Зловісний сенс Lorem Ipsum

У багатьох макетах дизайну можна знайти загадкові фрази у текстових блоках. Приблизно такі:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...

Дизайнери вставляють цей текст у найрізноманітніші макети — вебсайти, постери, шаблони листівок. І рідко хто з них замислюється над змістом цього тексту. 

Багато хто вважає, що ніякого змісту там взагалі немає. Що це просто беззмістовна фраза.

Але мало хто з дизайнерів, що використовували цей текст у своїх макетах, знає, що він був написаний у століття, що передувало народженню Христа, товаришем того самого Брута, який «І ти Брут?». І йдеться там про зло…

І добро.

Про що ж врешті решт Lorem Ipsum

У мене для вас чудова новина — якщо вам коли-небудь доводилося отримувати макет дизайну з «рибою» Lorem Ipsum, можете казати друзям, що читали урикви Цицерона латиною.

Адже слова цієї «риби» (так називають наповнювальний текст) — це трохи спотворений фрагмент трактату Марка Туллія Цицерона «Про межі добра і зла», написаного у 45 році до нашої ери.

Марк Туллій Цицерон навряд чи міг уявити собі, що його думки будуть так активно використовуватися вебдизайнерами. Втім, як і сам вебдизайн, він теж навряд чи міг собі уявити.

Сама по собі фраза «Lorem Ipsum» не зовсім коректна, адже «Lorem» — це обірваний фрагмент слова Dolorem. А все речення, якому воно належить, пишеться так:

Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit …

Це перекладається приблизно так:

Ніхто не любить біль сам по собі, не шукає його і не хоче мати, просто тому що це біль...

Цей трактат Цицерона — дуже цікаве філософське міркування про суспільство, мораль, добро, зло, мудрість та побут римлян.

Нащо викривили слова Цицерона

В «Lorem Ipsum» змінено багато рядків. Щоб визначити походження тексту, свого часу довелося провести ціле дослідження. Спорідненість з трактатом Цицерона було виявлено в 1994 році журналом «Before & After».

Але навіщо комусь спотворювати слова Цицерона?

Річ у тім, що текст Lorem Ipsum — панграма. У перекладі з грецької це означає «всі букви». Українською такі тексти ще називають різнобуквицями. Їх навмисно роблять не надто осмисленими, щоб зміст не відвертав уваги від форми. Панграми містять у собі всі літери алфавіту, і їхнє завдання у тому й полягає — продемонструвати шрифт.

Є й інші панграми. Відома українська панграма:

Чуєш їх, доцю, га? Кумедна ж ти, прощайся без ґольфів!

А в англійській:

The quick brown fox jumps over the lazy dog.

Lorem Ipsum, безумовно, одна з найвідоміших панграм. І, згідно з численними джерелами, одна з найдавніших. Але чи так це?

Панграма, що сягає корінням в середньовіччя?

Відомий російський пропагандист та балабол Лєбєдєв у своєму Ководстві § 67 писав:

…Впервые этот текст был применен для набора шрифтовых образцов неизвестным печатником еще в XVI веке…

Аналогічна інформація наявна на сайті російської підтримки Microsoft:

Хоча фраза і безглузда, вона має давню історію. Фраза використовувалася друкарями протягом багатьох століть для демонстрації найбільш важливих особливостей своїх шрифтів. Вона використовувалася тому, що символи утворюють складні за міжсимвольними проміжками і за комбінаціями символів пари, які найкраще демонструють переваги даного начертання.

І трохи далі:

У шістнадцятому столітті друкарі поступово перетворили текст Цицерона в представлений приклад. Відтоді цей, схожий на латинський, текст став стандартом у друкарській промисловості для прикладів шрифтів і текстів. Перед появою електронних видавництв дизайнери імпровізували в роботі над макетами, зображаючи текст за допомогою хвилястих ліній. З появою самоклеючихся наліпок з надрукованим текстом «Lorem ipsum» з'явився більш реалістичний спосіб позначення розташування тексту на сторінці.

Ставитись до цих джерел можна з тою ж довірою, що й до російської Вікіпедії.

А знайти зразки використання «Lorem Ipsum» тими самими друкарями з 16-го, 17-го або навіть 18-го століть — нетривіальне завдання.

Можливо, тому що таких зразків ніколи не існувало?

Ілюстрація із прикладом використання Lorem Ipsum друкарями 16-го століття завантажується. Будь ласка, зачекайте.

Блог www.deepavdantage.com опублікував цікавий матеріал що історії текста Lorem Ipsum. 

Щоб розібратися в історії появи тексту, автор статті використав Google Ngram Viewer. Це такий пошуковий сервіс, що вміє будувати графіки частотності мовних одиниць на основі величезної кількості друкованих джерел, опублікованих з 16 століття та зібраних у Google Books.

Виявилося, що частота використання Lorem Ipsum до певного часу була незначною.

Виявилось, до 1970-х років цей текстовий фрагмент зустрічався нечасто, що може свідчити про хибність думки щодо використання тексту друкарями минулого.

Так, Lorem Ipsum дійсно використовувався як текст-заповнювач. Але вже у 20-му столітті. А однією з перших компаній, що використовувала цей текст в цій якості стала Letraset десь у 1960-х роках. Letraset виробляла листи зі шрифтами. З них можна було вирізати окремі літери та переносити потім на плакати або в макети дизайну.

І на відміну від згаданих вище зразків шрифтів друкарів давнини, зразки аркушів компанії Letraset з текстом-заповнювачем «Lorem Ipsum» збереглися.

Аркуш з фрагментами панграми «Lorem Ipsum» компанії Letraset.

Do-lorem ipsum

Що стосується перетворення Dolorem ipsum на Lorem Ipsum, воно, найімовірніше, сталося не в середні віки, а дещо пізніше.

Вірогідно, в 1914 році, коли в видавництві Loeb Classical Library вийшов трактат Цицерона з характерним перенесенням.

Сторінка 34 завершувалась фрагментом do-, а сторінка 35 як раз і починалась с lorem ipsum.

Історія тексту Lorem Ipsum цікава з багатьох причин. І одна з них полягає в тому, що джерела, в яких вона розповідається, суперечать одне одному. Навіть в авторитетних довідниках інформація може виявитися не зовсім точною.

Але, трохи перефразовуючи Цицерона: якщо мудрість досяжна, то до неї необхідно прагнути та застосовувати її в житті. Навіть якщо досягти її важко. Адже соромно відмовлятися від пошуків, коли предмет їх такий прекрасний.

21183