«Люксембург, Люксембург»: дискомфортні ситуації, відомі близнюки та дитячі травми

Сьогодні, 13 квітня, у всіх кінотеатрах країни виходить трагікомедія «Люксембург, Люксембург». Це другий повнометражний фільм Антоніо Лукіча після «Моїх думок тихих», в якому головні ролі зіграли близнюки та солісти гурту «Курган & Agregat», Раміл та Аміл Насірови.

Сюжет розгортається навколо двох братів, що живуть в місті Лубни на Полтавщині. Вони однакові зовні й абсолютно протилежні всередині. Можливо, вони б ніколи й не перетнулися, хіба що у поліційному відділку, якби не були братами. Проте вони мають спільне дитинство, спільну мама та спільного батька, якого багато років не бачили, а ще на них чекає спільна подорож до Люксембургу.

Що варто знати до перегляду?

🤌 світова прем’єра відбулася на Венеційському кінофестивалі у 2022 році, а українська — в смт Близнюки Харківської області — рідному селищі Аміла та Раміла, виконавців головних ролей;

🤌 головні ролі Лукіч запропонував хлопцям, коли вже мав готовий сценарій та прописаних персонажів, але під час фільмування брати разом з режисером часто імпровізували, додавали репліки та навіть іноді знімалися у власному одязі;

🤌 головні герої говорять суржиком — це також те, що привнесли у свої ролі близнюки, адже сценарій був написаний літературною українською мовою; режисер просив хлопців читати репліки зі сценарію, а в кадрі озвучувати думки своїми словами.

Паралелі з першим фільмом

Антоніо навмисне обрав тему «батько-син», бо мав власну сумну історію, яку втілив на екрані. В обох фільмах він розкриває проблему «батьків та дітей» із власного досвіду: у «Думках» розказує про дещо токсичні стосунки з мамою, а в «Люксембурзі» про втрачений зв'язок з батьком. 

До того ж в обох картинах він намагається помістити усіх героїв у максимально некомфортне становище, дає змогу глядачам спостерігати за цим та разом з героями почуватися незручно — це, можна сказати, авторський стиль режисера. Антоніо просто майстер спостережень та гіперболізації ситуації, за які ти відчуваєш сором.

Насправді можна багато проводити паралелей з першим фільмом, і це скоріше плюс — бо робота сама говорить про свого автора. Ці паралелі ніяк не передбачують сюжет, скоріше їх просто цікаво аналізувати після перегляду та намагатися зрозуміти хід думок режисера.

Мої думки: гучні та емоційні!

Почну з банального стейтменту — мені фільм дуже сподобався! 

Я мала великі очікування: класний самобутній режисер + акторський тандем, про який лише можна мріяти (я дуже люблю гурт хлопців), але разом з очікуваннями мала й переживання, що очікування не виправдаються.

Проте магія великого екрану, харизма Аміла та Раміла, а найбільше крута робота команди безумовно вразили мене. Тому впевнено заявляю, що фільм вийшов цікавим, стильним, емоційним, зворушливим та трагікомічним.

Найкомфортніший для українців жанр

Антоніо Лукіч робить своє кіно у найкомфортнішому для українців жанрі — трагікомедії. Ну ось вміємо ми іронізувати над найсумнішими, найнезручнішими, найдраматичнішими моментами свого життя. І режисер стрічки робить це майстерно. Протягом цілого фільму зал сміявся, хоча комедії на екрані не було.

Усі замальовки, ситуації настільки життєві та до болю знайомі, що тепер зрозуміло, чому творці хотіли показати це кіно в першу чергу в Україні, бо святу воду в банці, що стоїть у кожній хаті, або абревіатуру «хз» іноземці не зрозуміють (хоч фільм отримав схвальні відгуки від іноземних критиків). А для нас це буденність, яка викликає сміх від своєї абсурдності. 

Окрім сенсових тонкощів, кіно професійно зняте: режисерська та операторська робота виглядає якісно, цілісно, а в деяких моментах неочікувано. Не зважаючи на драматичну складову, сюжет розгортається динамічно та легко, а крутий музичний супровід лише цьому сприяє та влучно підкреслює характери персонажів та події на екрані. 

Час купувати квитки!

Я маю рано чи пізно зупинитися, щоб ви нарешті перейшли до вибору ряду, місця та часу сеансу. Тому думки щодо головного конфлікту опущу. Ви самі для себе визначите, про що цей фільм для вас, та оберете, що вам відгукнулося найбільше.

Це все, більше не тримаю, вперед за квитками! Обіцяю, ви отримаєте максимум задоволення!

2468