Куди продавати українському бізнесу? Покроковий алгоритм вибору міжнародного ринку

До війни більшість українських підприємців були орієнтовані на внутрішній ринок та через війну обсяги продажу значно знизилися. Тому зараз важливо визначити альтернативні майданчики для розвитку бізнесу за поточних умов. В рамках проєкту UA business.global на основі інформації від експертів підготували інструкцію, яка допоможе правильно обрати цільовий ринок за кордоном.

Визначаємо продукт для експорту

Часта помилка, якої припускаються більшість підприємців – намагатися вивести на закордонний ринок відразу всю продуктову лінійку. Але для кожного продукту, навіть схожого сектору, потрібна своя стратегія адаптації під ринок (зміна упаковки, маркування тощо). Тому спочатку варто сконцентруватися на одному продукті та визначити його код у Гармонізованій системі опису та кодування товарів (Harmonized Commodity Description and Coding System, HS).

Проводимо загальний аналіз країн

Обрати з десятків країн декілька варіантів, які будете досліджувати детальніше, допоможе аналіз загальних показників на міжнародному ресурсі International Trade Map:

  • імпорт
  • експорт
  • торговельний баланс
  • щорічний приріст
  • торгові мита

Також можна проаналізувати куди зараз Україна експортує продукт із таким кодом, як у вас. Де вже налагодженні торговельні зв'язки, де продукт має попит, в яких країнах конкуренція буде вищою, а в яких – ринок ще відносно вільний.

На основі аналізу цих даних ви зможете обрати ТОР 3-5 найбільш оптимальних країн для більш детального дослідження.

Катерина Дорошевська, бренд-стратег, ініціаторка проекту UA business.global

Досліджуємо профіль цільової країни

Аналіз країни проводиться залежно від особливостей продукту. Але спочатку досліджуємо макроекономічні показники країни, які будуть застосовуватись до будь-якого виду продукції. Це ВВП на душу населення та динаміка ВВП. Якщо в країні спостерігається загальне зростання, то зрозуміло, що і купівельна спроможність населення зростатиме. Ця інформація є у відкритому доступі – на ресурсах TAKE-PROFIT.ORG, World Bank, International Monetary Fund.

Також стане у нагоді аналіз сегментів ринку, смаків та уподобань жителів обраної країни – які є потреби, чи слідкують за трендами. Зверніть увагу і на демографічні критерії (кількість, динаміка, структура населення) з урахуванням сфери вашого продукту. Наприклад, якщо ви виробляєте дитячий одяг, варто проаналізувати критерії, що відображають кількість дітей від народження до 3 років. Знайти цю інформацію можна на ресурсах World Bank та Central Intelligence Agency.

Визначаємо наявність попиту

Наступні критерії – обсяг імпорту товару та обсяг споживання за останній рік. Ці показники дозволяють визначити, чи збільшується попит на вашу продукцію та за яких умов. Тут орієнтуємось на особливості конкретного продукту. Наприклад, якщо компанія виробляє стічні труби, аналізуємо кількість опадів за конкретний період у країні. Ці фактори можуть збільшувати попит на продукцію. Всю цю інформацію шукаємо у секторальних виданнях, національних статистичних ресурсах, міжнародних базах даних (Statista, Nielsen).

Аналізуємо конкурентів

Розробка маркетингової стратегії товару потребує аналізу компаній конкурентів. Правильна оцінка конкурентного середовища дозволить сформувати перевагу продукту та обрати оптимальні канали комунікації. Як себе позиціонують конкуренти, їх слабкі та сильні сторони, де вони продають свій продукт, за якою ціною, чи вигідна для вас буде така вартість товару та інше? У вивченні цих питань також допоможуть секторальні видання.

Розбираємося з тарифними і нетарифними обмеженнями на ринку

До цих критеріїв належать бар'єри виходу на ринок: сертифікація, стандарти, тарифи, квоти, мито. Ці показники допоможуть зрозуміти, який саме пакет документів готуємо для виходу на ринок країни, які товари та в якій кількості ввозимо тощо. Ці дані можна проаналізувати на таких ресурсах, як macmap.org, Access2Market, органи сертифікації, Helpdesk.

Намічаємо логістичні шляхи

На цьому етапі дослідження визначаємо відстань від України до цільової країни. Звичайно, ті країни, що межують з Україною (наприклад, Польща чи Словаччина) будуть більш привабливими для експорту. Логістика у віддаленні країни (наприклад, США) буде затратнішою з точки зору грошей та часу.

Провівши повне дослідження та проаналізувавши всі дані, ви зможете обрати одну країну, на ринок якої виходитимете зі своїм продуктом.

2046