Критика від засновника Ethereum і початок бичачого ринку: розповідаємо про торгову модель Stock-to-Flow

Нещодавно авторитетний аналітик PlanB повідомив про початок періоду FOMO – бичачого ринку – на основі індикаторів власної торгової моделі Stock-to-Flow.

"Фаза накопичення закінчилася: більше немає легких можливостей для купівлі на стабільних і повільно зростаючих ринках", - написав PlanB на своїй сторінці в X (раніше: Twitter).

На думку інвестора, ринок увійде в 10-місячний FOMO-період із "екстремальними ціновими скачками в поєднанні з багаторазовими падіннями на 30%".

Раніше PlanB стверджував, що після халвінгу Біткоїн стане дефіцитнішим за золото і нерухомість. Таке припущення також ґрунтувалося на стратегії Stock-to-Flow.

Що таке модель Stock-to-Flow, чи вказує вона на початок бичачого ринку, і чому її критикує засновник Ethereum – у сьогоднішньому довгочиті.


Що таке Stock-to-Flow

Модель Stock-to-Flow (S2F) прогнозує вартість Біткоїна на основі співвідношення запасу до видобутку (SF). Її основна ідея – довести, що ціна товару зросте через дефіцит.

Хто створив Stock-to-Flow?

Автор Stock-to-Flow – анонімний інвестор PlanB – створив модель на основі своїх розрахунків для дорогоцінних металів, таких як срібло та золото. Уперше її було представлено в статті "Моделювання вартості біткоїна з урахуванням дефіциту".

Що стосується PlanB, то сам він позиціонує себе як інституційного інвестора з 25-річним досвідом роботи у основному у сфері фінансів і права. В одній зі статей трейдер згадує, що мав справу з багатомільярдними активами. Так чи інакше, особа PlanB залишається невідомою.

Як працює Stock-to-Flow

Модель ґрунтується на ідеї аналітика Ніка Сабо про те, що постійний дефіцит дорогоцінних металів і предметів колекціонування пов'язаний із собівартістю виробництва. Згодом PlanB екстраполював таку закономірність на Біткоїн.

SF, ключова метрика Stock-to-Flow, розраховується як відношення запасу активу до притоку – величини, зворотною до зростання пропозиції. Запас дорівнює повному обсягу резервів, а приток – річному обсягу видобутку або виробництва.

Сировинні товари з низьким рівнем SF, як-от чорні метали та вичерпні копалини, не є рідкісними. Якщо ціни на них зростуть, виробники просто суттєво збільшать виробництво і ліквідують дефіцит. Для рідкісних об'єктів з високим рівнем SF такий самий підхід вимагає більших витрат і ресурсного потенціалу.

Станом на час написання матеріалу, SF для Біткоїна становить 56,9 на 10-денному таймфреймі і 55,5 на 463-денному таймфреймі. Приток коштів визначається винагородою за блок, яка скоро зменшиться на тлі майбутнього халвінгу.

Як розуміти графік Stock-to-Flow

Графічне вираження моделі Stock-to-Flow. Джерело: Modeling Bitcoin Value With Scarcity | Блог PlanB на Medium

Графік Stock-to-Flow використовує логарифмічну шкалу зі значеннями від $10 000 до $100 мільярдів. Час до наступного халвінгу візуалізовано за допомогою кольорового градієнта. Темно-синій колір відповідає місяцю, у якому відбувся халвінг, а червоний – наступному місяцю.

Раніше за допомогою моделі PlanB вдало передбачив, що після халвінгу 2020 року ринкова капіталізація Біткоїна становитиме $1 трлн, а його ціна перевищить $55 000.

Торговий індикатор Stock-to-Flow Deflection

Зрештою, трейдерська спільнота винайшла індикатор Stock-to-Flow Deflection (відхилення запасу від потоку). Він відображає співвідношення між фактичною ціною Біткоїна та його вартістю, розрахованою за допомогою моделі SF.

Індикатор працює наступним чином: якщо Stock-to-Flow Deflection набуває значення менше одиниці, це сигналізує про те, що Біткоїн недооцінений. І навпаки, якщо параметр перевищує одиницю, це вказує на переоціненість криптовалюти.

Деякі трейдери використовують Stock-to-Flow Deflection для купівлі Біткоїна, якщо його вартість нижча за прогнозовану, і відкривають шорт-позиції, коли криптовалюта переоцінена.

Чому Stock-to-Flow критикують

З моменту появи моделі вона так і не змогла закріпитися в стратегіях трейдерів на глобальному рівні.

Ніко Кордейро, головний інвестиційний директор і керівник фонду Strix Leviathan, вважає, що "точність моделі, ймовірно, буде приблизно такою ж успішною в прогнозуванні майбутньої ціни біткоїна, як точність астрологічних моделей минулого в прогнозуванні фінансових показників".

Він стверджує, що кореляція моделі з ринковою капіталізацією грошових активів (наприклад, золота і срібла) в доларах США є безпідставною і йде врозріз з траєкторією Біткоїна.

"Це стає цілком очевидним, якщо розширити модель на найближче майбутнє. До 2045 року, за оцінками моделі, кожен Біткоїн коштуватиме $235 000 000 000", - пише Ніко Кордейро для Coindesk.

Кордейро також критикує наївне застосування лінійної регресії, що призводить до високої ймовірності того, що певний дослідник знайде саме "хороші" статистичні результати.

"Дослідники зазвичай недооцінюють, наскільки часто такі методи призводять до помилкових результатів. І особливо в цій ситуації, коли існує великий ступінь свободи для того, щоб випадкові дані відповідали конкретному результату".

Аналітик також відзначає некоректне застосування "дефіциту" як поняття та метрики в моделі. Зокрема, PlanB використовує "дефіцит" для опису темпів зростання пропозиції активу або нового видобутку, що вимірюється метрикою SF. Це передбачає, що збільшення пропозиції знижує ціну через посилення тиску з боку виробників і навпаки, натомість це не має нічого спільного з реальністю.

Модель Stock-to-Flow зазнала критики і від Віталіка Бутеріна. Засновник мережі Ethereum зазначив, що "фінансові моделі, які дають людям помилкове відчуття впевненості", є "шкідливими і заслуговують на всі ті насмішки, які вони отримують".

Заява з'явилася у відповідь на відгук аналітика під нікнеймом Sassal.eth про Stock-to-Flow, який назвав модель "гопіумним сміттям" і "грандіозним провалом".

Гопіум (англ. hopium) – сленговий термін, який використовується для висміювання сліпої надії та/або оптимізму. Походить від поєднання слів “hope” – “надія” та “opium” – “опіум”. Словом “гопіум” іноді називають вигаданий “наркотик”, який “уживають”, щоб отримати надію на щось добре.

Варто зазначити, що Stock-to-Flow, як і будь-яка інша модель ринкового аналізу, не враховує фундаментальні або суміжні фактори. Натомість в інформаційному суспільстві ринок є залежним від них.

Так, прийняття Bitcoin ETF, або, імовірно, крос-ланцюгова колаборація між WhiteBIT і протоколом NEAR, яка передбачає збільшення активності видобутку токенів HOT і використання USDT/USDC, можуть спричинити більш значний вплив на криптовалюту і, отже, відобразитися на графіку.

Чи залишатиметься модель Stock-to-Flow актуальною в майбутньому

Використовуючи модель Stock-to-Flow, PlanB вдалося вдало передбачити зростання Біткоїна до $55 000.

Більше того, оригінальна модель була вдосконалена, але все ще не може бути використана для інших активів, окрім криптовалюти.

Автор Stock-to-Flow і його послідовники згодні з тим, що експоненціальне зростання ціни біткоїна зупиниться, і модель може бути менш актуальною в майбутньому. Тим не менш, PlanB все ще притримується думки, що вартість Біткоїна зростатиме через його недооціненість і дефіцит. 

267